Slovenští Gladiator mají hotel v Babylónu

31.10.2000 03:35 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Na Slovensku se v poslední době líhnou stále nové zajímavé kapely, ale úspěchy tam sklízejí i ty už etablované. Gladiator například vydali novou desku "Babylon Hotel" a opět na ní dokazují, že rock se dá dělat i popově a dobře.
7/10

Slovenští Gladiator mají hotel v Babylónu

Skladby: Babylon Hotel, Kúpim si pekný deň, Láska, Piseň černých vrán, Z plných plúc, Pesnička o Medulienke, Pod čiernu zem, Okno z prstov, Obyčajný chalan, Izba č.6, Dnes je skvelý deň

Kupte si nové album Gladiator Babylon Hotel za skvělých 328,18 Kč na CD nebo za 187,88 Kč na kazetě!

Celkový čas: 42:05
Slovenská skupina Gladiator se svého času věnovala tvrdému rocku s anglickými texty a slavila úspěchy i za hranicemi, například se jejich klipy občas objevovaly i na MTV či německé Vivě. V posledních letech však rapidně změnili styl (neboli trošku vyměkli), začali zpívat slovensky a ve svém poprocku pokračují i na novém albu "Babylon Hotel".

Před časem se na českých rádiích trošku hrála písnička "Divoký dážď", ale s novou deskou to u nás budou mít pravděpodobně mnohem lehčí, protože nejenže v Česku stále probíhá slovenský boom (Jana Kirschner, Richard Müller...), ale také si do "Pesničky o Medulienke", takto prvním singlu a klipu pro naši republiku, pozvali Galdiator dva zajímavé hosty. Kromě Pavola Hammela si totiž v písničce zazpíval i Petr Rajchert, nyní už bývalý člen Chinaski. Věřím skupině, že jsou s Petrem už dlouho kamarádi a jeho hostování vyplynulo jen ze situace, ale i tak je to dobrá věc pro větší zviditelnění kapely u nás. Navíc "Pesnička o Medulienke" je výborná skladba s velkými hitovými ambicemi (celou si ji v Realaudiu můžete pustit tady).

Deska však začíná titulní skladbou "Babylon Hotel", která je typickou ukázkou toho, jak to odklepat, kytara, basa, bicí a jedem! Výborný refrén, který určitě výborně funguje na koncertech, dává písničce tu správnou šťávu. Následující "Kúpim si pekný deň" byl prvním singlem pro Slovensko a jako pomalejší skladba (rozhodně však ne balada!) sklidila zasloužený úspěch. Balady, které jsou u podobných rockových part s popovým přístupem vždy tím nejhorším, však Gladiatoru jdou skvěle. "Okno z prstov" (s krásně doplňujícím akordeonem) i "Dnes je skvelý deň" jsou nádherné pomalé písně, které však díky své bohaté instrumentaci a zápřahu mnohdy jako balady ani nezní. Horší je jen "Pieseň černých vrán", která obsahuje až mnoho smyčců a při držení tónu to občas vypadá, že se zpěvák s nimi nějak nemůže sladit a trošku to rve uši.

Gladiator však umí ve správnou chvíli i pořádně hrábnout do strun a ukázat, že tvrdý rock jim ze žil rozhodně nevymizel. Dokazuje to například vyřvávačka "Z plných plúc". Občas si také dovolí odkročit kousek jinak, jako třeba v jen dvě minuty dlouhé "Izba č. 6", která si ve slokách vystačí jen s podivně bublající basou, bicími, houslemi, aby se v refrénu rozjela celá kapela.

Gladiator na svém novém albu nijak zvlášť neexperimentují, ale to je snad v jejich případě i dobře. Natočili písničkovou desku vyrůstající z rockových kořenů, kterou budete rádi a dlouho poslouchat a zpívat si s ní. Proč nemáme takové kapely i u nás?

Album: Gladiator - Babylon Hotel
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 42:05
Skladby: Babylon Hotel, Kúpim si pekný deň, Láska, Piseň černých vrán, Z plných plúc, Pesnička o Medulienke, Pod čiernu zem, Okno z prstov, Obyčajný chalan, Izba č.6, Dnes je skvelý deň



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY