Osmdesátky a kytara

29.12.2008 00:00 - Dominika Jiroušková | foto: facebook interpreta

Jestli vás letos uhranula Austrálie v podobě druhého alba Cut Copy nebo debutujících Van She, budete pravděpodobně na větvi i z další schovanky stáje Modular. Blondýna Ladyhawke se před koncem roku vytasila s eponymním debutem plným klasiky letošního roku - osmdesátek a kytar.
8/10

Ladyhawke - Ladyhawke

Skladby: Magic, Manipulating Woman, My Delirium, Better Than Sunday, Another Runaway, Love Don't Live Here, Back Of The Van, Paris Is Burning, Professional Suicide, Dusk Til Dawn, Oh My, Crazy World, Morning Dreams
Vydáno: 01.12.2008
Celkový čas: 47:00
Ladyhawke, vlastním jménem Phillipa Brown, slaví konec veleúspěšného roku. Tuhle blonďatou holčinu to po pár letech smažení s rockovou kapelou Two Lane Blacktop přestalo bavit, sbalila si kufr a z Nového Zélandu přesídlila do Austrálie. Tam na ni prstem ukázal Nick Littlemore z australských elektro-popových Pnau a nabídl jí účast v chystaném projektu Teenager, kde Pip strávila další dva roky. Příběh jako z pohádky. Jenže ani tohle princezně nestačilo ke štěstí, s Teenagers se rozloučila, z filmového archivu vyštrachala jméno ze staršího filmu s Michelle Pfeiffer, použila je jako pseudonym a vydala se vlastní cestou.

Výsledkem celé anabáze se šťastným koncem je eponymní deska, ze které srší osmdesátky od prvního okamžiku, kdy ji roztočíte v přehrávači. Ladyhawke všechny skladby staví na výrazné linii basy, přidává synťáky a z minulosti si bere do každé písničky to nejlepší od starších kolegyň. Uslyšíte ranou Kylie Minoque, Cyndi Lauper a další "holky", co to roztáčely v dobách minulých a okupovaly vrchní příčky hitparád. Tehdy nad nimi náročnější posluchači a rádoby odborníci ohrnovali nos, dneska je s tou samou písničkou Ladyhawke nejvíc in a cool. To je vývoj.

Během pětačtyřiceti minut vás Ladyhawke protáhne svým holčičím světem. Holky v ní najdou kámošku, tak trochu trhlou a dětinskou, když v "Dusk Til Down" tancuje s příšerama, ale Pip funguje dobře i jako vrba, třeba při "Love Don't Live Here" nebo "Back Of The Van". Pro kluky je k mání Ladyhawke jako holka v pohodě v "Professional Suicide", kde vtipně stírá anonymního "one-hit-wonder" umělce.

A vůbec, tahle deska přijde k chuti všem. Klukům i holkám, těm, kteří se zamilovali do zvuku roku nula osm, potažmo do zvuku let osmdesátých. A komu záleží na tom, že je většina z nich díky věku pod dvacet nemůže pamatovat?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY