Slyšeno v předstihu: Clou - For Tonight

29.09.2008 13:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Clou - For Tonight
© facebook interpreta
Po výborném debutu "Postcards" se Clou valili na řadového posluchače ze všech dostupných medií a singl "Island Sun" neunikl snad nikomu. Všichni s napětím očekávali, jak si kapela povede v další tvorbě. Druhá deska "Clou" byla pádným argumentem proti všem skeptickým hlasům a pražská čtveřice potvrdila svoji pozici. Zřetelné punkové kořeny, výrazně popový cit pro melodii, v pozadí tahal za nitky legendární nestor českého hardcore Robert Vlček. Někdo mohl namítnout, že Clou jsou vydavatelskou rychlokvaškou vytvořenou pro teenagerskou cílovku, ale nebylo tomu tak. Za úspěchem stálo pár let na klubové scéně, kde není samozřejmostí ani proplacení cestovních nákladů kapele. A samozřejmě snaha něco dokázat.

Novinka Clou "For Tonight" se nese ve znamení několika změn. Pokud jsem doposud zmiňoval kapelu jako čtveřici, tak to již neplatí. V kapele působí nový kytarista Rocky, který přinesl další rozměr kytarovým aranžím. Další změnou je, že o textovou stránku se tentokrát postarala sama kapela a obešla se bez externích autorů, což možná přispělo k nápadu na desku s uceleným příběhem, který vám ale neprozradím...

Clou
© Natálie Řeřichová
Kdybych napsal, že Clou jsou Clou, tak je to absolutně nenapadnutelné, i když lehce zbytečné. Jenže lepší definice mě skutečně nenapadá. Ani na novince nevybočili ze zajetých kolejí, jen se po těch kolejích vozí čím dál výkonnější rock'n'rollová mašina, které udává směr frontman Lukemo. Jeho vokální projev je alfou i omegou Clou. Podle hlasu jej bezpečně poznáme kdekoliv a zároveň vás nutí uvažovat o monotónním vyznění kapely. Na "For Tonight" se ale tyto chmury rozplývají a v rock'n'rollové "Count Me Out" (že by Green Day se svými Foxboro Hot Tubs rozpoutali novou módu?) si nejprve ani neuvědomíte, koho posloucháte. Trošku překvapivé je i výrazné zapojení klavíru v "Bad To The Bone" nebo úvodní "Hourglass". Naopak taková "Bravery" si vyloženě říká o singlové využití, protože prezentuje nejklasičtější podobu Clou, stejně jako "Dream Chaser" nebo "For Tonight". Těch výrazných experimentů s novinkami nenajdeme na albu mnoho, ale přesto to ve finále nebude na škodu. Jsou to pořád Clou, jen dospělejší a zkušenější.

Nová, v pořadí již třetí deska kapely Clou vychází 13. října a její příběh se dozvíte z těchto jedenácti písní: Hourglass, 25 Years, Count Me Out, Promise, For Tonight, Bravery, Bad To The Bone, Dream Chaser, Yesterday, Save Yourself, Dead Side Story.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY