Jen další živák Linkinů

04.12.2008 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Málokterá kapela má tolik a takové fanoušky jako Linkin Park. Ti jsou samozřejmě lační po jakémkoli novém materiálu, takže LP kromě tří řadovek vydali ještě remixové CD, DVD o kapele, živé CD/DVD, remixy s Jay-Zm na CD/live DVD a každý rok ještě EP s bonusy nebo živými záznamy. K čemu teda vlastně další živák je?
4/10

Linkin Park - Road To Revolution: Live At Milton Keynes

Skladby: One Step Closer, From The Inside, No More Sorrow, Given Up, Lying From You, Hands Held High, Leave Out All The Rest, Numb, The Little Things Give You Away, Breaking The Habit, Shadow Of The Day, Crawling, In The End, Pushing Me Away, What I've Done, Numb/Encore feat. Jay-Z, Jigga What/Faint feat. Jay-Z, Bleed It Out + Wake 2.0, Somewhere I Belong, Papercut, Points Of Authority
Vydáno: 24.11.2008
Celkový čas: DVD asi 98 minut, CD 77:17
Vydavatel: Warner Music
K čemu asi, Linkin Park jsou skvělá značka a prodají cokoliv se svým jménem v obrovském množství. A i kdyby si nový DVD/CD živák "Road To Revolution: Live At Milton Keynes" koupili jen hardcore fanoušci, Warneři by na tom určitě neprodělali. Překvapivě však (na v rámci mezí inovativní Linkiny) nepřináší tenhle záznam koncertu vůbec nic nového. A to ani pro ty příznivce kapely, kteří denně hltají desítky fanouškovských webů. Právě pro ty bude totiž "Road To Revolution" jen další artefakt do sbírky, když se takových živých vystoupení ke stažení v dobré zvukové i obrazové kvalitě válí na internetu tuny.

Co tedy "Road To Revolution" nabízí navíc? Právě vůbec nic kromě vypiglovaného obrazu (přesto dnes je DVD se svým malým rozlišením už kvalita na zvážení) a 5.1 zvuku. Jinak to, co se na pódiu děje, už každý fanoušek Linkin Park slyšel a viděl mnohokrát. Nedá se hrát jednu skladbu na koncertech pokaždé jinak, takže je to stále na jedno brdo. Posunem oproti předchozímu živáku "Live In Texas" je tak pouze zařazení písniček z poslední desky "Minutes To Midnight".

Skladeb na koncertě v anglickém Milton Keynes zahráli Linkini dvaadvacet. To je určitě dostatečný počet, v tom si nemůžu stěžovat. LP koncertují často a stále, takže skladbu písní už mají hodně vytříbenou, asi málokomu bude nějaký song opravdu chybět. Pochopitelně je část velká koncertu věnována materiálu z "Minutes To Midnight", kromě dvou písniček zahráli celé album. Kromě hitů potěší piáno verze "Pushing Me Away" z "Reanimation" nebo mash-upy s Jay-Zm, pro něhož to bylo první vystoupení s LP mimo USA, jinak den poté rapoval na Glastonbury. Menším zklamáním je absence "Somewhere I Belong", "Papercut" a "Points Of Authority", které sice na koncertu zahráli, ale na DVD nejsou. Ale chyba lávky! Linkin Park si na skryté bonusy potrpí, a i když se k těmto songům z menu nedostanete, jsou normálně vybratelné jako Title 2, Title 3 a Title 4. Na CD verzi je už ale budete opravdu hledat marně, stejně jako "Wake 2.0". Útěchou může být, že předchozí "Live In Texas" na tom bylo o dost hůře, tam se na cédéčko nedostala třetina skladeb.

Písničky Linkin Park jsou vokálně hodně náročné a nechápu, že Chester Bennington ještě dokáže po těch letech koncertování vůbec nějak zpívat. Sice mu to už moc nejde, ale jeho nezaměnitelný živý projev je i s chybami prostě dobrý. Mike Shinoda své rapové party zvládá přesvědčivě. Na "Minutes To Midnight" Linkini začali hrát trochu více kytarově, což jsem docela nerad přijal, protože na předchozích deskách bylo slyšet více klavíru, samplů a elektronických zvuků. Na koncertu to jde vidět, zvuky jsou jakoby v pozadí a nejvýraznější je Chesterův zpěv a elektrická kytara, která ale zní oproti albu o dost hůř.

"Road To Revolution: Live At Milton Keynes" se prodává za pět stovek. Má ale krabička vystavená v poličce tak velkou cenu? Stejných koncertů Linkin Park se na netu válí desítky, booklet s pár fotkami bych rád oželel, kdyby místo toho bylo na DVD i něco ze zákulisí. Kdyby vznikla kombinace dokumentárního DVD o kapele (jako bylo první "Frat Party At The Pankake Festival") a živáku, to by pak stálo za to. Když dám vedle sebe novinku LP a třeba více než koncertní DVD Vypsané fiXy, počin americké formace je vyloženě o ničem. Ač samotný materiál na discích nemá vážnější chybu, tohle nemůžu hodnotit jinak než jako marketingovou past na fanoušky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY