Osmdesát minut pána slovenského rapu

13.12.2008 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Slovensko má sice poloviční počet obyvatel než Česko, přesto se tam domácích hiphopových desek prodá desetkrát více než u nás. Rapper, který to dotáhl úplně nejdál, je Rytmus. Slovenský pán vydal kompilačku svých hitů, raritek, remixů, nevydaných věcí a hostovaček "Si zabil".
7/10

Rytmus - Si zabil

Skladby: Dobré veci, Nech vidia feat. H16, Čo feat. Miky Mora, Dáva mi (Wich remix), King Shit feat. Ego, Nironic & Indy, Amen savore feat. Kmeťoband, I tak to osiągnę feat. WWO, Włodi, Orion & Soundkail, Noc je pul feat. Indy & Vec, Hudba s ulice feat. Luza , Party DJ feat. Dara Rolins, Moji ludia (Wich remix), Sprav ma feat. Druhá Strana & Čistychov, Moja štvrť feat. Indy, Vec & LA4, Romales kamen feat. Aneta Soul & Marcel Palonder, Gipsy feat. Gipsy & Ego, Pre všetkych skutočných, Polnočná pičakoláda feat. Nate Dogg, Dáva mi
Vydáno: 27.10.2008
Celkový čas: 78:30
Vydavatel: Parlophone
Na "20ers" si můžete poslechnout věc "Lia ogia" od Patrika Metamorfolorda. To byl Rytmus před lety. Nyní je jeho rap na úplně jiné úrovni a s Kontrafaktem prodává alba po tisících a aktivně koncertuje. A nutno říct, že na koncertech exceluje. Exceluje i bez Kontrafaktu? Ale ano, jeho sólové album "Bengoro" bylo velmi úspěšné a obsahovalo mnoho hitů. Rytmus se objevil také na velkém množství desek jiných interpretů. A proč nedat dohromady hity, raritky, remixy, nevydané věci a hlavně ty featuringy dohromady na jedno CD a pojmenovat to hláškou "Si zabil"?

Remixy reprezentuje třeba skvělá předělávka "Polnočné pičakolády" s Nate Doggem z posledního alba Kontrafaktu "Bozk na rozlúčku". Další KF věc, kterou jinde nenajdete, je skvělý Wichův remix "Moji ludia". Jako o raritkách lze mluvit o materiálu z prvního EP Kontrafaktu "Dává mi": z něj pochází stejnojmenný singl (zde jak v originálu, tak v dobře znějícím Wichově remixu), ale i "Dobré veci".

Hostovaček tu je opravdu hodně, zabírají většinu alba, přesto se zde nenacházejí zdaleka všechny. Nechybí však moje oblíbená "Nech vidia" s H16 nebo legendární "Noc je 1/2" z "My 3" Indyho a Wiche. R'n'b na desce představuje "Party DJ" z desky Dary Rolins a "Amen savore" s romským Kmeťobandem. Střelené a povedené je "Čo?!!" od Miky Mory s refrénem "Do hudby od Hajtkoviča, bo na parkete vrti sa už každá p...". Na vydařeném tracku "I tak to osiągnę" od polských WWO uslyšíte kromě Rytmuse ještě Oriona nebo Ega. Ego je i na úplně nové věci "King Shit". Zní dost úderně, anglický refrén Nironica k tomu dobře sedí a Indy skladbu uzavírá svou slokou. Druhá nová skladba, výborná "Zostalo ticho (hiphop pojde dole)", zůstala exkluzivní pro "20ers".

I tak je "Si zabil" s osmnácti stopami naplněné maximálně. Určitě je to dobrý přírůstek do sbírky, pustit si osmdesát minut Rytmuse je fakt něco. Jeho šílené hlášky a texty jsou boží. Hate it, or love it: buď se jeho sprosťárnám, prasárnám, narážkám a vtipům smějete, pak je poslech desky rozmanitý hudební zážitek se srandovními texty (i když Rytmus umí i na smutnější notu), nebo je odsuzujete, pak tato kompilační deska není nic pro vás. Nebudu hodnotit, jak moc je Rytmus frajer v reále, za tento materiál pro mě ale hudební frajer je.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY