Podruhé naopak - hudba lepší marketingu

07.11.2008 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Ve svém novém singlu Pussycat Dolls zpívají o tom, že až vyrostou, chtějí být slavné hvězdy, hrát ve filmech, vidět svět, řídit krásná auta. Toho všeho se jim po úspěchu prvního alba "PCD" podařilo dosáhnout. Povedlo se jim ale i druhé album "Doll Domination"?
7/10

Pussycat Dolls - Doll Domination

Skladby: When I Grow Up, Bottle Pop feat. Snoop Dogg, Whatcha Think About That feat. Missy Elliott, I Hate This Part, Takin' Over The World, Out Of This Club feat. R. Kelly, Who's Gonna Love You, Happily Never After, Magic, Halo, In Person, Elevator, Hush Hush, Love The Way You Love Me, Whatchamacallit, I'm Done, Baby Love, Perhaps, Perhaps, Perhaps
Vydáno: 22.09.2008
Celkový čas: 68:51
Vydavatel: Universal
To nemohlo nevyjít! Šest koček, každá jiného typu, v singlech s populárními černými rappery. Taky to vyšlo, Pussycat Dolls prodaly celosvětově na sedm milionů kusů prvního alba "PCD". Za Dolls byla vždy vidět především hlavní zpěvačka Nicole Scherzinger, takže pokus o její sólový debut nebyl překvapivý. Jenže po několika neúspěšných singlech svou desku radši odložila a s manažery se opět vrhla na práci s celou skupinou. Výsledkem je nové album "Doll Domination". Prodeje jsou zatím pouze ve statisících, je to však tím, že album je špatné, nebo už jen lidé na PCD neslyší?

Pokud porovnáme cover "PCD" a "Doll Domination", nesedí nám počty. Ano, chybí běloška s červenými vlasy. Kapelu totiž opustila. Zajímavé je, že byla jako jediná součástí původních PCD před rokem 2003, když fungovaly jako burlesková skupina (vysvětlivka). Ruku na srdce, na skladbách stejně nikdo nepozná, že někdo chybí nebo přebývá, protože "dollek" je prostě hodně a nemají zrovna jedinečné a zapamatovatelné hlasové projevy. To ale nevadí, protože produkční týmy odvedly dobrou práci a pro holky připravily několik opravdu slušných písniček.

Album nastupuje v silné formě, až do šesté to jsou prvotřídní písničky. O "When I Grow Up" se dá říct, že je to takové druhé "Don't Cha". Jednoduchá skladba, která je tak otravná, až si její refrén musíte zpívat. Následující "Bottle Pop" tipuji, že se stane singlem. Snoop Dogg už jednou fungoval v "Buttons" a "Bottle Pop" je rozhodně lepší. Za "Whatcha Think About That" stojí nyní už hvězdný producent Polow da Don a i když američtí posluchači tento singl zavrhli, mně se líbí, včetně partu Missy Elliott. Polow nabízí i takové nepřímé pokračování Usherova "Love In This Club", nyní "Out Of This Club", pěkný hook a sloku mu přidává R. Kelly. A nejlepší pomalou písničkou na albu je určitě "I Hate This Part", která brzo může bojovat v hitparádách. Dominace dollek sice ve zbylé části alba polevuje, z šesti pomalejších písniček ale žádná není horší než nadprůměrná, mají nápad. Zbylé čtyři songy obstarává "über-producer" Timbaland a jeho tým, který si jede spíše standardní průměr, ale zaujme nevšední do jazzu laděná "In Person" a další pokračování nekonečné sekvence balad pro různé interprety ala "What Goes Around/Comes Around" - nelze ale říct, že přidáním a ubráním několika motivů Timbaland šlápl vedle, tato formule funguje i pro PCD.

Přečtěte si okýnko "první poslech" a srovnejte ho s hodnocením, které jsem nakonec udělil. Překvapení? I pro mě! Čekal jsem, jak si na dollkách smlsnu a rád je zkritizuju, ale tvrdě jsem narazil. Skoro je mi až líto celého týmu stojícího za deskou, že komerční úspěch jako s prvním albem se zatím nedostavil. "Doll Domination" je totiž v rámci žánru velmi kvalitní počin a když se koukám na statistiky last.fm, tak desku poslouchám jak divý. Odpusťte PCD jejich hlasové nedokonalosti, zapomeňte, že se prezentují převážně svými polonahými zevnějšky, a zaposlouchejte se do "Doll Domination". Uslyšíte až na menší zádrhely kvalitní a rozmanitou hudbu.

Rozdílné edice - bonusy

Pussycat Dolls - Doll Domination Deluxe
"Doll Domination" vyšlo v různých částech světa nejen v různé datum, ale také s různým obsahem bonusů a také ve formě speciální edice. Základní album je do šestnácté písničky vždy stejné, pak nemusí následovat vůbec nic, ale také kopa bonusů, které stopáž prodlouží až na devadesát minut. Skladby "Baby Love" (Nicole s will.i.am), "Lights, Camera, Action" a "Perhaps, Perhaps, Perhaps" se alternují v bonusech a pětice překvapivě kvalitních písniček, po jedné od každé PCD, je obsahem speciální edice odlišené modrým pruhem na přebalu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY