Drum'n'bass s rockovými ozdobami

19.11.2008 21:42 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Klubová sezóna je v plném proudu a stránky diářů se začínají plnit názvy kapel, které prostě musíme vidět. Jedním z takových je i projekt Pendulum. Před nedávnem vydal podařené album, v rámci jehož propagace zavítal i k nám, konkrétně do pražského klubu Roxy.
Pendulum, Roxy, Praha, 18.11.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Australští Pendulum si u nás vydobyli jméno především coby drum'n'bassoví dýdžejové. Již několikrát tu vystupovali a pokud si dobře vzpomínám, nikdy české tancechtivé publikum nezklamali. Tentokrát přijeli prověřit náklonnost domácích fanoušků znovu. Ovšem gramofony nechali za oceánem a místo nich přivezli do Prahy kytaru, basu, klávesy a bicí soupravu.

Docela mě zajímalo, jak se na návštěvnosti promítne ne zrovna lidová cena za vstupenky. Přece jen skoro tisícovka za klubový koncert pořád ještě není normální kulturní investice. Odpovědí na nevyslovenou otázku mi byl do posledního místa zaplněný sál a hrozny lidí obléhající bar. Vydýchaný vzduch a nesnesitelné vedro byly vzhledem k místu konání akce samozřejmostí. Mnohametrová fronta na šatnu sahající až ke vchodu pak jenom dokreslovala obraz vyprodaného koncertu v Roxy.

Pendulum, Roxy, Praha, 18.11.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Temné intro a první ochutnávka z letošního alba "In Silico". Zazněly úvodní tóny skladby "Showdown" a kapela stanula na scéně. Ben Mount coby MC naskočil na reprobedny a třímajíc mikrofon začal odsekávat text do rozskákaného kotle pod sebou. "Nobody lazy, time to be crazy!" deklamoval. Vzhledem k jeho pohybovým kreacím bylo jen otázkou času, kdy si vystřihne stage dive. K tomu se odhodlal v druhé půli vystoupení a střemhlav zamířil do propoceného davu. Ostatní členové svojí černou vizáží a baskytarista Gareth McGrillen ovázán okovanými pásky a v kšiltovce připomínali spíš hardcorepunkovou bandu. Určitě víc než kapelu zabývající se, řekněme, tanečním rockem.

Dalo se čekat, že většina odehraných skladeb bude pocházet hlavně z posledního alba. Jistě, muzikanti z ní ukázali značnou část, ovšem současně představili i průřez celou svojí dosavadní tvorbou. Svůj prostor dostal i remix skladby "Voodoo People" složený pro o něco slavnější kolegy z The Prodigy. Koncert měl ale i temnější okamžiky, to když se frontman odmlčel a slovo dostala hutná basová linka a ostrý nalámaný rytmus. Pochopitelně došlo i na aktuální hitovku "Propane Nightmares", jejíž úvodní text odzpívalo v tu chvíli již absolutně mokré publikum. Po ní následovalo zklidnění a pozvolný, akustický nástup "Girl In Fire". Ta je k nalezení na předchozí desce "Hold Your Colour". Tento moment byl ostatně příležitostí pro odchod slabších jedinců z předních řad, kteří následně ždímali svršky v bezpečném dosahu u baru. Vzhledem k blížící se policejní hodině zbyl čas už pouze na jeden přídavek a rozloučení ve stylu velkých rockových kapel.

Pendulum, Roxy, Praha, 18.11.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Na své drum'n'bassové kořeny kapela v Roxy nezanevřela. Jen svůj mateřský styl obohatila, ozdobila a současně posunula zase o krok vpřed. Zručně na něj naroubovala prvky z rockové hudby. Melodické motivy ravevových kláves pak všem přítomným připomněly, co v současné době vládne hudební scéně. Pendulum předvedli, jak v praxi vypadá boření hudebních mantinelů. Výsledný dojem byl pak navýsost zábavný a osvěžující.

Setlist: Intro, Showdown, Fasten Your Seatbelt, Another Planet, Voodoo People, Midnight Runner, Propane Nightmares, Girl In The Fire, Mutiny, Different, Tarantula, Blood Sugar, The Other Side, Slam, Granite, Hold Your Color

Obsáhlou fotogalerii z koncertu naleznete zde.

Pendulum, Roxy, Praha, 18.11.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY