shop.musicserver.cz
Yvonne Sánchez, Lucerna Music Bar, Praha, 24.10.2008

Kulturně rozličný večer plný překvapení

Vydáno: 25.10.2008 18:39 v sekci Naživo - Eva Samšuková | foto: facebook interpreta

Jedna z našich nejvýraznějších jazzových zpěvaček vydala na začátku září nové album "My Garden". Ke konci října ho pak pokřtila v pražském Lucerna Music Baru ve společnosti mnoha hudebních hostů z předních řad nejen českého jazzu. V jednu chvíli se na pódiu mísila brazilská, kubánská i mexická a česká krev.

Yvonne Sánchez, Lucerna Music Bar, Praha, 24.10.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Yvonne Sánchez nás pozvala do své živoucí zahrady, kde ve vzduchu poletuje její smetanový hlas a kde se to hemží prsty hudebníků. Kolem nás pak všude vykvetl latin jazz, občas se ukázaly i pupeny jazzu klasického, většinou ve chvílích, kdy Yvonne zabrousila do písní ze svého prvního alba "Invitation". Opravdoví milovníci jazzu, kteří si zakládají na tradiční kompozici i pojetí jazzových linií, si na své příliš nepřišli.

Kdesi mezi diváky jsem zaslechla hlas, tvrdící, že nám Yvonne zpopíkovatěla. Ale proč ne? Ozvěny samby, bossa novy a dalších horkokrevných hudebních žánrů jsou pro leckteré posluchače mnohem přístupnější, což bylo vidět hned při vstupu do Lucerna Music Baru, který se po osmé hodině rychle plnil. Úvodní písní nového alba je "Voa Voa", která jako první zazněla i na koncertě. Yvonne hned na začátku naplnila celý Music Bar svým temperamentem a úsměvy. Držela se však po celou dobu trochu zkrátka. Ačkoli si celý koncert podupávala, pohybovala se do rytmu živých melodií a laškovala s publikem i s muzikanty, zdálo se mi, že ji dostihla nepatrná dávka nervozity. Tou však zdaleka netrpěl ani jeden z ostatních hráčů, kteří si koncert užívali a jejichž mladé tváře se usmívaly.

Yvonne Sánchez, Lucerna Music Bar, Praha, 24.10.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Při nahrávání desky se ve studiu vystřídalo nezměrné množství různých hudebníků, na koncertním jevišti se ustálila tradiční sestava Brazilian Groove, která Yvonne doprovází na většině koncertů v Česku i při cestování Evropou. Občas kapelu obšťastnila návštěva některého z hostů. Nejvýrazněji působil Ondřej Pivec - mladý, ale zkušený klavírista a varhaník, který do publika posílal brutálně vygradovaná sóla. Zajímavé bylo sledovat proměny vzadu na scéně, kde se střídavě objevovaly elektrická a akustická basa v rukách Jana Jakubce a Matěje Benka. V několika písních se také zableskla brazilská perkusistka Flavinha Torga, bubnující toho času v seskupení Tam Tam Orchestra. Z předem avizovaných hostů tak chyběl pouze Filip Jelínek.

Během téměř dvou hodin zazněly všechny písně z "My Garden". Jeden ze dvou vrcholů večera přišel zhruba v jeho polovině, kdy Yvonne prohlásila, že přichází její break-up song. Byla jím píseň "Roses", při které se dav v Lucerně konečně přehoupl z rytmického kolébání do opravdového tance. Stejně tak sama hlavní aktérka po jemném začátku pohodila vlasy a dala se do radostného křepčení. Některé méně nadšené posluchače však ani rozjetá kapela v čele s Yvonne nedokázala vytrhnout z hovoru, a tak se v pomalejších a tišších písních nesl celým sálem hlasitý kavárenský šum. Místy skutečně narušoval celkovou atmosféru, ať už melancholicky zádumčivou nebo hravou. Ušlechtilým záměrem pana zvukaře nejspíš bylo ušetřit naše bubínky od hlasitého náporu hudby, ale druhá a nepříliš povedená stránka věci byla, že v zadních řadách se člověk musel značně soustředit, aby si uvědomil, který ze změti zvuků patří muzikantům a zpěvačce.

Yvonne Sánchez, Lucerna Music Bar, Praha, 24.10.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Těsně před zlatým hřebem večera se na pódium snesl jako vážka Dan Bárta a střihl si s Yvonne chvějící se duet v písni "Dindi". Konečně přišel čas na onen krásný akt, kdy umělec může pokřtít své dílo. Šampaňské se Bártovi povedlo odpálit s veškerou elegancí, s přáním štěstí jím pokropil desku "My Garden" v Yvonniných rukou a koncert mohl v družné náladě pokračovat. Před zraky diváků se ještě několikrát předvedl Yvonnin přítel Jonathan Ramirez, který ji bryskně podporoval svými vokály nebo hrou na akustickou kytaru. Pro svůj vlastní výstup dostal prostor v písni "You Don’t Know".

K závěru večera nám zpěvačka tajemně prozradila, že má pro nás překvapení. Druhým vrcholem koncertu a zároveň poslední skladbou se stala "Meu Jardim" (v češtině "Má zahrada"), která vzala skutečně nečekané zakončení. V nejlepším a nejhlasitějším okamžiku začaly z okraje pódia tryskat zlaté jiskry a ze stropu se snášet stovky barevných konfet. Do toho na scénu přistoupily tři brazilské tanečnice kroutící svými těly v nablýskaných karnevalových šatech a s chocholy na hlavách. Mezi diváky se objevilo devět bubeníků v čele s Flavinhou Torgou v kubánských dresech, kteří postupně převzali vládu nad rytmem a svými bubny velkolepě zakončili celý křest.

Určitě jsem nebyla sama, kdo odcházel domů s úsměvem na tváři a zároveň přemýšlel nad slovy Yvonne Sanchéz: "Stejně jako já by si každý člověk měl utvořit svoji metaforickou zahradu, která bude působit jako antisérum na všechny ty sr... uvnitř a kolem nás."

Setlist: Voa Voa, The Girl, Just For Us, The Song, Sunshine, Pieces, Roses, Dindi, In A Mellow Tone, Under The Moon And The Stars, Skylight, You Don't Know, Dito's Lullaby, Rainbow, Meu Jardim

Obsáhlou fotogalerii z koncertu naleznete zde.

Yvonne Sánchez, Lucerna Music Bar, Praha, 24.10.2008

  • drobný detail - nová batukáda!!! (guest, 30.10.2008 18:28) Reagovat

    Flavia Torga toho času bubnující s Tam Tam Orchestra rozduněla Lucerna Music Bar s novou bubenickou formací Batukatum, složenou čistě z brazilských bubeníků.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Vše, co potřebujete vědět o návratu Linkin Park. A něco navíc
Publicistika: Vše, co potřebujete vědět o návratu Linkin Park. A něco navíc O návratu Linkin Park na scénu tentokrát trochu jinak. Podrobněji a osobněji. Oficiálně i neoficiálně. Racionálně, ale především od srdce. Jedna z nejdůležitějších kapel tohoto tisíciletí si nic menšího nezaslouží. Zkusíme... čtěte zde
Vydáno: 07.09.2024 09:30 v sekci Publicistika
Mňága a Žďorp, Ledárny Braník, Praha, 5.9.2024
Naživo: Mňága a Žďorp slavila třicet let Fialovy sólovky "Nečum a tleskej!", vinyl pokřtili Márdi a herečka Kristýna Ryška Valmezská formace Mňága a Žďorp si pro fanoušky připravila překvapení - vedle zaručených kapelních věcí v Ledárnách Braník oprášila třicet let starý počin zpěváka Petra Fialy "Nečum a tleskej!". Ten se dočkal vydání na... čtěte zde
Vydáno: 06.09.2024 18:00 v sekci Naživo
Linkin Park hlásí comeback s novou zpěvačkou, singlem i deskou
Linkin Park hlásí comeback s novou zpěvačkou, singlem i deskou A je to černé na bílém! Linkin Park vstávají po sedmi letech z popela a ohlašují velký comeback. Po četných spekulacích, které hlásaly, že by novým zpěvákem kapely mohl být Deryck Whibley z právě končících Sum 41 nebo Amy Lee... čtěte zde
Vydáno: 06.09.2024 07:50 v sekci Novinky
Karin Ann - through the telescope 9/10
Recenze: Karin Ann se na "through the telescope" našla v intimním pop-folku Československá zpěvačka Karin Ann má bezpochyby štěstí v tom, že může od počátku své hudební kariéry zkoušet a hledat. Nakonec se nečekaně našla v intimním pop-folku, který po sérii různorodých EP a singlů její albový... čtěte zde
Vydáno: 05.09.2024 13:30 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 35. týden 2024
Rappeři se pro jednou museli sklonit. Český albový žebříček ovládla Sabrina Carpenter Čerstvý vítr do jinak zatuchlých českých žebříčků přinesla na přelomu srpna a září jen Sabrina Carpenter se svou novou deskou "Short n' Sweet", která odstartovala na nejvyšší příčce pořadí alb. V rádiích pokračuje... čtěte zde
Vydáno: 05.09.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dan Bárta & Illustratosphere rozsvítí Plzeň. Na koncert s exkluzivní light show přiváží i reedice remasterovaných alb (11.04.2024 14:45)
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)
- Dan Bárta a Illustratosphere vyráží na podzimní tour po Česku a Slovensku (27.10.2023 15:01)
- Recenze: "Entropicture" Dana Bárty & Illustratosphere už dvacet let modeluje neuspořádaný svět hudební paměti a dává mu řád (02.09.2023 09:00)
- Recenze: Čím starší, tím drzejší. J.A.R. na albu "Jezus Kristus Neexistus?" bojují s přehnaně korektní dobou (19.06.2023 00:00)
- Recenze: Hudební poezie na debutu Illustratosphere neztratila ani po 23 letech svou nadčasovost (06.06.2023 17:00)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Nick Cave & The Bad Seeds
Wild God

Každá nová deska Nicka Cavea vzbuzuje velká očekávání, aktuální nahrávka "Wild God" o to větší, že se na ní po pěti letech vrátil ke kapele The Bad Seeds, k písničkám a ke světlu. Jak australského muzikanta změnilo temné a tragické období a jak se podepsalo na jeho tvorbě? Čtěte v recenzi.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)
Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Prince Dead Sara Taylor Swift Lucie Vondráčková Oasis Biffy Clyro Madonna Coldplay Ed Sheeran Queen Viktor Sheen BTS Billie Eilish Adele Dua Lipa Eminem Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe