Dobrý konec jedné legendy

25.11.2008 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Slovní spojení "Chinese Democracy" se v popkulturním světě stalo synonymem něčeho bájného a neslavně legendárního. Něčeho, co existuje snad jen v hlavách svých tvůrců. Ale teď si budeme muset vymyslet něco nového - Guns N' Roses jsou totiž opravdu zpět. Až se tomu nechce věřit.
8/10

Guns N' Roses - Chinese Democracy

Skladby: Chinese Democracy, Shackler's Revenge, Better, Street Of Dreams, If The World, There Was A Time, Catcher In The Rye, Scraped, Riad N' The Bedouins, Sorry, I.R.S., Madagascar, This I Love, Prostitute
Vydáno: 24.11.2008
Celkový čas: 71:19
Vydavatel: Universal
"Pravý" požitek z poslechu nové desky Guns N' Roses se dostaví až poté, co si odmyslíte pohádkovou auru, jež se kolem vzniku "Chinese Democracy" vytvořila. Když zapomenete, kolik let deska vznikala a kdo ji vlastně nahrál, zůstane velmi solidní rockové album. Jistě bude spousta lidí, kteří budou vzpomínat na časy dávno minulé, na "Appetite", "Lies" a "Illusions", Slashe, Duffa a Matta, ale teď je všechno jinak. Berte, nebo nechte být.

Buď si užijeme našlapanou desku s velkolepým zvukem, několik vynikajících skladeb a Axlův hlas (na albu zní výborně), který tu tak chyběl, anebo to někteří fandové prostě nedají a budou se raději vracet do pravěku Pistolí a růží. Přitom se to dá brát i tak, že teď tu máme dvě výtečné kapely, Guns s trochu jiným zvukem, než jsme slýchali, a Velvet Revolver, kde Slash a kámoši pořád pevně třímají prapor toho starého špinavého rokenrolu.

Axl na svém veledíle rozhodně netroškařil: proč jedna kytara, když tam můžou být čtyři, jsou tu samply, elektronika, smyčce, sbory, cokoliv. Úvod alba, což je začátek titulní skladby, má posluchače ohromit - a daří se to. Komu se bude zajídat armáda tvrdých kytar a hutný, agresivní zvuk ("Shackler's Revenge", "Riad N' The Bedouins") najde si pomalé skladby, za které by se nemusel stydět ani Axlův oblíbenec Elton John. "Madagascar" a "Street Of Dreams" jsou z rodu opulentních balad typu "November Rain" či "Estranged", smyčci dobarvená "This I Love" je už snad i za hranicí dobrého vkusu.

Ovšem nejlepší, co se Axlovi a jeho početnému ansámblu povedlo, jsou komplexní skladby, v nichž se tvrdost snoubí s nápady a originálním zvukem, kdy se v rámci jedné kompozice několikrát mění nálady. Výtečná píseň "If The World" využívá dramatický efekt flamenco kytary, smyčců a skoro funkové basy, v "Scraped" si Rose pohrává s barvami svého hlasu, až to vypadá, jako by ji zpívali tři různí zpěváci. "Better" zase boduje díky silné melodii doprovázené hutnou masou kytar. Komu by se zachtělo trochu nabubřelého popu (!), je tu závěrečná "Prostitute", jež uzavírá desku ve smířlivých tónech.

"Chinese Democracy" je tedy na světě, Američanům už se rozdávají poukázky na Dr. Peppera a aniž bychom se nadáli, vznikla nová legenda - tahle deska je totiž prý jen první částí trilogie (návrh: jeden díl by se třeba mohl jmenovat "Czech Democracy"), jež má být završena v roce 2012. A jak říká zvláštní agent Fox Mulder: "Já chci věřit."

Nenechte si ujít makrorecenzi, jistě bude přepestrá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY