MP3 Jukebox 25/2008

18.06.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Abe Vigoda - Dead City Waste / Wilderness (8/10)
MP3 ke stažení

Abe Vigoda - Skeleton (8/10)
MP3 ke stažení (Pitchfork)
žánr: noise rock

Abe Vigoda - Skeletons
Bylo nebylo, v Los Angeles stál klub The Smell. A kolem něj se vytvořila scéna rockových kapel, která dominuje současnému alternativnímu rocku. O No Age a HEALTH jsme už psali, teď je čas, aby si svoji slávu užili i Abe Vigoda. Jejich třetí album "Skeleton" vyjde na začátku července a kapela už na internet vypustila dvě ukázky. Obě skladby jsou sotva tříminutové, punkově kvapí vpřed a hlučné efektované kytary jim dodávají pocit naléhavosti. Někdo o kapelách kolem The Smell píše jako o znovuzrození punkového étosu "udělej si sám", jiní celý ten humbuk považují za nafouklou bublinu. Pravda bude možná někde uprostřed, což ale neznamená, že album No Age "Nouns" není vynikající a "Skeleton" by mohl aspirovat přinejmenším na stejné výšiny!
RZA / Bobby Digital - Straight Up The Block ft. David Banner (8/10)
MP3 ke stažení (Pitchfork)
žánr: hip hop

RZA as Bobby Digital - Digi Snacks
Hiphopový guru RZA si nejspíše oddechl, když vloni v prosinci konečně vyšlo páté studiové album jeho Wu Tang Clan a on se může znovu věnovat svým sólovým aktivitám. Pod hlavičkou svého alter-ega Bobby Digital připravil novinku "Digi Snacks", která bude míchat bojová umění se sci-fi a zatímco první singl "You Can't Stop Me Now" mě moc nezaujal, druhý "Straight Up The Block" s beatem a hostovačkou Davida Bannera je jiná liga. Mačo hlášky v úvodu ignorujte a poddejte se skvělému podkladu, ve kterém zní těremin z béčkových hororů, sampl Jay-Zho a RZA dokonce v polovině začne rapovat ve francouzštině!
Harvey Milk - Death Goes To The Winter (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: sludge / stoner metal

Harvey Milk - Life... The Best Game In Town
Nenechte se zaskočit tím klidným začátkem. Kdo Harvey Milk zná, ví, že to takhle nemůže zůstat dlouho. Kultovní partička z amerických Athens si libuje v hlemýždím tempu a ostrých riffech podladěných kytar a jemnější pasáže používá hlavně proto, aby ty tvrdší zněly ještě tvrději. Bezmála osmiminutový opus "Death Goes To The Winter" otevírá jejich nové album "Life... The Best Game In Town", a pokud máte rádi raný grunge/stoner rock ze začátku 90. let, bude se vám to určitě líbit. Jen nečekejte, že takhle bezútěšná skladba najde rozhřešení. Naopak, končí v experimentálním hluku a překvapivé citaci ze "Sgt. Peppera".
Sylvain Chauveau - Pauvre Simon (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: minimalismus

Sylvain Chauveau - Nuage
Francouzský minimalista Sylvain Chauveau zahraje už dnes večer (tj. ve středu 18.6.) v pražském Paláci Akropolis. Jeho skladby využívají střídmých aranží, většinou si vystačí s klavírem, smyčci a případně elektronikou. Na koncertě ho ale bude doprovázet básnířka Felicia Atkinson. Naše ukázka pochází ze Sylvianova posledního sólového alba "Nuage" (2007), které shromažďuje hudbu natočenou pro experimentální filmy Sébastiena Betbedera. Večer to zajisté bude koncert pro snivce a náměsíčníky.
N.E.R.D., Santogold & Julian Casablancas - My Drive Thru (6/10)
odkaz na MP3 ke stažení (v .zip archívu)
žánr: pop

Pharrell Williams
V běžném světě se asi nemůže stát, aby se v jednom tracku potkali Pharrell Williams, Santogold a Julian Casablancas z The Strokes, ve světě reklamy je ale možné úplně všechno. Tito tři si dali sraz ve skladbě "My Drive Thru", kterou zaplatila jedna nejmenovaná firma vyrábějící sportovní obuv a z jejich stránky si track také můžete stáhnout. Na papíře (monitoru) to vypadá o něco lépe než ve skutečnosti, "My Drive Thru" není nic světoborného. Pharrell se stejně jako na poslední desce N.E.R.D. nebo Madonny pokouší dělat divné beaty, ale přes všechnu snahu to vyznívá trochu na prázdno. A je vůbec nějaký tuctovější refrén než "we wanna dance"? Mimochodem, Pharrell prý chce produkovat novou desku The Strokes!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY