Video Jukebox 35/2008

24.10.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Roots Manuva - Slime & Reason
Roots Manuva - Buff Nuff

Roots Manuva - Again And Again
žánr: hip hop / dub / electro
info: oficiální web, MySpace.com

Roots Manuva se nedávno kdesi nechal slyšet, že jako otec dvou dětí už dávno přestal řešit žabomyší války mezi anglickými hiphopery a žije si svým vlastním, nezávislým životem. Taková je i jeho hudba, rozprostírající se mezi rapem, dubem a funkem. Jeho nejnovější album "Slime & Reason" je podstatně optimističtější než temné "Awfully Deep" a poslouchá se jako ozvěna letní pohody. Takové jsou i klipy k singlům z desky, vyloženě z nich sálá absolutní vyrovnanost a klid duše, ve které Manuva nejspíše zrovna je. V "Buff Nuff" je za rastamanského zmrzlináře, který na vyprahlé předměstí přivezl holkám něco speciálního, v "Again And Again" si geniálně vystřihl hráče kriketu (ne, taky jsem nepochopil pravidla), který trpělivě čeká na svoji velkou šanci v rozhodujícím zápase. Režiséři, na co čekáte. Obsaďte ho rychle do nějakého filmu!


Empire Of The Sun - Walking On A Dream
Empire Of The Sun - Walking On A Dream
žánr: electro / pop / new wave
info: oficiální web, MySpace.com

Když se začalo na internetu psát o kapele Empire Of The Sun, jako starý fanoušek J. G. Ballarda jsem zbystřil zrak. Načež jsem se dozvěděl, že jde o australskou elektro-popovou kapelu, která anglického autora paranoidní sci-fi také miluje. Skupinu tvoří Luke Steele z The Sleepy Jackson a Nick Littlemore z Pnau a ačkoliv ani jedna ze zmíněných kapel nepatří mezi mé oblíbence, na Empire Of The Sun je něco vzrušujícího, co se dá těžko popsat slovy. A ne, nemám na mysli odkazy na dlouhou historii homosexuálního popu, ze které EOTS čerpají. Aby svoji fascinaci Ballardovým autobiografickým románem dotáhli do konce, natočili Steele a Littlemore klip k titulnímu singlu alba "Walking On A Dream" rovnou v Šanghaji v Číně. Vypadají v něm trochu jako mimozemšťané, kteří sestoupili na matičku Zemi a nestačí se divit. Jo, mimochodem, přesně takhle se budete cítit i při poslechu "Walking On A Dream".


Janelle Monae - Many Moons
Janelle Monae - Many Moons
žánr: funk / hip hop
info: oficiální web, MySpace.com

Hudební průmysl je na tom hůře než americké banky, a tak aby velké ambice u hudebníků na velkých labelech jeden pohledal lupou. Nicméně hledat se vyplatí, protože takoví ještě pořád jsou. Chvála bohu za Janelle Monae, třiadvacetiletou funkovou královnu budoucnosti. Kdysi ji objevili OutKast a na začátku jí hodně pomohl Big Boi, teď ale skončila v náruči P. Diddyho, který s ní má velké plány. Žádný strach, nejde o nějakou r'n'b rychlokvašku - Janelle je maximálně ambiciózní vizionářka, která netočí desky, ale rovnou sci-fi eposy. Její EPčka dávají dohromady příběh robotky v městě Metropolis (podoba se slavným černobílým sci-fi není náhodná) a videoklip k "Many Moons" do něj také nějak zapadá. Jestli si u něj vzpomenete "Hey Ya!" OutKast, pak jste doma. A její futuristický účes ve stylu Leningradských kovbojů možná za rok budou nosit všichni.


The Sea and Cake - Car Alarm
The Sea And Cake - Weekend
žánr: pop-rock / pop-jazz
info: oficiální web, MySpace.com

Kvůli kapelám jako The Sea And Cake si většina lidí škatulkuje současný indie pop jako únikovou drogu pro hluboce nešťastné lidi bez vztahu a budoucnosti. Dělám si srandu, The Sea And Cake jsou idyličtí jako letní prázdniny a kdybych mohl, už si v životě nepustím žádnou jinou desku než jejich "Car Alarm". Možná by mě ten život v utopii rychle přestal bavit, asi jako mít pořád jenom víkend. Pokud si Video Jukebox čtete v pátek, rychle se na ten klip podívejte. V pondělí si ale raději pusťte něco jiného.


Je libo přídavek?
The Bug - Skeng (žánr: dubstep / dancehall)
TV On The Radio - Dancing Choose (žánr: alternativní rock, art-rock)
Q-Tip - Move (žánr: hip hop)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY