Metallica už vládne oběma břehům Atlantiku

19.09.2008 08:42 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Po nedělní výhře na britských ostrovech se Metallica se svým albem "Death Magnetic" posadila do čela albového žebříčku i ve Spojených státech. Stala se tak první kapelou, která dostala na vrchol hitparády pět svých desek. První sólový singlový zásek se povedl Pink se "So What".
Pink - So What
© facebook interpreta
Jak předpovídal Karel Veselý v minulém komentáři, rapper T.I. a jeho "Whatever You Like" neodolali "So What" zpěvačky Pink. Pro ni je to první sólové vítězství v tomto žebříčku. Poprvé se o prvenství musela podělit ještě s Christinou Aguilerou, Myau a Lil' Kim, se kterými nazpívala "Lady Marmalade". T.I. se nakonec odporoučel jenom o jedno místo níž, svoji pozici si nadále drží Rihanna a její "Disturbia". M.I.A a její "Paper Planes" se dere systematicky po jednom místě výše, a tak její místo mohla zabrat nejvyšší novinka týdne - zbrusu nový song "Swagga Like Us", který má na svědomí Jay-Z s Kanye Westem, T.I. a Lil Waynem. Poslední jmenovaný má vůbec tento týden velmi úspěšný. Na sedmé příčce pomáhá T-Painovi s "Can't Believe It" a na chvostu první desítky si pánové prohodili pozice v dalším songu "Got Money".

Jinak se druhá pětka nese převážně ve znamení r'n'b mikroposuvů v rámci první patnáctky. Jedinou výjimkou je návrat "American Boy" Estelle, kterou znovunasazení do obchodů iTunes katapultovalo z pozice 53 na devítku. Nepočítáme-li "Swagga Like Us", pak další dvě novinky nacházíme v druhé a třetí desítce. Na pozici šestnáct se usadila "Love Story" sympatické Taylor Swift. Ta předznamenává její druhé album s názvem "Fearless", které vyjde v půlce listopadu. O pět míst níže dotlačily digitální prodeje singl "I Don't Care" pop punkových Fall Out Boy.

    Top 10 - singly:Pink - So What
  1. T.I. - Whatever You Like
  2. Rihanna - Disturbia
  3. M.I.A. - Paper Planes
  4. Jay-Z ft. Kanye West, Lil Wayne, T.I. - Swagga Like Us
  5. Chris Brown - Forever
  6. Ne-Yo - Closer
  7. T-Pain ft Lil Wayne - Can't Believe It
  8. Estelle - American Boy
  9. Lil Wayne ft. T-Pain - Got Money

Metallica - Death Magnetic
© facebook interpreta
Téměř to vypadá, že Metallica si svojí novinkou "Death Magnetic" podmanila celý svět, ale i když vládne v Británii, v Kanadě, u nás a nyní ve Spojených Státech, přece jen ji jeden kontinent zůstal zatím zapovězen. V Austrálii totiž album debutuje až na šestém místě. V Americe se ale během několika dní prodalo téměř půl milionů kousků, čemuž nemohl konkurovat Young Yeezy s "The Recession". O jedno místo si pak polepšil Kid Rock, jehož "Rock N Roll Jesus" bere pomyslnou bronzovou medaili, a odstrčil tak The Game s "LAX" až na sedmou příčku. Na čtyřce se blýská po Metallice nejvyšší novinka týdne. Popová Jessica Simpson změnila styl a natočila svoji první country desku "Do You Know", se kterou i přes průměrné kritiky slaví úspěch. Nemusím snad ani dodávat, že čtvrté místo ji automaticky dovedlo do čela Top Country Albums. Slipknot a Jonas Brothers udrželi svoje pozice z minulého týdne, zatímco NKOTB spadli až na číslo šestnáct. Další z novinek, tedy LL Cool J a jeho "Exit 13", si odbývá svůj první týden na devítce, čímž si od předchozí desky pohoršil o tři místa.

Albový žebříček tento týden nehýří žádnými zásadními pohyby, ale slušný rozruch v něm zařídila řada novinek. První z nich je hned na jedenáctce, kam doputovalo "Love & Life" neo-soulového americké zpěváka Erica Beneta. Jen o tři příčky pod ním pak debutuje "The Quilt" alternativně hip hopových Gym Class Heroes. Osmnáctou příčku okupuje zesnulý komik Mitch Hedberg s posmrtným živým albem "Do You Believe In Gosh?" a o jednu příčku zaostala jazzová Natalie Cole a její "Still Unforgettable". Poté už následují novinky v třetí desítce v rychlém sledu - Jenni Rivera s deskou "Jenni" na 31. místě, o příčku níž R.K.M. & Ken-Y s "Royalty/La Realeza" a Joshua Radin se "Simple Times" na 34. pozici. Kardinal Offishall, který minulý týden bodoval v singlové hitparádě na desítce, dostal svoje album "Not 4 Sale" pouze na čtyřicítku. Další a další novinky se ukrývají na dalších pozicích. Skokany tohoto týdne (ze 79 na 36) a zároveň i rekordmani s bezmála stovkou týdnů v hitparádě, jsou američtí Doughtry se stejnojmennou deskou.

    Top 10 - alba:
  1. Metallica - Death Magnetic
  2. Young Jeezy - The Recession
  3. Kid Rock - Rock N' Roll Jesus
  4. Jessica Simpson - Do You Know
  5. Slipknot - All Hope Is Gone
  6. Jonas Brothers - A Little Bit Longer
  7. The Game - L.A.X.
  8. Lil' Wayne - Tha Carter III
  9. LL Cool J - Exit 13
  10. Různí - Mamma Mia! (OST)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY