Reklamace pro život, který to napsal

14.06.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Rapper Jay Diesel přichází s albovým debutem "Život napsal sám..." a představuje se na něm jako česká verze Rytmuse. Ten s Kontrafakt na desce hostuje, stejně tak Pio Squad, Indy nebo třeba Tafrob. O produkce se postarali mimo jiné Wich a DTonate. Výsledek neurazí, ale ani nepřekvapí.
6/10

Jay Diesel - Život napsal sám...

Skladby: Z první střely, Diesel rap, Stále vpřed feat. Tafrob, Kdo prožil, ten ví, Retrospekce, Na stagi, Drink team, Utrh Zmrda, Je to jen tvůj boj feat.DJ Wich, Ženy, Tak žijeme my feat. FU, Smrt všem fake feat. David Steel, Jsem vs. nejsem vs. Jste, Vyložený karty, Jseš v hájzlu, Stojíme pevně feat.Kontrafakt, Pojď se mnou, Díky feat.Indy, Pio Squad
Vydáno: 18.2.2007
Celkový čas: 63:13
Vydavatel: X Production
Domácí rapová scéna je jako fotbalová liga. Někdo je nahoře a vítězí, někdo se tísní v šatně, hraje na remízy a bojí se sestupu. Na ten čekají v druhé lize dravci, kteří by chtěli výš. Pro některé je to marný sen, jiní na něj reálně mají a jen se čeká, kdy přijde jejich chvíle. Jay Diesel MySpace.com měl velkou šanci, že svým albovým debutem "Život napsal sám..." konečně pronikne mezi elitu. Nestalo se. Rapper z východních Čech výrazně nezklamal, ale také bohužel ničím nepřekvapil.

Jay Diesel před dvěma lety zazářil na Gipsyho albu "Rýmy a Blues", kde si po boku svého mentora vystřihl nezapomenutelný part ve skladbě "Pro moje kočky a psy". To si ještě říkal Kunny a fanoušci si ho pod tímto jménem pamatovali z partičky D. Real C., která zabydlovala dvě kompilace undergroundového (rozuměj: amatérského) rapu "Lyrik Derby". Svůj albový debut Diesel postavil proti pražské rapové klice. Posuďte sami: album vychází na brněnském X Production, beaty mu dodali třeba olomoucký DTonate, mladoboleslavský Dysmusax nebo Brňák Opia a hostují jihlavští Pio Squad nebo Tafrob z Brna. (Na druhou stranu s deskou pomohli Indy a Wich a desku mixoval Tomáš Sochurek na Jižáku). Diesel si svoji nezávislost na Praze a jejích žabomyších válkách hýčká a hrdě prohlašuje: "Nejsem ani Bbarák ani Boombap". Je to ale bohužel poslední zajímavá věc, kterou je o sobě schopen říct.

Není těžké rozkódovat, že Diesel se zhlédl v Rytmusovi - jeho rozjímání nad životem nenápadně připomíná litanie slovenského rapového krále na "Bengoro". Ovšem s tím rozdílem, že český rapper nemá tak zabijáckou flow a zlou pózu mu neuvěříte. Srovnání ve "Stojíme pevně" není moc lichotivé. Nazvat desku "Život napsal sám..." je trochu krutá metafora, protože je jasné, že Diesel toho zase tak moc nezažil. Texty jsou z většiny plné klišé o rapu, holkách a těžké minulosti (ovšem nijak nespecifikované) a něco kloudného z Diesela vypadne jen v okamžiku, kdy začne rapovat o svých kamarádech, s nimiž podniká divoké pitky ("Drink team").

Že se album táhne jako děj filmu, jehož pointu znáte už od první minuty, je vina tracků jako "Tak žijeme my", "Utrh Zmrda", "Retrospekce" nebo "Smrt všem fake", které měly skončit v koši. Bohužel dusí zajímavé skladby, kterým vládne "Je to tvůj boj" na perfektní Wichovu produkci a pecky od DTonate ("Jseš v hajzlu", "Drink team", "Diesel Rap"), který se obrovsky zlepšuje. S dobrou produkcí za zády najednou nevadí, že Nafťák nemá co říct, a dojem z jeho rapu prudce roste. A u závěrečné "Díky" s Pio Squad a Indym se smaže dojem z několika přešlapů.

"Život napsal sám..." rozhodně není zoufalství a beznaděj ve stylu Apoky, Tafroba nebo Marpa a několik záblesků mi dává důvod věřit, že Jay Diesel jednou překročí svůj stín. Ostatně od časů "Lyrik Derby" hodně makal a zlepšil se. K mému hodnocení si přidejte ještě půl bodu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY