Vivat Iggy, punx not dead!

21.09.2008 19:58 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Podle všech přírodních zákonů by měl být tento chlapík již několik let mrtvý. Přesto v sobotu dobyl pražskou Tesla Arenu. Kdo? Přece Iggy Pop. Jedenašedesátiletý kultovní zpěvák, skladatel, herec i sex symbol mnoha generací si získal srdce a respekt pražského (nejen punkového) publika.
Iggy Pop & Stooges, Tesla Arena, Praha, 20.9.2008
© Jakub Havlas / musicserver.cz
Iggy Pop je punk, Iggy Pop je rock, Iggy Pop je underground, ale především: Iggy Pop je legenda. Koncertuje více než pětačtyřicet let, minimálně polovinu tvůrčí kariéry utopil v heroinu. Iggy Pop, vlastním jménem James Newell Osterberg, má kromě přezdívek jako Kmotr punku či Rockový leguán i přízvisko Nejslavnější feťák. Nejslavnější, nejoriginálnější a nejúspěšnější. Na pražském koncertu vystoupil Iggy se svou kapelou The Stooges. Svým démonicky energickým projevem vyvolával mezi stojícími fanoušky davovou psychózu. Celý kotel pod pódiem se přeléval z jedné strany na druhou podle toho, kde zrovna Iggy řádil.

Ještě před příchodem hlavní hvězdy se v Tesla Areně (vězte, že jde o bývalou HC Sparta Arénu) představily v roli předkapel Vypsaná fiXa a Visací zámek. FiXa řadové návštěvníky koncertu nezaujala, ortodoxní fiXaře spíše zklamala. Její set působil poněkud vypsaně od začátku do konce, vrcholem pak bylo nekultivované chování Márdího, který neudržel nervy na uzdě a verbálním útokem se pustil do anonymního fanouška z davu, jenž po něm hodil kelímek s pivem. Jindy vtipná a veselá partička ze San Piega působila podrážděně a budila dojem, že předkapelou Iggyho je snad jen na přání manažerů.

Iggy Pop & Stooges, Tesla Arena, Praha, 20.9.2008
© Jakub Havlas / musicserver.cz
To punkoví matadoři z Visacího zámku rozdováděli v hokejové hale prakticky každého. Nutno uznat, že na Visáče se přišlo podívat víc lidí než fiXu, i proto se atmosféra posunula kupředu. Nejsilnějšími skladbami byly "Traktor", "Cigára" a "Pitomá", nejsilnějším okamžikem pak Haubertův výkřik "Punx not dead, vy volové!" Ona idea zůstala viset ve vzduchu po celý zbytek večera. Punk nikdy nezemře, stejně jako nikdy nezemře Iggy Pop. Polosvlečený démon zcela jistě nepůjde do nebe, je mu zaslíbené peklo, jenže Iggy je takovým živlem, že by v pekle naučil i ďábla pogovat, a tak se nelze divit, že si zajistil nesmrtelnost.

Úvodní píseň "Loose" nezastihla v ideální formě zvukaře a místo očekávaného galapředstavení Iggyho skřeků se z reproduktorů ozýval nesnesitelný basový sound. Ještě v průběhu první písně však sound-maker svou minelu napravil a po zbytek večera zažívala Tesla Arena výborně ozvučenou krasojízdu. Svou doprovodnou kapelu uvedl Iggy jako zasrané Stooges a když o několik minut později vyšplhal na zesilovač a předvedl zfanatizovaným fanouškům nekompromisní sex, zavládla euforie. Při "I Wanna Be Your Dog" dosáhla orgasmu minimálně polovina publika, alespoň takový dojem musel mít nezávislý pozorovatel, když se v průběhu písně zadíval na tváře fanoušků a fanynek.

Iggy Pop & Stooges, Tesla Arena, Praha, 20.9.2008
© Jakub Havlas / musicserver.cz
Iggy si připravil ke každé písni show. Po sexu, panáčkování a skákání rybiček z pódia do publika (právě Iggy je zakladatelem tohoto zvyku), vytáhl na jeviště při písni "No Fun" přibližně deset fanoušků, kteří vesele skotačili a užívali si možnost být blízko svému idolu. Možnost dýchat stejný vzduch jako Iggy Pop stimulovala i zbytek návštěvníků, kteří vytvořili americkému zpěvákovi výbornou zpětnou vazbu. Sborové výkřiky slov fuck a shit šly pražskému publiku výtečně a atmosféru si užíval i samotný interpret. Bez dlouhých proslovů a prodlev servíroval natěšenému davu jednu punkovou vypalovačku za druhou. Balancování na hraně punku a rocku, to je budoucnost punku i samotného rock'n'rollu. Pochopili to i Stooges a v Praze předvedli energický výkon založený na jednoduchosti, přímočarosti, hlučnosti, vulgaritě, agresivitě, psychedelii a revoltě.

Při odchodu z Tesla Areny si nejeden pankáč vzpomněl na výkřik: "Punx not dead, vy volové!" Jo, ten Haubert měl zase pravdu...

Obsáhlou fotogalerii z koncertu naleznete ZDE.

Iggy Pop & The Stooges, Visací zámek, Vypsaná fiXa, Tesla Arena, Praha, 20.9.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY