MP3 Jukebox 41/2008

15.10.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Radiohead - Reckoner (Flying Lotus Remix) (8/10)
MP3 ke stažení

Reefer - Let It Go (Flying Lotus Remix) (9/10)
MP3 ke stažení
žánr: abstraktní hip hop

Flying Lotus
Producent Flying Lotus letos vydal výtečné album "Los Angeles", které těžko bude na scéně abstraktního hip hopu hledat nějakou konkurenci. Pokud jste ještě nepropadli kouzlu jeho cvakavých rytmů, rozhodně doporučuji. Prvním krokem můžou být remixy, které FlyLo nedávno udělal pro Radiohead a Reefer. První jmenovaný je příspěvkem do remixové soutěže s novým singlem oxfordské party "Reckoner". Podobně jako u před týdnem na tomto místě probíraných verzí Dipla a Holdena zůstal jediným rozpoznatelným kusem z originálu Yorkův hlas. Je to suita nočních pazvuků a ozvěn zvláštního původu. To se ale dá říct o remixu, který FlyLo vyvedl projektu Reefer (vedlejšák Nicka Thorburna z Islands). Je zázrak, když ještě dnes někdo přijde se zcela originálním zvukem a Flying Lotus to dokázal. Zbytek už je vlastně rutina.

Když už píšu o Flying Lotusovi, mám konečně alibi, jak na musicserveru ukázat kouzelný videoklip ke skladbě "Tea Leaf Dancers".


Deerhoof - Chandelier Searchlight (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: indie rock

Deerhoof - Offender Maggie
Letos v červenci si američtí indie-rockeři Deerhoof přichystali na své fanoušky pěknou legrácku. Vydali nový singl "Fresh Born", ale místo běžných zvukových nosičů zvolili staromilský notový zápis, ze kterého se píseň dala zahrát. Pokud vás to zajímá, zápis a následné verze fanoušků jsou zde. Jejich verze "Fresh Born" už je ke slyšení na novém albu Deerhoof "Offend Maggie". Vyšlo na začátku října a vy si z něho můžete stáhnout píseň "Chandelier Searchlight". Jako obvykle u Deerhoof skladbě vévodí slaďoučký zpěv japonské vokalistky Satomi Matsuzaki. S jejím vokálem to snad ani nemůže být nic jiného než rozverný a roztomile zasněný pop. K písni je natočený i videoklip, podívejte se na něj.


The Matthew Herbert Big Band - The Story (Edit) (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: jazz

The Matthew Herbert Big Band - There's Me And There's You
Samplovací génius Matthew Herbert oživuje svůj Big Band a s pomocí hostů natočil album "There's Me And There's You". Stejně jako na pět let starém "Goodbye Swingtime" mohutně využívá živých nástrojů (i jejich majitelů - slavných britských jazzmanů) a skladby se tak rozrůstají do bohatých zvukových keřů. Vokál k naší ukázce "The Story" obstarala skvělá jazzová zpěvačka Eska Mtungwazi a jak je u Herberta obvyklé, nechybí politická témata. Kdo se na desce ale neobjeví, je britská královna a premiér, kteří prostřednictvím svých tiskových mluvčích odmítli natočit pro Herberta, jak říkají slovo "yes". Jejich dopisy najdete na Herbertově webu.
People Under The Stairs - Anotha' (BBQ) (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: hip hop

People Under The Stairs
Jestli vás nudí hiphopové tracky o tom, kolik má která hvězda v bance milionů, zkuste třeba People Under The Stairs. Ti nerapují o diamantech, ale o tom, jak si s partou udělají za domem rožnění. Není to sice nijak objevný song, ale je pořádně funky a rozhodně velmi pozitivní. Jestli americká finanční krize zasáhne i hip hopery, možná takhle střízlivě budou brzy vypadat všechny skladby. Ještě připomínám, že track je z nové desky PUTS nazvané "Fun DMC", jež vyšla na konci září.
The Fireman - Nothing Too Much Just Out Of Sight (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: blues

Paul McCartney
Výlet Paula McCartneyho do světa ambientního techna na dvou albech projektu The Fireman byl pro mě osobně velkým překvapením. Možná proto, že jsem měl Paula zařazeného jako nejkonzervativnějšího člena The Beatles, jehož výtvory z 80. a 90. let byly značně, ehm, podivné. A najednou jsem slyšel psychedelické ambientní techno ve stylu The Orb. Bůhví, kolik z toho má na svědomí McCartney a kolik producent Youth (bývalý člen právě The Orb), který tvoří druhou polovinu The Fireman. Teď je tu jejich třetí společné album "Electric Arguments", na kterém je třináct skladeb nahraných za třináct dní. Naše ukázka "Nothing Too Much Just Out Of Sight" už nemá s elektronikou nic společného, je to tvrdé blues s hutným spodkem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY