Ohnivá dračí sluj dark ambientu

08.07.2008 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

David Rambousek chystá odvážné věci, které vycházejí na jeho vlastním labelu Ressonus. V malém tempu, ale co release, to perla. Jinak tomu není ani u prvního sampleru "Ressonus Net Vol. 1", který prezentuje experimentální a abstraktní elektroniku napříč celou planetou.
8/10

Různí - Ressonus Net Vol. 1

Skladby: Sunao Inami - Fish Print, Farmacia - Sabanas (Live Only For Us), Metheora - In The Shell, Strangelet - Station, Alessandro Fiorin Damiani - Radioispirazione I, Kora Et Le Mechanix - Interieur, Mark Tamea - The Orgeo Crux, Selectone - Amor Fati, Emdy - Mirror, Landschaft - The True Path, Stuzha - Here Is No Life Without A Fire, Gurun Gurun - 3x3x3 (Live)
Vydáno: 20.04.2008
Celkový čas: 64:51
Vydavatel: Ressonus
Pokaždé, když se vám dostane do rukou precizně udělané balení jakéhokoliv opusu labelu Ressonus, tak se vždy opakuje stejná situace: jste zvědaví. David Rambousek s vydáváním nikdy nespěchá a daný kus pustí do světa až ve chvíli, kdy ten důkladně dozraje. Pod labelovým číslem tři se skrývá vlastní kompilace "Ressonus Net Vol. 1". Jak samotný název napovídá, vznikla díky komunikaci na internetu. Sebraný materiál je poskládán z pestré nabídky a českou scénu doplňují hosté z dálek (Argentina, Japonsko).

Koncept výběru je patřičně ohlídán a balancuje na hraně abstrakce a hrubého experimentu s temným tuningem nálad. Dark ambient tu vedle glitche a elektro-akustiky nachází pevná pouta a každým poslechem se dostáváte až na dřeň hranic současné elektronické hudby. Domácí bojovníci z tohoto průzkumu vycházejí se vztyčenou hlavou, materiál je to však náročnější na poslech a chce to čas, než důkladně oceníte šedesát pět minut, které sampler nabízí.

Metheora (bokovka části Tábora radosti) nabízí hybnou mašinérii s prvky ebm, kterou svým rozletem atmosfér zkrotí Strangelet, jehož "Station" je jedním z vrcholů. Zajímavý krok do jiné sféry je nový track "Amor Fati", na němž Selectone ustupuje do ponuřejších odstínů oproti své desce "Unearthed". Audiovizuální Gurun Gurun (odreagování Tomáše Knoflíčka a Járy Tarnovského z Miou Miou) nikterak neztrácejí za touto dvojící dech a Kora Et Le Mechanix svým krátkým experimentem "Interieur" také neničí konzistenci celku.

Hosté z ciziny jsou vykutálení a dokáží i zaskočit. Sunao Inami a Farmacia uhranou říznými zvuky a samply, naopak Alessandro Fiorin Damiani po večerech rád zaznamenával odrazy a ruchy rádiových vln, což přetvořil v tikající symfonii. Mark Tamea rád přibaluje natočené naturalistické zvuky a jeho "The Orgeo Crux" je pak ve finále soundtrackem pro vražedného maniaka. "Ressonus Net Vol. 1" nabízí více takových okrajových poloh, bádání totiž nekončí po prvním poslechu.

Label Ressonus neustoupil z nastolené kvality. Jeho první kompilát sklízí vavříny v momentu, kdy rozluštíte celou tajenku ukrytou v této dračí sluji.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY