Jamajské rytmy ze Slovenska

08.10.2008 05:00 - Tereza Nádějová | foto: facebook interpreta

Dobrým zvykem zaběhlých kapel bývá po letech úspěchů zúčtovat, zapolemizovat a zavzpomínat - ideálně formou best of. Tentokrát přišli na řadu slovenští Polemic, kteří na svou výběrovou desku seskládali největší hitovky z doby svého dvacetiletého působení.
6/10

Polemic - Best Of 1998 - 2008

Skladby: DoSka, Mesto, Baba-Ryba, Rudie, Hurikán, Slunko v sieti, Ona je taká, Gangster-ska, Ako to prežijem?, Jah live, Farebná, Komplikovaná, Ja som to vedel, Škandál, Conengría, Nádherný svet, Blázni, Medzi nebom a zemou, Yes you're right, Mládenci, Viera
Vydáno: 09.06.2008
Celkový čas: 60:00
Vydavatel: Sony Music
Dnes už legendární osmičlenná ska parta z Bratislavy oslavila dvacáté narozeniny vydáním svého prvního výběru. Na albu najdete hitovky jako "Rudie", "Ona je taká" a "Škandál", ale i bonus v podobě nové pomalejší skladby "Viera".

Deska bohužel kromě "Viery" nenabízí nic nového, ale přináší fanouškům solidně poskládanou sestavu nejslavnějších hitů Polemic mezi lety 1988 a 2008 a několik skladeb, které kapela považuje za svoje srdcovky ("Conengría"). Pro ty, kteří se ještě s bratislavskými borci nesetkali, je poslech letošního best of ideální příležitost k seznámení; pro ty, kteří už Polemic znají a mají je rádi, zas příjemný způsob ranního naladění se do pohody.

Jako první vás do nálady celého alba vtáhne trochu nostalgická "DoSka" z roku 1997. Následuje stoprocentně skáčkové singlové "Mesto", i když hnidopiši by se mohli úspěšně rýpat v poněkud nejapném textu. Profláknutá "Baba-Ryba" vás v případě, že se udržíte na nohou i bez pomoci hole nebo kamarádů, nenechá klidně sedět na židli. V opačném případě se jen těžko nenachytáte, jak se po chvíli začnete alespoň vsedě pohupovat do rytmu. Pohupovat se nepřestanete jen tak, protože skladby nenásledují v právě nejdůmyslnějším pořadí a navazují tu na sebe songy, jejichž vzájemná analogie je nepopiratelná a uvede vás do jakéhosi nic neříkajícího unylého ska-transu. Sled skladeb proto považuji za nejslabší článek alba.

Autistické kývání vám vydrží nejméně do písně "Gangster-ska", kdy se pod vlivem našlapané dechové sekce někde na hranici mezi jazzem a swingem zapomenete hýbat, protože právě tady je přerušen řetězec ne navzájem si nepodobných skladeb. Hostující Lenka Nová s hlasem, který má do něžnosti daleko (ale přesto je velmi příjemný na poslech), skladbě dodá jedinečný rozměr, který vám evokuje chicagská třicátá léta, samopaly ve futrálech od houslí a poetiku doutníky zakouřených klubů.

Podobných vytržení z letargie s důrazem na druhou dobu se na albu bohužel mnoho nenajde. Tedy až na výjimky. Jednou z nich jsou "Mládenci" - důkaz, že invence v žánru ska a reggae ještě není vyčerpaná - spojení jamajských rytmů a slovenskou cimbálovkou sice hraničí s parodií, ale má něco do sebe. Polemici zde dokazují, že nepostrádají originalitu a jednu v hudebním průmyslu docela vzácnou schopnost - udělat si legraci ze sebe sama.

Pokud chcete poznat skutečnou tvář těchto slovenských muzikantů, nejlepší volba je dát si je naživo. K návštěvě některého z koncertů (které jsou jedním z toho nejživějšího, co československá ska scéna může nabídnout) by vás dobře mohla navnadit právě narozeninová výběrová deska. Řečeno ve zkratce: "Best Of 1998 - 2008" je špatný způsob, jak si udržet postoj skalního nadšence mládenců se slabostí pro ska, ale ideální příležitost začít si s jejich hudbou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY