Sladké a veselé

05.12.2008 05:00 - Tereza Nádějová | foto: facebook interpreta

Nasaďte ostruhy, zapřáhněte soby, vytáhněte rolničky a přichystejte vánoční punč. Raději silný. Pokud jste citliví na sladké, mějte v pohotovosti jehlu s inzulinem. Nezapomeňte na opevnění proti kýči. Potom budete připraveni na poslech nového alba britské pěnice Sarah Brightman.
4/10

Sarah Brightman - A Winter Symphony

Skladby: Arrival, Colder Than Winter, Ave Maria (Duet With Fernando Lima), Silent Night, In The Bleak Midwinter, I've Been This Way Before, Jesu, Joy Of Man's Desiring, Child In A Manger, I Wish It Could Be Christmas Every Day, Amazing Grace, Ave Maria, I Believe In Father Christmas
Vydáno: 03.11.2008
Celkový čas: 43:44
Vydavatel: Parlophone
Jako každý jiný listopad se i letos roztrhl pytel s deskami se zimní nebo vánoční tématikou. "A Winter Symphony" je pochopitelně jednou z nich. Kromě klasického CD vyšlo i speciální limitované balení, které vedle hudebních bonusů nabízí i DVD. Mezi bonusy najdete například "Happy Christmas (War Is Over)" Johna Lennona a Yoko Ono. DVD zas poodhalí zákulisí natáčení vánoční placky a některé detaily ze soukromého života anglické sopranistky.

Pokud si potrpíte na něžné kýče, po zakoupení CD "A Winter Symphony" nemůžete být zklamáni. Potěší vás skladby s fantastickými názvy, které se do češtiny dají přeložit jako "Přeju si, aby Vánoce mohly být každý den" nebo "Věřím na Ježíška". Pochoutkou na sladkosti z cukrkandlového hlasu a ještě sladší hudby by mohla být dobře známá píseň "Amazing Grace".

Předchozí tvorba Sarah Brightman (MySpace.com) byla zaměřená na ledaskoho, jen ne na intelektuály nebo hudební fajnšmekry. Ale kýčovitost starých alb nebo tolik slavného duetu s Andreou Bocellim "Time To Say Goodbye" se nedá srovnávat s aktuální vánoční deskou. Na té kromě výše vypsaných skladeb najdete jak rolničky, tak dívčí sbor opěvující sněhuláky. Je to deska k prasknutí narvaná veselým dětským smíchem, andělským hlasem a šťastnou vánoční atmosférou. Někomu to může připadat nechutně nepřirozené, jinému zas idylicky nádherné.

Abych Sarah příliš neočerňovala, tahle anglická rodačka je brilantní sopranistka a výborná multižánrová zpěvačka. Její problém je bohužel výběr čehokoli, počínaje repertoárem (a to je v muzice dost zásadní), image konče. Oboje většinou postrádá špetku vkusu a minimální odklon od hudebních klišé. Co jiného se dá čekat od vánočního alba, na kterém najdete dvakrát "Ave Maria", z toho jednou jako duet? Člověk by řekl, že větší kýč nelze stvořit. Nové CD Sarah Brightman je zkrátka něčím jako sádrovým trpaslíkem hudby. Něco takového nelze trumfnout jenom tak.

Neuspěchejme však soudy a počkejme ještě na horor "Repo - Genetická opera", kde Sarah hraje. Třeba to bude horší. Po poslechnutí "A Winter Symphony" ale stejně dám přednost zvuku motorovky masového vraha než cinkání rolniček. Jestli si ale potrpíte na vánoční rodinné filmy, koledy, klišé a jistotu, kterou představuje hlasový potenciál britské sopranistky, "A Winter Symphony" je pro vás jasná volba.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY