Je nám dobře na kolejích vedlejších...

02.01.2009 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Pražská kapela The Fialky zažila na podzim roku 2006 raketový vzestup s EP "United" a následujícím debutem nazvaným "Průser". Neuběhly ani dva roky a přichází druhá deska, která se jmenuje "Šance". Zaslouží si ji punkrocková čtveřice po loňském "Průseru"?
7/10

The Fialky - Šance

Skladby: Černý ovce, Pogo, Počernice boys, Punkrock, Je to pryč, Přátelé, Tenisky, Podle jejich pravidel, Singl, Život songy, Je víkend, Rum a kola, Šance
Vydáno: 29.11.2008
Celkový čas: 37:26
Vydavatel: Papagájův hlasatel records
Kapela, od které nikdo nic nečekal, ani členové si nikdy nedělali ambice na nějaký úspěch, to byl obraz The Fialky až do roku 2006. Tehdy se rozjížděl server Bandzone.cz a kapela se vytasila s čerstvým EP, které získalo v rámci punkové komunity tak obrovský ohlas, až to bylo k neuvěření. Netrvalo dlouho a přišel na svět velice povedený debut nazvaný ironicky "Průser". Najednou bylo všechno jinak a hvězda kapely dál stoupala k výšinám dosud nepoznaným a hlavně k druhé desce.

Pražský kvartet stihlo několik změn, které se výrazně podepsaly na novém počinu. Asi nejmarkantnější je změna zpěváka. Frontman Kečup si nedlouho po vydání debutu výrazně poškodil hlasivky, a tak hlavní pěvecký part nyní obstarává bubeník Tom, což je možná zlomovým bodem "Šance". Jedná se totiž o výrazně lepšího zpěváka, ale postrádá onu drzost, která byla tak typická pro dřívější tvorbu. Ale o čem to celé je? The Fialky se prezentují tzv. punkem 77, o kterém se u nás psalo nedávno. Je zde slyšet jasný vliv 999 či Cock Sparrer a mnoha dalších.

V čem tkví síla tohoto uskupení? Instrumentální výkony to na jistě nejsou a nikdy nebudou, tak co tedy? Schopnost napsat chytlavou jednoduchou melodii a doplnit ji textem, který osloví publikum. Není to poezie, není to ani umění, je to jen výpověď a zatraceně upřímná výpověď. Škoda jen, že to občas zaskřípe po literární stránce a na řadu přichází absolutní rým. Inu občas je Cimrmanův vynález na škodu, viz: "Kapely už hrajou ty největší pecky a my tu sedíme jako dvě pecky", to zatahá za uši snad při každém poslechu. Na druhou stranu má většina songů chytlavé refrény, které si budete broukat po prvním poslechu. Jsou to hlavně songy "Víkend", "Počernice boys" nebo "Rum a kola".

The Fialky nám naservírovali velice slušnou nahrávku, která potvrzuje, že jejich úspěch nebyl náhoda. Za debutem sice zaostává díky zpěvu, ale to není úplně vinou kapely. Co je však až ostudné, jsou chyby v bookletu, to by se stávat nemělo. Chápu, že občas uteče interpunkce, ale zaměnit Slobodku za Sobotku?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY