Video Jukebox 29/2008

12.09.2008 15:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Elbow
Elbow - The Bones Of You
žánr: indie / rock
info: oficiální web, MySpace.com

Album "The Seldom Seen Kid" přineslo 9. září Elbow zcela zasloužené ocenění jejich dlouhé hudební pouti v podobě významného ocenění Nationwide Mercury Prize. A vítězství bylo o to překvapivější a cennější, že ve finálovém večeru stáli proti svým velkým vzorům - skupině Radiohead. Nový singl skupiny se jmenuje "The Bones Of You", obsahuje elementy z jazzového standardu "Summertime" George Gershwina a vychází 29. září - pouze digitálně. A když už jsme u toho jazzu, tak musím odcitovat Noela Gallaghera z Oasis, který nedávno prohlásil, že jazz jsou čtyři týpci na pódiu, kteří se baví více než čtyři sta lidí v publiku... jo, dobrej fór.


Foals
Foals - Olympic Airways
žánr: indie rock / dance / punk
info: oficiální web, MySpace.com

Foals, oxfordská pětka z kytarama zatraceně vysoko u krku, platili za jednu z největších nadějí letošního roku. O tom, jestli jejich debutová deska "Antidotes" veškerý ten hajp okolo potvrdila, nebo nikoli, se sice stále vedou sáhodlouhé debaty, ale jisté je to, že pokud by šlo pouze o to, vybrat novou kapelu s nejlepším živým projevem, neměla by parta okolo Yannise Philippakise zřejmě konkurenci. Jako čtvrtý singl z jejich prvotiny byla vybrána tématická skladba "Olympic Airways", která se do obchodů poprvé podívá 6. října.


The Last Shadow Puppets
The Last Shadow Puppets - My Mistakes Were Made For You
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Arktická opice Alex Turner a s ním v aktuálním Video Jukeboxu poprvé i Miles Kane - ve videoklipu ke třetímu singlu "My Mistakes Were Made For You" z desky "The Age Of The Understatement". S podzimem tahle dvojka konečně vyráží na řádné turné ke svému debutu, ale mnohem zajímavěji - i vzhledem k tomu, že koncerty se budou soustředit na Velkou Británii a USA - zní informace, že by se puppeti měli pustit do spolupráce s již také zmiňovanými Elbow. Tématem však nebude druhé album projektu The Last Shadow Puppets, ale zřejmě nová placka Milesových The Rascals...


The Rascals
The Rascals - I'll Give You Sympathy
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

... čímž se dostáváme k dalšímu klipu a Milesovi Kaneovi podruhé. "I'll Give You Sympathy" je třetí rádiovkou z červnového debutu The Rascals "Rascalize" a je zatím nejvíce user-friendly singlovou nabídkou skupiny. Možná se budu opakovat, ale je velká škoda, že je Miles Kane spojován především s The Last Shadow Puppets, kde jej mnozí navíc odsoudili jako Turnerova příživníka. Ona totiž právě tvorba takových The Rascals naznačuje, že talent tenhle kluk má i bez opičí výpomoci.


Tricky
Tricky - School Gates (Live At The Traffic Festival)
žánr: indie / funky / electronica
info: oficiální web, MySpace.com

Naťukl to již Thom Yurek v recenzi na novou, v pořadí již osmou Trickyho řadovku "Knowle West Boy" pro hudební portál Allmusic: Copak je snad aktuální rok 2008 revivalem Bristolu? Ano, chápu, nejdříve se nám tu zjeví třetí Portishead, pak Tricky vydá výbornou studiovou osmičku a Massive Attack ohlásí nové album. Já ale říkám jen tak dále a přikládám vynikající Trickyho představení na italském Traffic festivalu - jde o neuvěřitelně emotivní písničku "School Gates".


Je libo přídavek?
Basia Bulat - The Pilgriming Vine (žánr: folk)
Eye Alaska - I Knew You'd Never Fly (žánr: alternative / new wave)
Asle Beck - Varme vinder (žánr: pop / folk)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY