shop.musicserver.cz

Linkin Park v remixech opravdu oživli

Vydáno: 25.08.2002 21:36 v sekci Recenze - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Fanoušci netrpělivě čekají na následníka veleúspěšného debutu téhle kapely, která je považována za hlavního představitele nu-metalu. Linkin Park ale místo toho svěřili skladby z první desky kolegům k remixování. Jak to dopadlo? Je opravdu deska "Reanimation" jen taháním peněz z kapes fanoušků a projevem nemohoucnosti kapely?

8/10

Linkin Park - Reanimation

Celkový čas: 60:52

Skladby: Opening, Pts.Of.Athrty (Jay Gordon), Enth E Nd (Kutmasta Kurt feat. Motion Man), [Chali], Frgt/10 (Alchemist feat. Chali 2Na), P5hng Me A*wy (Mike Shinoda feat. Stephen Richards), Plc.4 Mie. Haed (AMP Live feat. Zion), X-Ecutioner Style (feat. Black Thought), H1 Vltg3 (Evidence feat. Pharoahe Monch & DJ Babu), [Riff Raff], Wth>You (Chairman Hahn feat. Aceyalone), Ntrmssion, Ppr:kut (Cheapshot & Jubacca feat. Rasco & Planet Asia), Rnw@y (Backyard Bangers feat. Phoenix Orion), MyDsmbr (Mickey P. feat. Kelli Ali), [Stef], By_Myslf (Josh Abraham & Mike Shinoda), Kyur4 Th Ich (Chairman Hahn), 1Stp Klosr (The Humble Brothers feat. Jonathan Davis), Krwlng (Mike Shinoda feat. Aaron Lewis)

Přiznám se, že zpočátku bych remixovou desku "Reanimation" veleúspěšného debutu Linkin Park "Hybrid Theory" měl možná tendenci popsat jako jistý obchodní tah v situaci, kdy nová deska, potvrzující nebo popírající kvality téhle numetalové partičky, není v dohledu. Ale takový zkratkovitý odsudek jsem musel přehodnotit (ne kvůli ošklivým e-mailům fanoušků, které by určitě přišly), i když ke zkratkám přímo vybízí způsob zapsání názvů skladeb, které jsou zkráceny stylem, kteří mohou použít nejen anglicky hovořící národy při psaní SMS.

Na první poslech možná překvapí zřetelná poloha desky - totiž hiphopová, nebo jinak řečeno - s výrazným podílem rapu. Opět by se mohlo zdát, že kapela jen propojila v Americe tak populární styly, ale důvod bych viděl jinde (což nevylučuje, že platí oba). Desku totiž produkoval (taky dělal obal!) a na šesti skladbách (včetně dvou instrumentálek) se podílel Mike Shinoda - v kapele fungující jako MC, zpěvák a "zpracovatel" samplů. K předělávce všech skladeb z debutu si Shinoda pozval ne tak známá jména z hiphopové a elektronické scény (viz. seznam skladeb, všimněte si nejspíš malé domů - kdopak asi bude Chairman Hahn, že by příbuzný člena Linkin Park Josepha Hahna?).

V některých skladbách je z původních vokálů ponecháno méně, rapu přidáno značně, stejně jako dalších hiphopových rekvizit, jinde se hraje víc na jistotu a původní vokály jsou ponechány prakticky kompletní a je změněna hlavně rytmická složka ("Wth>You"). Většinou je značně "ořezána" původní tvrdost skladeb, kytarové riffy jsou ještě víc fragmentovány v duchu hiphopu, ponechány jen v refrénech. Občas je tvrdost dosahována prostředky spíše z říše EBM (ze které bych původně čekal větší využití v remixech), tzn. "tvrdými klávesami" - např. v "Pts.Of.Athrty" (není divu, dělal jí člen kapely Orgy), "Plc.4 Mie Head", "Rnw@y". Dala by se mezi ně zařadit výborná "1Stp Klosr" (pro lapače známých jmen - na kytaru tam hraje Jonathan Davis, zpěvák z Korn), pracující s atmosférou, střídající polohy tvrdé i jemné.

Kromě skladeb z debutu jsou zde i "nové" skladby. Mezi ně nepočítám dvě poměrně zbytečné smyčcové instrumentální předěly (a když už jsme u toho, i bez remixu "Kyur4 Th Ich" by se deska obešla), ale lze tak brát "X-Executioner Style", i když využívá části dvou skladeb z debutu. A částečně další dvě skladby, i když ty nebudou úplnou novinkou pro zapřísáhlé fanoušky, obě se v originále totiž nacházejí na DVD Linkin Park "Frat Party At The Pankake Festival". Z nich je výraznější "MySneaker Pimps, ale spíš kvůli neagresivní verzi postavené jen na piánu, rytmu a zvláštních zvucích, podobně "vyklidněná" je poslední "Krwling" Shinody se členem Staind.

Tolik podrobnější rozbor, ale jak to funguje jako celek? Po prvotních rozpacích tuhle desku nepovažuji jen za vycpávku před druhým albem, protože vyvrací obavy o úspěchu vyhnaném producentem, jak je projevili někteří recenzenti před poslechem alba. Nedivil bych se, kdyby některé z trendů naznačených zde byly využity i na řadovém albu (nově je uveden jako řadový člen basák Phoenix), protože numetalová klišé hrozí i téhle kapele, a zde se ukazuje možnost, jak svou muziku mohou oživit (což znamená název alba). Tuto nahrávku tak nevidím jen jako nutnost pro bezmezného fanouška kapely, ale jako zajímavou i pro lidi s otevřenýma ušima. Ne všechny skladby jsou samozřejmě perly, místy převládají hiphopová klišé, neškodil by proto větší rozptyl remixérů, ale na druhou stranu má tak deska jednotnější koncepci.

P.S.: Na albu je počítačová stopa, ale kromě klipu (je to demo na počítačovou hru nebo speciální dílko?) neobsahuje prakticky nic navíc, odkaz na webové stránky kapely přece už všichni fanoušci znají.

NÁZORY
  • na kytaru? (Vit Svarc, 25.08.2002 23:54) Reagovat

    Ze by tam hral J.D. na kytaru? No nevim, jeho zpev jsem v te skladbe poznal, ale ze by tam i hral, nevim nevim...

  • na kytaru? (Vit Svarc, 26.08.2002 00:03) Reagovat

    Ze by tam hral J.D. na kytaru? No nevim, jeho zpev jsem v te skladbe poznal, ale ze by tam i hral, nevim nevim...

  • RE: na kytaru? (Ondrej Pravda, 27.08.2002 09:02) Reagovat

    od autora: Ano, mas pravdu,na kytaru tam Jonathan Davis opravdu nehraje. Blby omyl, o stranku jsem se prehledl. Omyl o to srandovnejsi, ze me to taky bylo divne, a ze jsem to pri zasilani recenze jeste chtel zkontrolovat. A neudelal to, neomlouva me to, ze jsem pospichal, nebot jsem kvuli povodnim nebyl na svem pocitaci. Takze se omlouvam, obvykle takove chyby nedelam.


  • Názor na obsah serveru (Dosty, 26.09.2002 18:54) Reagovat

    Názor jsem napsal sem, protože nevím kam jinam, ale není k CD Linkin Park, nýbrž k obsahu serveru..
    Tenhle server čtu už celkem dlouho a je asi nejlepší, co v Česku najdete. Jenom mi mrzí, že se tu nepíše taky o míň známých zpěvácích, respektive o těch, co jsou známí v zahraničí..Například jsem tu marně hledal jakékoli články o americkém zpěváku "jménem" Everlast. Myslím, že patří mezi nejlepší, ale není o něm tolik slyšet, protože nejvíc je vždy slyšet o těch, co dělají skandály nebo zpívájí hodně komerční hudbu (Eminem, Limp Bizkit..). Je to velká škoda, protože zrovna tenhle zpěvák by si tu zasloužil aspoň recenzi na jeho nové CD...Vždyť za song "Put Your Lights On" dostal společně s Carlosem Santanou cenu Grammy (1999)...a o Everlastovi se tu píše pouze v recenzi na Santanův "Supernatural"..
    To je asi vše, co jsem chtěl říct..napsat. Jinak tu ale vždycky najdu to, co chci. Tohle je podle mě velmi kvalitní server

  • Reanimation (me, 21.08.2006 13:43) Reagovat

    Je to dobry album, remix in the end je jedna z mojich najoblubenejsich skladieb od LP. Pacia sa mi este remixy with you a by myself.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu (19.11.2023 13:59)
- České žebříčky mají stále stejné vítěze. V albech si po pražském koncertu polepšili Måneskin (24.05.2023 08:11)
- Miley Cyrus i po čtvrtroce vládne rádiím, na záda jí dýchají Linkin Park (05.05.2023 17:00)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)
- Nové desky 14/2023 - od Ellie Goulding přes Mudhoney po Powerwolf (12.04.2023 08:00)
- Video: Linkin Park s archivní novinkou "Lost" fanouškům splnili sen (16.02.2023 11:16)
- Linkin Park oznámili vydání dosud nezveřejněného songu "Lost" (07.02.2023 14:07)
- Linkin Park slaví 15 let alba "Minutes To Midnight" reedicí se čtyřmi extra songy (18.05.2022 14:49)
- Linkin Park připomenou 20 let "Hybrid Theory" nadupanou reedicí (15.08.2020 15:32)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber AC/DC Queen Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu