Nové desky pro 37. týden

07.09.2008 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Okurková sezóna se nám velmi rychle překulila do období značného přívalu novinek, s kterými přispěchali například rockoví Soulfly a Slipknot. Své si k tomu řeknou i domácí Support Lesbiens či progresivní rockeři The Dandy Warhols. Náctileté pak potěší Jonas Brothers a milovníky klasiky Renée Fleming.
Pokud se v pondělí 8. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Support Lesbiens - Lick It (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop rock

Support Lesbiens - Lick It
Tuzemští rockeři Support Lesbiens připravili své sedmé řadové album, kterému dali název "Lick It". Deska obsahuje celkem jedenáct nových skladeb, jež mají být podle slov muzikantů o něco tvrdší díky živě nahraným bicím, které měl na starosti navrátivší se člen Svatopluk Čech. Kromě této jedenáctky se posluchači mohou těšit také na remix písně "Sweet Little Something". Součástí CD bude i ukázka k filmu "Máj" od F.A.Brabce, k němuž členové skupiny natáčeli soundtrack. Ten vychází také v těchto dnech. Na trailer ke snímku se můžete podívat na YouTube.com.


Calexico - Carrierd To Dust (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / alternativní country / indie

Calexico - Carrierd To Dust
Dnešní doba přeje víc než kdy jindy míchání různých žánrů. Americká šestičlenná skupina Calexico v tomto ale poněkud předstihla dobu. Country, rock, latino a indie míchá už od roku 1997 a nyní přichází s šestou řadovkou "Carrierd To Dust". Calexico na ní opět zavádějí posluchače do temných zákoutí alternativní country. Na novince pánové spolupracovali s v Evropě takřka neznámými interprety Iron & Wine, Dougem McCombsem ze skupiny Tortoise a s folkařkou Pietou Brown. Album reprezentuje prozatím pouze první singl, jenž je ke slyšení na MySpace.com skupiny.


The Rascals - Rascalize (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock

The Rascals - Rascalize
Nový objev The Rascalz, přirovnávaný ke slavnějším kolegům Arctic Monkeys, vydává své debutové album. "Rascalize" obsahuje dvanáct skladeb, které posluchače provedou zákoutími psychedelického popu a také vzpomenou na sedmdesátá léta a Briana Eno. Sami ale posuďte prostřednictvím MySpace.com, kam muzikanti umístili některé z nových písní. Nahrávání desky probíhalo na přelomu roku 2007 a 2008 v Londýně za pomoci Bena Hillera, který spolupracoval třeba s The Horrors a Elbow. Jakmile se fanoušci s albem trochu sžijí, vyrazí muzikanti na turné. Bohužel se tyto koncerty týkají jen Británie.


The Script - The Script (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

The Script - The Script
Kde se vzali, tu se vzali, najednou tu byla irská trojice The Scripts, která svým eponymním debutem úspěšně atakovala vrchol britského albového žebříčku. Zpěvák Danny O'Donoghue a kytarista Mark Sheenan dlouho spolupracovali v Americe s lidmi, jako jsou Rodney Jenkins, The Neptunes či Teddy Reilly. Po čase se vrátili zpět do domovského Dublinu, spojili se bubeníkem Glenem Powerem a nyní se svým poprockem úspěšně válcují ostrovní hitparády. Obligátní čtyři písničky z alba hrají na jejich MySpace.com.


The Week That Was - The Week That Was (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

The Week That Was - The Week That Was
The Week That Was nejsou na hudební scéně zrovna dlouho, ale jejich nová a stejnojmenná deska je jedním z nejočekávanějších počinů tohoto roku. Nahrávání osmi písní probíhalo na konci minulého roku a některé z nich si můžete poslechnout na MySpace.com profilu kapely. Za autorstvím skladeb stojí jeden z muzikantů Peter Brewis, který se při skládání nechal inspirovat americkým spisovatelem Paulem Austerem. Kapela jako taková pak bývá označována za následovníky Genesis a Petera Gabriela.


Renée Fleming - Richard Strauss: Four Last Songs (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: klasická hudba / opera

Renée Fleming - Richard Strauss: Four Last Songs
Americká sopranistka Renée Fleming patří v našich zeměpisných šířkách za velmi populární. Nejenže u nás často koncertuje, ale mezi její nejlepší role patří Rusalka ve stejnojmenné Dvořákově opeře, kterou zpívá v češtině. Zpěvačka se nikdy netajila obdivem k dílu Richarda Strausse a bylo jen otázkou času, kdy natočí jeho "Čtyři poslední písně", poslední skladatelovo dílo. Jeho cyklus na rozloučenou není zdánlivě příliš atraktivní, ale v péči geniálního umělce, jakým je i Renée Fleming, může rozkvést do nevídané krásy. Hodné pozornosti jsou i další skladby: árie z oper "Ariadna na Naxu", "Egyptská Helena" a další. Renée Fleming na této desce doprovodila Mnichovská filharmonie v čele s dirigentem Christianem Thielemannem. Na svůj web umístila zpěvačka ukázky z této desky.


Slipknot - All Hope Is Gone (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock

Slipknot - All Hope Is Gone
I když členové americké metalové skupiny Slipknot nahráli novinku až na začátku tohoto roku, přípravy "All Hope Is Gone" započaly už před rokem. Muzikanti si ale s nástupcem čtyři roky starého počinu "Vol.3 (The Subliminal Verses)" dali na čas a na pomoc si zavolali producenta Davea Fortmana. V pořadí čtvrtá deska "All Hope Is Gone" přinese posluchačům dvanáct skladeb, přičemž speciální edice skýtá navíc tři další songy. Dvě z nových písní si můžete poslechnou i na MySpace.com kapely. Oproti předchozím nahrávkám se na novince podíleli všichni členové formace a s výsledkem jsou náramně spokojeni, o čemž svědčí i fakt, že se s touto deskou minulý týden vyšplhali na vrchol amerického žebříčku.


Jonas Brothers - A Little Bit Longer (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / teen-rock

Jonas Brothers - A Little Bit Longer
Zhruba deset let poté, co se celosvětově proslavila bratrská skupina Hanson, tu máme další kapelu velmi podobného ražení. Jonas Brothers sice neměli takový raketový vstup na scénu jako jejich předchůdci, ovšem nyní jejich popularita strmě stoupá nejen ve Spojených Státech a dá se očekávat, že náctiletí budou mít nové idoly. Jejich aktuální počin "A Litlle Bit Longer" je již třetí řadovou deskou a po jejich úspěchu s muzikálem "Camp Rock" se očekává, že bude zlomový. Ostatně prodej v prvním týdnu ve Spojených Státech, který přesáhl půl milionů kusů, toto jen potvrzuje. Pár ochutnávek nabízejí například webové stránky skupiny.


Soulfly - Conquer (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: groove metal

Soulfly - Conquer
Metaloví Soulfly v čele s Maxem Cavalerou vypustili do obchodů své šesté studiové album. "Conquer" nahrávali v září minulého roku ve studiích Porch Studio a produkci neměl na starost nikdo jiný než právě Cavalera. Muzikanti dali dohromady jedenáct nových skladeb, přičemž speciální edice bude rozšířená o další tři písně. K dostání bude kromě toho také verze obsahující navíc ještě DVD se záznamem pořízeným v polské Varšavě. Dodejme, že pro každou verzi muzikanti připravili jinak výtvarně ztvárněný přebal alba. Na jejich MySpace.com profilu si můžete poslechnout některé z nových skladeb včetně singlu "Unleash". Nesmíme zapomenout, že Soulfly své nové album představili i na nedávném koncertě v Praze.


The Dandy Warhols - Earth To Dandy Warhols (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: psychadelický rock

The Dandy Warhols - Earth To Dandy Warhols
Deska "Earth To Dandy Warhols" americké kapely The Dandy Warhols sice vyšla už v květnu, ale pouze digitálně. Cesta na stříbrné kotoučky jí trvala až do tohoto týdne, kdy konečně vychází i ve fyzické podobě. Návštěvníci ostravských Colours si tak mohli část této novinky vychutnat na jejich vystoupení, ale zcela určitě nemohli slyšet například skladbu "Love Song", v níž hostují Mark Knopfler a Mike Campbell, kytarista The Heartbreakers Toma Pettyho. Psychedeličtí rockeři, mezi jejichž fanoušky patří například Dovid Bowie, Trent Reznor nebo Robert Smith, ji a zbytek alba umístili k poslechu na svůj web.


The Levellers - Letters From The Underground (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk rock / pop / punk

Levellers - Letters From The Underground
Britská populární skupina The Levellers vypustila na pulty obchodů s CD nosiči novou hudební nálož pojmenovanou "Letters From The Underground". Vytvořili celkem jedenáct nových skladeb, které jsou mixem popové hudby a politiky; v jedné ze skladeb se Mark Chadwick například rozčileně vyjadřuje k situaci v Darfúru. Sami si všechny písně z deváté studiovky The Levellers můžete poslechnout na jejich MySpace.com. Fanoušci budou moct nové skladby ocenit i naživo; v listopadu u nás tato formace vystoupí hned třikrát.


Our Broken Garden - When Your Blackening Shows (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní pop

Our Broken Garden - When Your Blackening Shows
Our Broken Garden je vedlejším projektem Anny Broensted, zpěvačky a klavíristky dánské skupiny Efterklang. Po EP "Lost Sailor" je "When Your Blackening Shows" debutem téhle formace. K vyjádření potemněle melancholických nálad používá zpěvačka především svůj hlas v kombinaci s kytarami, bicími, varhanami a smyčci. Výsledkem je pop pohybující se někde na rozhraní stylu Dido a Björk. Jak tento mix ve výsledku vyznívá, můžete posoudit ve třech skladbách na MySpace.com.


LL Cool J - Exit 13 (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rap / east-coast hip hop

LL Cool J - Exit 13
Těžko se dá označit LL Cool J jinak, než jako matador americké rapové scény. Ve svých čtyřiceti letech baví svým rapem příznivce tohoto žánru téměř čtvrt století. "Exit 13" se měla původně jmenovat "Todd Smith Pt. 2: Back To Cool", což jasně naznačuje návaznost na předchozí album, nicméně druhá verze názvu v sobě skrývá, s kolikátým že albem tohoto rappera máme tu čest. Jak je to už zvykem, k nahrávání si LL Cool J pozval řadu hostů, mezi nimiž ale naštěstí chybí ty nejvíce se opakující jména. Společnost mu tedy dělali lidi jako 50 Cent, Wyclef Jean, Fat Joe, The-Dream, Lil Mo či Richie Sambora z Bon Jovi. Přesně dvě ukázky hledejte na jeho MySpace.com.


New Kids On The Block - The Block (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: urban pop

New Kids On The Block - The Block
New Kids On The Block alias NKOTB - nebylo o nich slyšet už notnou řádku let. Svoji činnost tahle chlapecká skupina, která je označována za vůbec první boyband, ukončila už v roce 1995. Nyní ale nastala doba návratů a velký úspěch Take That a dalších probudil i tuto americkou pětici. O comebackové desce se mluví již od začátku tohoto roku a nyní je konečně "The Block" na pultech obchodů. NKOTB se samozřejmě nechtěli vracet do minulosti, a tak novinku nahráli v intencích současného urban soundu. Pomoci jim k tomu měli producenti Teddy Riley, Akon, Timbaland a především mladý, ale velmi žádaný RedOne spolupracují s Kat DeLunou, Michaelem Jacksonem či Lady GaGa. Ta si ostatně společně s The Pussycat Dolls, rapperem Ne-Yo nebo zmíněným Akonem na "The Block" i zazpívala. MySpace.com NKOTB nabízí dvě ukázky.


Solange - Sol-Angel & The Headley St. Dreams (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / soul / pop

Solange - Sol-Angel & The Headley St. Dreams
Před pár lety se spekulovalo, jestli Solange Knowles, mladší sestra Byoncé Knowles, nebude členkou Destiny's Child. Nakonec ale zůstala sólo a nyní se vrací po dlouhých šesti letech s albem "Sol-Angel & The Headley St. Dreams". Inspirací jí vedle urban music byly i motownské dívčí skupiny, jako byly The Supremes nebo The Marvelettes. Solange se podílela na vzniku většiny písniček jak autorsky, tak i producentsky. V tom ji samozřejmě podpořil i její otec Matthew a dále Mark Ronson, The Neptunes nebo Ron Fair. Poměrně rozsáhlý pohled na novinku se naskýtá na jejím MySpace.com.


V krátkosti

Po levné edici s názvem Sight & Sound obsahující koncertní alba v CD a DVD podobě přichází hudební vydavatelství Warner Music s další podobnou akcí. Pod edicí 2in1 se skrývá jeden titul se dvěma řadovými alby jednoho interpreta. Seznam desek, kterých se to týká, naleznete v seznamu pod článkem.

Dále vychází:

AC/DC - No Bull (Sony BMG)
Alex Gaudino - My Destination (Universal)
Alkaline Trio - Agony & Irony (Universal)
Black Affair - Pleasure Pressure Point (Universal)
Campbell & Lanegan - Sunday At Devil Dirt (Universal)
David Holmes - The Holy Pictures (Universal)
Everything But The Girl - 90s Collection (EMI)
Fannie - 1st Take (Warner Music)
Fleet Foxes - Fleet Foxes (Universal)
Gomez - Bring It On/10Th Anniversary Ed. (EMI)
Kardinal Offishall - Not 4 Sale (Universal)
Kate Ryan - Essential+Bonus /Ee (EMI)
Katia Ricciarelli - Puccini - Suor Angelica (Sony BMG)
Killing Joke - The Peel Sessions 79 (EMI)
Kirsty Maccoll - Collection (EMI)
Matt Monro - Live In Australia (EMI)
Nickelback - All The Right Reasons (Special Edition 2008) (Warner Music)
Opeth - Watershed (Universal)
Paulsrekorder - Verschwende Meine Zeit (Warner Music)
Puccini - The Operas (EMI)
Různí - Best Of Dance 3/2008 (Universal)
Různí - Nessun Dorma (EMI)
Různí - Young@Heart (soundtrack) (Warner Music)
Různí - Woman To Woman (Universal)
SIA - Some People Have Real Problem (Universal)
Simian Mobile Disco - Sample And Hold... (Universal)
The Faint - Fascination (Universal)
The Pigeon Detectives - Emergency (Universal)
The Who - The Kids Are Alright DVD (Universal)
Trivium - Shogun (Universal)
U 2 - Under A Blood Red Sky DVD (Universal)

2 In 1:

Alannah Myles - 2in1 - Alannah / Alannah Myles (Warner Music)
Aretha Franklin - 2in1 - Lady Soul/I Never Loved A Man The Way I Love You (Warner Music)
Chris Isaak - 2in1 - Chris Isaak/San Francisco Days (Warner Music)
Chris Isaak - 2in1 - Silvertone/Heart Shaped World (Warner Music)
Chris Rea - 2in1 - On The Beach/Road To Hell (Warner Music)
Faith No More - 2in1 - Angel Dust/The Real Thing (Warner Music)
Falco - 2in1 - Emotional/Live Forever (Warner Music)
Frank Michael - 2in1 - Toutes Les Femmes Sont Belles/Crooner (Warner Music)
Garbage - 2in1 - Version 2.0/Garbage (Warner Music)
Helloween - 2in1 - The Dark Ride/Rabbits Don't Come Easy (Warner Music)
Him - 2in1 - Dark Light/Venus Doom (Warner Music)
Ideal - 2in1 - Ideal/Der Ernst Des Lebens (Warner Music)
Jet - 2in1 - Get Born/Shine On (Warner Music)
Manowar - 2in1 - Kings Of Metal/The Triumph Of Steel (Warner Music)
Marquess - 2in1 - Marquess/Frenetica (Warner Music)
Matchbox 20 - 2in1- Yourself Or Someone Like You / Mad Season (Warner Music)
MC5 - 2in1 - Back In The Usa/Kick Out The Jams (Warner Music)
Mike Oldfield - 2in1 - Tubular Bells 2/Tubular Bells 3 (Warner Music)
Monrose - 2in1 - Temptation/Strictly Physical (Warner Music)
Morcheeba - 2in1 - Big Calm/Fragments Of Freedom (Warner Music)
Mr. Big - 2in1 - Bump Ahead / Lean Into It (Warner Music)
Nena - 2in1 - Nena Feat. Nena/Nena Live Nena (Warner Music)
O.S.T./Various - 2in1 - En Concert/Die Kinder Des Monsieur Mathieu (Warner Music)
Otis Redding - 2in1 - The Dock Of The Bay/The Soul Album (Warner Music)
P.O.D. - 2in1 - Satellite/ The Fundamental Elements Of Southtown (Warner Music)
Pantera - 2in1 - Vulgar Displays Of Power/Far Beyond Driven (Warner Music)
R.E.M. - 2in1 - Green/Monster (Warner Music)
Ramones - 2in1 - Ramones/Rocket To Russia (Warner Music)
Sasha - 2in1 - Dedicated To .../...You (Warner Music)
Sean Paul - 2in1 - Dutty Rock/The Trinity (Warner Music)
Seeed - 2in1 - New Dubby Conquerors/Music Monks (Warner Music)
Sisters Of Mercy - 2in1 - Some Girls Wander By/Vision Thing (Warner Music)
Skid Row - 2in1 - Slave To The Grind/Skid Row (Warner Music)
Stone Temple Pilots - 2in1 - Purple/Core (Warner Music)
Tanita Tikaram - 2in1 - Ancient Heart/Everybody's Angel (Warner Music)
The Pretenders - 2in1 - Get Close/The Last Of The Independants (Warner Music)
The Stooges - 2in1 - The Stooges/Fun House (Warner Music)
The Streets - 2in1 - Original Pirate Material/A Grand Don't Come For Free (Warner Music)
Udo Lindenberg - 2in1 - Alles Klar Auf Der Andrea Doria/Ball PompöS (Warner Music)
Vangelis - 2in1 - The City/Voices (Warner Music)
ZZ Top - 2in1 - Afterburner/Eliminator (Warner Music)
ZZ Top - 2in1 - Tres Hombres/Fandango (Warner Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY