Nepřekvapivý výběr Joy Division

30.10.2008 05:00 - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Iana Curtise s jeho Joy Division možná znáte, možná ne. Pokud je pro vás tato legendární parta jen slovníkovým pojmem, jedno řešení by tu pro vás bylo. Kupte si jejich výběrovku "The Best Of", obrázek si pak uděláte. Pokročilí ale jistě chápou, že tak jednoduché to nebude.
6/10

Joy Division - The Best Of

Skladby: CD 1: Digital, Disorder, Shadowplay, New Dawn Fades, Transmission, Atmosphere, Dead Souls, She's Lost Control, Love Will Tear Us Apart, These Days, Twenty Four Hours, Heart And Soul, Incubation, Isolation
CD 2: Exercise One, Insight, She's Lost Control, Transmission, Love Will Tear Us Apart, Twenty Four Hours, Colony, Sound of Music, Transmission, She's Lost Control, Ian Curtis And Stephen Morris Interviewed By Richard Skinner
Vydáno: 31.03.2008
Celkový čas: 90:01
Vydavatel: Warner Music
Pohled číslo jedna (tohle best of není zvukovým dokumentem o Joy Division, leč pouhou nesourodou sbírkou tracků). Jako fans tip top nových kytarovek typu Bloc Party nebo Interpol můžete brát tuhle výběrovku jako příjemný studijní materiál. Bez Joy Division by tu ve své aktuální podobě nebyly. Takže si o base Petera Hooka, temném vokálu Iana Curtise, kytaře Bernarda Sumnera - která si v té neprostupné stěně své místo ještě našla -, literaturou ovlivněných textech dělejte poznámky. Pak o Joy Division klidně začněte mluvit jako o Velvet Underground své generace; co na tom, že v jejich story je více lidského trápení a méně heráku.

O tom, co se koncem 70s dělo v Manchesteru, se toho moc nedovíte. Tracklist hlavního disku stojí na očekávaných/předvídatelných, dnes již téměř standardech. Každá skladba může být osobním soundtrackem, ale vytržením z konceptu své desky přichází o dobrou polovinu obsahu. Nic zásadního nechybí, na překvapivé volby tu nikdo koule neměl. O rozlámané a rozervané duši Iana Curtise se tu nedozvíte víc, než co vyposloucháte ze všech indie rádií. V souvislosti s Joy Division důležité pojmy - Hacienda, Factory Records, Tony Wilson - prosviští kolem jakoby nic.

Disk číslo dvě - kompletní John Peel Sessions fungující jako potvrzení, že naživo byli Joy Division solidní rock'n'roll; živý, s chraptícím zpěvákem a nepřesně zahranými slokami (rázem mizí vycizelovaná záhrobní produkce Martina Hannetta, můžete jásat). Pokračování disku číslo dvě - Ian Curtis kecá se Stephenem Morrisem (bubeník Joy Division); celkem vtipná a milá pozornost pro fans (ale ti skalní už mají doma v polici skvělý boxset "Heart & Soul" a knihu "Teaching From The Distance" od manželky Deborah). Tenhle (a ještě ten předchozí) odstavec spěje k povinnému downloadu celé diskografie Joy Division a pak desek Happy Mondays, Stone Roses, Wire, prvních Cure, berlínského Iggy Popa. "Control" rozhodně vynechte - je to limonáda pro děti využívající "Atmospehe" a "Love Will Tear Us Apart" k těm nejproplánovějším účelům.

Pohled číslo dvě (i tohle dvoualbum je dobrou příležitostí klepat se, potit se, na promočeném koberci prosit o smilování). Může být deska s tracklistem - Digital, Disorder, Shadowplay, New Dawn Fades, Transmission, Atmosphere, Dead Souls, She's Lost Control, Love Will Tear Us Apart, These Days, Twenty Four Hours, Heart and Soul, Incubation, Isolation - špatná? Neee. Booklet má styl a vtip. A ten remasterovanej zvuk, to je vám radost poslouchat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY