Recitace s kšiltovkami a řetězy

12.10.2008 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Multižánrové sólové album Lou Fanánka Hagena dává zapomenout na projekt Hagen Baden, i na repertoár jeho mateřských Tří sester. V květnu vydaná deska se jeví poněkud nadčasově. "Jevany" totiž posluchači ocení nejspíše za několik let, až se český pop ocitne definitivně na dně.
4/10

Fanánek - Jevany

Skladby: Je Vana Go Home, Libuše, Zeppelin, Je Dva!, Mein Kampf Im Wald Rzaholetz, Tygří Stopou, Rádio Taliban, Plantážníci, Boleslav, My Chabr's Dance, Střecha, Chaťák, Tuica, Jaj, Ty Kokot!
Vydáno: 09.05.2008
Celkový čas: 49:04
Vydavatel: Parlophone
Fanánek nepřestává překvapovat a po vydání řadové desky Tří sester "Mydlovary" přispěchal s dalším projektem. Sólová deska "Jevany" vybočuje z jeho tradičních bigbítových nálad a rozhodla se parodovat svět hip hopu. Jeden z nevytíženějších českých hudebníků je rád středem pozornosti, i proto se rozhodl vydat nahrávku, která není primárně určená žádné "škatulce" posluchačů. Album je příjemně odrecitované, o zpěvu či rapu však nemůže být ani řeč.

Jako úlet by se dal kvalifikovat slovensky zarecitovaný závěrečný kousek "Jaj, Ty kokot!", který poněkud vybočuje z poklidné atmosféry alba. Fanánek je zkušeným textařem, kromě již zmíněného úletu se vyvaroval slabších kousků. Deska působí jako celek, což je na tuzemské podmínky vzácnost, jež se musí ocenit. Rozhodně se ale nejedná o jednolitou záležitost, spíše o multižánrovou improvizaci. Nejsilnějšími písněmi jsou "Tygří Stopa" s jazzovými prvky, příjemný bigbít "Libuše" a poprocková pecka "Tuica".

Na desce Fanánek spolupracoval s bývalým spoluhráčem Františka Sahuly, Rostislavem Cermanem, a textařem Michalem Šenbauerem. I pro ně byla práce na "Jevanech" pouhou "bokovkou", neb jsou základními kameny Českého srdce.

Autor textů Těžkého Pokondra, Šmoulů, Čtyřlístku či mnoha muzikálů baví nejvíce při vystoupeních se svou mateřskou kapelou Tři sestry. Tato již po několik dekád vyzkoušená pravda stále platí. Pro zaryté fanoušky Fanánka jsou "Jevany" povinností, pro řadového posluchače bych upřednostnil předchozí sesterskou nahrávku "Mydlovary", ač ani ta rozhodně nedosahuje kvalit desek předchozích.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY