Nevidím hudbu. Neslyším hudbu

02.08.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Třetí album N.E.R.D.! Pharrell Williams předstírá, že se zbláznil a chce v nás vzbudit dojem, že natočil nejgeniálnější desku v historii černošské hudby. Bohužel pro nás to zní jako nu-metalové album z konce 90. let produkované breakbeatovým DJem, které nahrávací firma odmítla vydat.
5/10

N.E.R.D. - Seeing Sound

Skladby: Intro, Everyone Nose, Spaz, Time For Some Action, Kill Joy, Anti-Matter, Happy, Sooner Or Later, Windows, Yeah You, You Know What, I Can’t Get It Out Of My Head, Someday I’ll Laugh About It, Laser Gun Carrying, Love Bomb
Vydáno: 09.06.2008
Celkový čas: 50:45
Vydavatel: Universal
V roce 2001 byli The Neptunes na vrcholu. Chrlili hity pro rappery a vypisovali tučné šeky popovým hvězdám. Tehdy však udělali chybu. Nechali se přesvědčit, aby debutové album své kapely N.E.R.D. "In Search Of..." přetočili do rockovější podoby. Na místo syntetických beatů a basových linek přišly opravdové bicí a elektrické kytary a všechno to najednou dostalo takovou zvláštní pachuť. Afroameričané hrající rock? Jistě, pár jich existuje (Fishbone, Bad Brains, Living Colours), ale Pharrell a Chad s tímhle podnikem trochu přecenili své síly. Druhé album N.E.R.D. "Fly Or Die" bylo dost podivné a dnes bych z tehdejší osmičky tak dva bodíky ubral. Trojka "Seeing Sounds" pokračuje tam, kde předchozí deska skončila. Fúze rocku a černé hudby prý měla tentokrát dostat více psychedelických kontur ("Je to album o LSD."), ale většinu času máte pocit, že jste na špatném tripu. Třetí pokus The Neptunes stvořit úspěšný hybrid rocku a soulu je zavedl do slepé uličky.

Pharrell to měl a ať šáhl na cokoliv, fungovalo to. Jenomže teď tenhle golden touch ztratil. Dříve vzal jeden krátký divný sampl a postavil na něm geniální skladbu. Teď vezme krátký divný sampl a postaví na něm otravnou halekačku typu "Everyone Nose" a "Spaz", které rozdají všechno hned při prvním rande. Nuž, jmenované singly alespoň připomenou dřívější produkce The Neptunes, mnohem horší je to, když N.E.R.D. dostanou nápad udělat něco rockového. "Hej Hugo. Měli bychom natočit baladu ve stylu Beatles," řekli si jednou a udělali "Sooner Of Later". "Pharrelle, a co teď něco ve stylu Nickelback?" řekli si druhý den a natočili "Happy". "A teď něco jako Red Hot Chili Peppers!" řekli si další den a natočili "Kill Joy". A tak dále...

Co je ale největší sranda, je 34letý chlapík v kšiltovce "Billionaire's Club", který se nás v textech snaží přesvědčit, že je teenager na předměstí, který v létě zažívá první lásky a zároveň trpí depresemi, že ho nemá nikdo rád. Taky komunikuje s UFOny a navíc ještě prohlédl všechny vládní konspirace. (Za všechno samozřejmě můžou cyklisté!) Texty ale poslouchat nemusíte, když nechcete. Hudbě se ale při poslechu CD utíká dost těžce. Při prvním pokusu můžete obdivovat producentské triky dua, za nimi je ale prázdnota. "Seeing Sounds" je bohužel po Pharrellově půlce Madonnina alba další důkaz, že sláva The Neptunes je u konce. Jiná kapela by dostala vyhazov už po "Fly Or Die", N.E.R.D. nejspíše projde i zoufalství třetí desky. Bohužel pro ně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY