Klaustrofobie, paranoia, apokalypsa? To nej od Radiohead!

08.09.2008 13:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Po nepříliš mírumilovném rozchodu se svým vydavatelstvím museli Radiohead překousnout fakt, že proti jejich vůli vyšla výběrová deska a také DVD s oficiálními (i neoficiálními) videoklipy. Zapomeňte na background a užijte si těchhle dvacet jedna filmů tak, jak se sluší a patří.
7/10

Radiohead - The Best Of

Skladby: Creep, Anyone Can Play Guitar, Pop Is Dead, Stop Whispering, My Iron Lung, High And Dry (UK version), High And Dry (US version), Fake Plastic Trees, Just, Street Spirit (Fade Out), Paranoid Android, Karma Police, No Surprises, Pyramid Song, Knives Out, I Might Be Wrong, Push Pulk/Spinning Plates, There There, Go To Sleep, Sit Down, Stand Up, 2+2=5 (live at Belfort festival)
Vydáno: 02.06.2008
Celkový čas: asi 92 minut
Vydavatel: Parlophone
Tu omáčku okolo už asi znáte - Radiohead vypršela smlouva a s EMI se nedohodli na jejím prodloužení. Skupina reaguje s "In Rainbows" a akcí zaplaťte, kolik chcete, EMI výběrovkou a tímhle doprovodným DVDčkem. Nevím jak vám, ale mně je úplně fuk, jestli Radiohead tohle DVD schvalují, nebo ne, protože zkompletovat si legální cestou jejich videa je prostě fajn, zvlášť když je o co stát. A na která že se dostalo?

Mezi koncertní videoklipy ke "Creep", jenž Radiohead zachycuje jako univerzitní kluky, kterým se plní rokenrolový sen, a "My Iron Lung" se vešly tři dekadentní úlety z období "Pablo Honey" (včetně nealbového singlu "Pop Is Dead"), jež hudebně i klipově hodně zestárly. Ale ono stejně "Pablo Honey" bylo o "Creep" a o tom, že na něj Radiohead navázali deskou "The Bends", takže se spíše hodí jen jako sběratelské kousky, ať to máte komplet.

Minifilmy z "The Bends" již ukazují, proč Radiohead budou jednou tam, kde dneska jsou. Anglická verze "High And Dry" je sice poctou tradičním klipům rockových velikánů, ale ta americká, odehrávající se v tradičním americkém baru na kraji velkoměsta, mi k písničce sedí více. Na "Fake Plastic Trees" už skupina utíká k lyrickým obrazům plných silných emocí, které se projevují ještě v klipu ke "Street Spirit (Fade Out)". Pro budoucnost Radiohead je však důležitější video k "Just", které poprvé otevírá dveře klaustrofobii, strachu a obavám o osud světa, tak typickým pro pozdější tvorbu kapely.

S "OK Computer" se do klipů vkrádá paranoia, pocit viny a neustálé očekávání trestu, který však stále nepřichází, jen visí ve vzduchu a stíhá vás (viz. "Karma Police"). Dominantní je depresivní atmosféra, bezmocnost ("No Surprises") a palčivá snaha o vykoupení ("Paranoid Android"). Vše pak vrcholí pak v "Pyramid Song" z alba "Amnesiac", která přináší trpkou vizi budoucnosti v podobě absolutní apokalypsy světa tak, jak jej známe. Z "Amnesiacu" ještě vyšlo místo i na opět klaustrofobickou "Knives Out" a garážově temnou "I Might Be Wrong".

Na absolutní bod mrazu vás ale dostane až film k písničce "Push Pulk/Spinning Plates" z dokumentárního DVD "The Most Gigantic Lying Mouth Of All Time" - slovy popsat nelze a ani by se to nehodilo. K obavám z tragických zítřků se po "There There" Radiohead vrací ještě v případě "Go To Sleep" z placky "Hail To The Thief", kde zamrazí lhostejnost proudících davů pod řítícími se budovami, a po psychedelické projížďce v "Sit Down, Stand Up" potěší i jeden záznam živých Radiohead, navíc v tak excelentní formě, jakou jen u "2+2=5" dokáže Yorkova parta vyladit.

Ať už tohle DVD vychází s podporou, či bez podpory kapely, důležité je to, že zachycuje kapelu tak, jak ji minulost vnímá. Do jednoho jsou opravdovým doprovodem k písním, ne jen komerční vatou pro MTV, a navíc vždy zachycují rozpoložení, v jakém se Radiohead zrovna nacházeli. Dvaadevadesát minut a jedenadvacet filmů - bohužel však ve stereu a čtyři ku třem (tři bodíky dolů) - o tom, jak se z kluků chlapecké školy stala jedna z nejdůležitějších skupin dnešní doby. Přes technické zpracování, které se zadrhlo někde v minulém století, je tohle stále povinnost mít doma.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY