Zapomenutý král West Coastu?

03.10.2008 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

The Game, zdá se, už tolik netáhne jako dřív. Sotva někde zahlédnete jeho videoklip, bulvární zprávy o něm už taky nejsou tak žhavé, prodeje mají k milionovým číslům daleko. Ale jeho nová deska "LAX" přitom má své kvality a zní tak nějak správně kalifornsky.
7/10

The Game - LAX

Skladby: Intro, LAX Files, State Of Emergency feat. Ice Cube, Bulletproof Diaries feat. Raekwon, My Life feat. Lil Wayne, Money, Cali Sunshine feat. Bilal, Ya Heard feat. Ludacris, Hard Liquor (Interlude), House Of Pain, Gentleman's Affair feat. Ne-Yo, Let Us Live feat. Chrisette Michele, Touchdown feat. Raheem DeVaughn, Angel feat. Common, Never Can Say Goodbye feat. Latoya Williams, Dope Boys feat. Travis Barker, Game's Pain feat. Keyshia Cole, Letter To The King feat. Nas, Outro
Vydáno: 25.08.2008
Celkový čas: 76:21
Vydavatel: Universal
Byl to 50 Cent, kdo dostal The Game na vrchol. "How We Do" a "Hate It Or Love It" prodaly šest milionů alba "The Documentary". S Fiftym je ale podle všeho těžké vyjít, Game opustil rapovou skvadru G-Unit a label Aftermath vyměnil za Geffen. Jeho další deska "Doctor's Advocate" ukázala, že svého mentora Dr. Dreho k hitům nepotřebuje, skvělé album si z "The Documentary" vzalo producenty jako Just Blaze, Hi-Tek, Scott Storch, Kanye West a přibyl třeba will.i.am a J. R. Rotem. Cool & Dre absentovali, ale v nejnovějším a údajně finálním albu "LAX" na ně Game opět vsadil. Trefa do černého?

Ano i ne. Těžko říct proč, ale zvláštním problémem Game teď je, že nějak nikoho nezajímá. Kde je Number One Billboard Spot? Viděli jste vůbec některé ze super videoklipů, co už k "LAX" byly natočeny? Těch tři sta tisíc desek prodaných ve světě v první týdnu byli fanoušci, ne běžní posluchači mainstreamového hip hopu. K nim se prostě nový The Game nedostal. Do marketingu Interscope nevidím, ale takhle dobré album si zaslouží určitě větší pozornost.

"LAX" nezní špatně, zvuková produkce je prostě Kalifornie, The Game zůstal svůj, producenti mu šijí beaty na jeho styl, je jasně rozeznatelný. Ale ubral. Že by to bylo tím, že je na coveru o děcko více? Necítím tu obrovskou energii, jakou mně předvedl na Hip Hop Jamu 2007. Jako by se šetřil na ultimátní desku, o které přemýšlel, kdyby se mu do ní podařilo přemluvit Dr. Dre.

Nicméně jsou tu výjimky: údernější track než "Dope Boys" s Travisem Barkerem (Blink-182) na bicích jsem si nemohl přát. Skvělé! Co na první poslech také musí zaujmout, je singlové "My Life" od Cool & Dre. Pro mě pecka alba. Nejen že je beat fajně smutný, ale zároveň takový nadějný, klasický text příběhu týpka z Comptonu se mi tady zamlouvá a Lil Wayneovu refrénu nejde nic vytknout. S C&D si ještě střihl následující "Money" s ženským samplem v refrénu. Co dál zaslouží zmínění? Old-school znějící "State Of Emergency" s Ice Cubem, Ludacris na featku v jinak nic moc "Ya Heard", "LAX Files" s trefenou atmosférou drsných losangeleských nocí, přehnané množství balad a naopak skvělá chill věc "Angel" s Commonem.

Takhle: celkově to je nejslabší album The Game. Složení desky jsem si představoval jinak, pět zapamatovatelných písniček holt nestačí. Jenže když to vezmu kolem a kolem, při poslechu "LAX" jsem se opravdu cítil být v Kalifornii s Gamem na prima projížďce. Projížďce, která byla sem tam nezáživná.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY