Eurotrip podle Genesis

05.06.2008 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Legendární skupina Genesis udělala minulý rok svým fanouškům velkou radost, když se po letech vrátila na koncertní pódia a vyjela na velké turné ve své nejhitovější sestavě. Logickým vyústěním celého "Turn It On Again: The Tour" je i dvoudiskové živé album "Live Over Europe 2007".
7/10

Genesis - Live Over Europe 2007

Skladby: CD1 - Duke's Intro (Manchester), Turn It On Again (Amsterdam), No Son Of Mine (Amsterdam), Land Of Confusion (Helsinki), In The Cage (Manchester), Afterglow (Manchester), Hold On My Heart (Hannover), Home By The Sea (Dusseldorf & Rome), Follow You Follow Me (Paris), Firth Of Fifth (Manchester), I Know What I Like (In Your Wardrobe) (Manchester)
CD2 - Mama (Frankfurt), Ripples (Prague), Throwing It All Away (Paris), Domino (Rome), Conversations With 2 Stools (Munich), Los Endos (Live At Twickenham), Tonight, Tonight, Tonight (Rome), Invisible Touch (Rome), I Can’t Dance (Munich), Carpet Crawlers (Manchester)
Vydáno: 26.11.2007
Celkový čas: 72:02 + 67:20
Vydavatel: Parlophone
Velmi záhy vzalo za své tvrzení Phila Collinse po skončení jeho "First Final Farewell Tour", že ho už nikdy neuvidíme na velkém turné. Uběhl sotva rok a Collins opět zpíval a bubnoval na velkých stadionech, tentokrát společně s domovskou kapelou Genesis. Původně se měla skupina vrátit ve své nejsilnější sestavě, tedy i s Gabrielem a Hackettem, ale jak to nakonec dopadlo, jsme mohli vidět i my v Praze. Fanoušky této ostrovní formace přijelo potěšit pouze trio Collins, Banks a Rutherford a samozřejmě i dva skoročlenové Genesis Daryl Stuermer a Chester Thompson.

"Live Over Europe 2007" je zajímavé už jen tím, jak je poskládané. Náplň alba jako taková (až na skladbu "I Know What I Like (In Your Wardrobe)") kopíruje setlist většiny koncertů, tedy i toho pražského. Neobvyklé ovšem je, že Genesis nevzali pouze jednu lokaci, kde by nahráli celé vystoupení, ale pečlivě nahrávali na každém místě a tento živák pak sestavili z různých koncertů. Jednou skladbou - "Ripples" - tu je prezentovaná i Praha.

Dnes už nikoho nepřekvapí, že je koncert nasnímaný a převedený na CD takřka dokonale, ale u Genesis to platí dvojnásob - zvuk je opravdu excelentní. Výborný zvuk ale jen dokresluje jejich muzikantské umění. Za tu dobu, co pohromadě vystupují, jsou natolik sehraní, že je nějaká desetiletá pauza nemohla rozhodit. Na druhou stranu se jednalo o retrospektivní turné, a tak čekejte od "Live Over Europe 2007" pouze a jen staré dobré Genesis, ovšem nic nového. Velkým plusem je fakt, že ani po takhle dlouhé době nepůsobí toto trio (či spíše kvintet?) ani trochu profesorsky a především díky Collinsovi se neuzavírají pouze do své hudby, ale i na tomto albu je poznat, že hrají pro diváky.

Musím se přiznat, že vzhledem k mé profesi mě velmi zaujal obal desky včetně bookletu. Vedle krásných fotografií různých podob obrovského pódia tu jako hlavní motiv naleznete zmenšené návrhy, výkresy a dokonce i 3D model scény, na které Genesis hráli, a to včetně popisu a rozměrů. Genesis tak dávají nahlédnout na věci, jež obyčejně zůstávají mírně v pozadí.

"Live Over Europe 2007" je velmi slušným ohlédnutím za koncerty zatím posledního turné Genesis. Ale mám-li být upřímný, raději v obchodech sáhněte po nabušeném DVD "When In Rome - Live 2007". K hudební stránce vám totiž přibude i nezapomenutelný vizuální zážitek. Přeci jen jsou Genesis art rockovou kapelou a vizuální stránka hraje u jejich koncertů nemalou roli, což na CD bohužel neuvidíte.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY