Polomrtvá Bílá Lucerna

23.06.2008 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Lucie Bílá, majitelka bezpochyby největšího ženského hlasu v České republice, vyjela minulý rok po dlouhé době na koncertní turné a ze zastávky v pražské Lucerně pořídila mimo jiné i záznam pro DVD. Bohužel se o něm nedá napsat samá chvála, spíše naopak.
4/10

Lucie Bílá - Lucerna

Skladby: Intro, Čarodějka, Tolik vína, tolik slov, Vokurky, Haňa Zaňa, Esemes, Láska je láska (+ Ewa Farna), Paranoid (+ Noid), Most přes minulost, Živý nás nedostanou (+Ondřej Soukup), Summertime, Stůj, Amor Magor, Zpíváš mi requiem, Pouta, Štěstí je krásná věc, Jsi můj pán
Vydáno: 16.05.2008
Celkový čas: 69 minut
Vydavatel: Parlophone
Přede dvěma lety nám dopřála dévédéčko (a stejně jako v případě "Lucerny" i CD podobu) nazvané "Koncert" a v jeho tehdejší recenzi si kolega Michal Koch pochvaloval obraz, zvuk, bonusy i samotné vystoupení, které nebylo postaveno na známých hitech, ale spíše na umělečtější části zpěvaččina repertoáru. Ve všech těchto bodech ale novinka výrazně zaostává.

Pouze hodinu a devět minut dlouhý koncert sestává ze šestnácti položek a jeho největším kladem je samotná Lucie Bílá. Předvádí své oblíbené škleby, občas zazní nějaký ten rádoby vtip, uvítá na koncertě prezidenta a věnuje mu písničku, ale hlavně výtečně zpívá. Všemu ostatnímu, co tvořilo vystoupení a posléze materiál na dévédéčku, je ale vždy co vytknout.

Obraz je sice v 16:9 (resp. 4:3 letter boxu), ale vyloženě televizní. A ten střih... Záznam je bohužel obrazově větší nuda než živé přenosy z X Factoru. Nepomáhají tomu ani záběry na statické publikum, které, jak se zdá, netančilo či se pořádně nebavilo ani při hitovkách jako "Láska je láska" nebo "Amor Magor". Pocit chladu a odtažitosti vyvolává i kapela, která je sice složena ze samých profesionálů (Malásek, Zbořil, Kop...), ale trochu života a nadšení z hraní aby u nich člověk pohledal. Po hudební stránce jsou ovšem excelentní, což si divák může vychutnat kromě sterea i ve zvukově plnějším DD 5.1 nebo ostřejším DTSku.

Setlist byl tvořen pro turné, pro masy, tudíž staví hlavně na hitech a hostech (Ewa Farna v "Láska je láska", Noid v rodinném ploužáku "Paranoid" a Ondřej Soukup na basu v "Živý nás nedostanou"). Nečekaným vrcholem je poslední přídavek "Jsi můj pán", kterou jako spousta jiných díky neustálému omílání v rádiích nesnáším, ale ve verzi pouze s klavírem a zpěvem má zvláštní sílu.

Jednoduché menu a naprosto žádné bonusy jsou už jen dalšími položkami do seznamu negativ, která se dají o tomto DVD napsat. Že i v Česku umíme udělat kvalitní a nabitá hudební dévédéčka, jsme se již několikrát přesvědčili. "Lucerna" Lucie Bílé mezi ně rozhodně nepatří.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY