Jak David vystrčil hlavu z garáže a začal počítat

29.12.2008 05:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Pokud dobře vypadáte, máte hudební sluch alespoň na jedno ucho a znáte někoho, kdo umí obsluhovat hudební software, jste na dobré cestě stát se novou Rihannou či dalším Craigem Davidem. A za pár měsíců či let i vy můžete mít svou kolekci největších hitů.
6/10

Craig David - Greatest Hits

Skladby: Fill Me In, 7 Days, Rise & Fall (featuring Sting), Insomnia, What's Your Flava?, Walking Away, Where's Your Love (featuring Tinchy Stryder), You Don't Miss Your Water ('Til the Well Runs Dry), All the Way, Just My Imagination, Don't Love You No More (I'm Sorry), 6 of 1 Thing, Hidden Agenda, Rewind, Hot Stuff (Let's Dance), Walking Away (featuring Monrose)
Vydáno: 01.12.2008
Celkový čas: 64:41
Vydavatel: Warner Music
Když na přelomu století naskočil Craig David na vlnu hlavního ostrovního proudu, přinesl s sebou svěží závan UK Garage a 2 Stepu. Svou spoluprací s Artful Dodger byl nadějí. Jenomže oba výše zmíněné žánry se ukázaly být jenom výtahem a Craig David následně začal pohlcovat sám sebe. Z uvedené spolupráce se na současnou kolekci vešel singl "Rewind", zatímco společný kousek "What You Gonna Do" bohužel nikoliv. A je to škoda, protože na základě porovnání této skladby se zbytkem kariéry jde velmi názorně poznat, co s vámi udělá touha oslovit masy.

Jistě, Craig David umí složit hity. Problém je pouze v jejich množství. S každou další položkou je jasnější, že většina motivů se opakuje. Craig David umí totiž i dobře počítat. A tak když slavil například úspěch se singlem "Rise & Fall", na který si vypůjčil motivy ze Stingova "Shape Of My Heart" i Stinga samotného, proč by to nezkusil ještě jednou... David Bowie už sice hostování nepříjal, ale song "Hot Stuff (Let's Dance)" zafungoval i bez něj.

A počty pokračují, neboť i kompilaci je třeba dobře prodat. Které jméno zajistí dnes úspěch jakékoliv nahrávky? Timbaland. Je tu proto novinkový singl "Insomnia", který sice osobně mistr neprodukoval, ale kdosi z jeho týmu ano. Proto jméno Timbaland na přebalu nechybí. Nutno ovšem spravedlivě podotknout, že výsledek kolekci spíše pomohl. Stala se méně nudnou.

Album "Greatest Hits" obsahuje všechny důležité singlové zářezy: "Fill Me In", "What's Your Flava" i "Walking Away". Samostatně fungovaly. Zvláště pokud byly servírovány v dostatečném časovém odstupu. Dohromady jsou však po většinu stopáže nevzrušivou kolekcí, ve které se toho hudebně moc neděje. Ale možná bude líp. Druhá novinka v tracklistu "Where's Your Love" s Tinchy Stryder signalizuje, že by Craig David mohl zalézt zpátky do garáže. Snad v ní alespoň na pár dalších nahrávek zůstane, než zase začne počítat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY