10 důvodů, proč dát šanci "Ztrácíš" Marka Ztraceného

22.07.2008 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Český pop připomíná zatuchlou tůň, do které jen občas spadne pár kapek vlahého jarního deštíku. A když už spadne, rádia si toho nevšimnou a slibná kapela/interpret se radši hlásí do nemainstreamové sféry, kde je komerční úspěch nepotřebný. Marka Ztraceného a jeho píseň "Ztrácíš" tohle potkat nesmí.
Marek Ztracený
© Sony BMG
Zatímco domácí zavedené kapely a zpěváci se snaží roky přijít s opravdu silnou písničkou, daří se jim to jen někdy. Málokdy. Vlastně téměř nikdy, ale rádia něco hrát musí. A pak se odnikud vynoří jakýsi Marek Ztracený a jako svůj vůbec první singl nabídne vybroušený popový diamant, jaký český mainstream naposledy zažil snad s "Obchodníkem s deštěm" Kryštof. Pokud jste skladbu jen zaslechli na nějakém rádiu a nevěnovali jí příliš pozornosti, zbystřete. Pusťte si ji na Ztraceného profilu na MySpace.com nebo videoklip na jeho YouTube.com kanálu. A nechte se ode mě přesvědčit hned deseti důvody, proč je to pecka jako hrom, která není jen obyčejnou milostnou baladou:

1. Je to prostě krásná písnička. Bez diskuzí.

2. Kromě toho, že je to prostě krásná písnička, má i opravdu povedený text, který sice těží z klasického já-ty-láska-neláska tématu, ale je zpracován vkusně, se zajímavými obraty.

3. Videoklip je naprosto světového formátu, který sice zachycuje Marka a kapelu při hraní, ale se spoustou nápadů. Děkuji všem, co s tím mají co do činění, že písničku nezabili kýčovitým pseudopříběhem s uplakanou holkou a smutně vyhlížejícím klukem.

4. Jeden detail z klipu za všechny - v úvodu při slovech "a když ostatní jenom přihlížej" (0:19 - 0:20) se Ztracený sedící u piána poprvé podívá do kamery. Milé.

5. Aranžérská stránka písničky dovoluje objevovat spousty nečekaných maličkostí. Kromě tvrdých kytar ukrytých v pozadí se bdělý posluchač jen tak mimochodem dočká i kytarového sóla (2:22 - 2:34) a...

Marek Ztracený
© facebook interpreta
6. ...úžasných klavírních eskapád (2:34 - 2:44).

7. Přechod z prvního vyklidněného refrénu (1:14 - 1:25), kdy hrají pouze klavír a smyčce, do další sloky vám nečekaně může prorvat bubínky, jaký je to nářez. V klavírní baladě! Odvážné.

8. Přechod z bridge do posledního refrénu (2:45 - 2:48) je tak nabit energií, že se není čemu divit, když v této pasáži kytarista i baskytarista skočí z pódia. Skočil bych taky.

9. Singl produkoval Martin Ledvina (Lenka Dusilová, Roe-Deer, Aneta Langerová), který si zahrál i roli kytaristy ve videoklipu. A je v něm k sežrání. K sežrání.

10. Ten kluk umí vážně moc dobře zpívat a dokonce do svého hlasu dát i velmi silné emoce. V Česku téměř nevídané.

Pokud se vám písnička líbila i předtím, třeba vám oněch deset důvodů složilo mozaiku, proč se vám vlastně tak líbí. A jestliže se vám "Ztrácíš" nezačala líbit ani po tomto desetibodovém vysvětlení, pak je jistá jedna věc - vůbec nerozumíte hudbě.

P.S., které snad zabrání názorům od těch, co nepochopili: Je to psáno s nadsázkou, ale faktem zůstává, že "Ztrácíš" je opravdu mimořádně povedená skladba.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY