Co se událo loni v Římě...

28.08.2008 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Genesis mistrně dávkují fanouškům svůj koncertní návrat. Nejprve vydali speciální tour edici výběru "Turn It On Again: The Hits", poté následovalo turné samotné, následně přichystali živé album "Live Over The Europe 2007" a vše završili nadupaným DVD "When In Rome 2007".
10/10

Genesis - When In Rome 2007

Skladby: DVD 1 - Duke's Intro, Turn It On Again, No Son Of Mine, Land Of Confusion, In The Cage, Afterglow, Hold On My Heart, Home By The Sea, Follow You Follow Me, Firth Of Fifth, I Know What I Like (In Your Wardrobe) + bonusy
DVD 2 - Mama, Ripples, Throwing It All Away, Domino, Conversations With 2 Stools, Los Endos, Tonight, Tonight, Tonight, Invisible Touch, I Can’t Dance, Carpet Crawlers + bonusy, fotogalerie a vystřižené scény
DVD 3 - Come Rain Or Shine (dokument)
Vydáno: 26.05.2008
Celkový čas: asi 342 minut
Vydavatel: Parlophone
Už při psaní recenze dvojdiskového živáku "Live Over The Europe 2007" jsem upozorňoval, že nebude trvat dlouho a do obchodů se dostane DVD "When In Rome 2007", které bude ještě zajímavější. Jsem rád, že zprávy, které o tomto disku šly, byly naprosto pravdivé a fanouškům Genesis se dostává do rukou vynikající koncertní vzpomínka na jejich zatím poslední turné. Jen pro úplnost dodávám, že vše se odehrává na třech discích, přičemž první dva jsou vyhrazeny pro koncert a poslední pro bonusy.

Jak vyplývá z názvu, záznam zachycený na "When In Rome 2007" pořídili Genesis na posledním koncertě evropské části turné v Římě 14. července loňského roku. Jednalo se o jediný bezplatný koncert a na Circu Maximu se tehdy vměstnalo přes půl milionů fanoušků, kteří vytvořili Genesis dokonalou kulisu. Setlist se takřka po celém turné neměnil a ani římský koncert nebyl výjimkou. Co fanoušci mohou na "Live Over The Europe 2007"pouze slyšet, mohou na "When In Rome 2007" i vidět.

Koncert je samozřejmě skvěle nasnímaný, a to jak vizuálně, tak hudebně. Collins a spol. při výrobě sáhli po osvědčeném režiséru Davidu Malletovi, který jinak spolupracuje s Davidem Gilmourem, Eltonem Johnem, Tinou Turner, Peterem Gabrielem a řadou dalších. Mallet mistrně dávkuje pohledy na kapelu a do publika a přitom nechává diváka vychutnávat, jak dokreslovala atmosféru třináct metrů vysoká a pětapadesát metrů široká, ve dvou směrech zakřivená LED obrazovka. Poodhaluje také, co dokázalo vytvořit sedm téměř osmadvacetimetrových sloupů s bohatou baterií světel vystavených do tvaru lastury. Muzikální složka je zde zastoupena třemi hudebními stopami v klasickém složení DD 2.0, DD 5.1 a DTS. Stejně jako nadchne obrazová kvalita, uchvátí vás i ta zvuková, koncert je navíc komplet otitulkován v šesti evropských jazycích včetně angličtiny.

U bonusové výbavy Genesis zopakovali podobný model jako na Collinsově "Finally... The First Farewell Tour", tedy u téměř každé písničky je možné přeskakovat od dokumentu o její přípravě do nové koncertní podoby. Dále mají diváci k dispozici obligátní fotogalerii plus nafocený tour program. Drobnou položkou na druhém disku je i vystřižená scéna "Did You Do Your Homework". Mezi malé bonusy bych pak zařadil i téměř třicetistránkový booklet.

Kapitolou samou pro sebe je bezmála dvou hodinový dokument o přípravě a částečně i průběhu evropské části turné s názvem "Come Rain Or Shine". Genesis pečlivě natáčeli už od prvních úvah o společném turné ještě s Peterem Gabrielem a Stevem Hackettem, přes návrh scény, videosekvencí, světelných efektů, zkoušení až po průběh některých velmi deštivých koncertů. Tento dokument jsem sledoval s velkým zaujetím, protože málokterá skupina vás nechá nahlédnout tak detailně do kuchyně, zvlášť při přípravě podobně monstrózního projektu. Například bych nikdy nevěřil, jak velkým problémem je vybrat tu správnou stoličkou, na které se posléze odehrával bubenický duet Phila Collinse a Chestera Thompsona. Málokteré štokrdle má totiž ten správný zvuk. Dokument má jedinou chybku - postrádám u něj (na rozdíl od koncertu) anglické titulky. Troufám si tvrdit, že vzhledem k rychlosti některých dialogů, by je uvítali i zkušenější angličtináři.

Pravda, "When In Rome 2007" sice ve srovnání s tím, jak bohatě pojímají svá DVD Rolling Stones, pokulhává, ale i tak si Genesis zaslouží za tenhle titul plný počet bodů. Z koncertního turné, respektive z římského koncertu dokázali pánové Collins, Banks, Rutherford, Stuermer a Thompson vysát prakticky maximum a ještě to vše zabalili do vskutku povedeného balení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY