shop.musicserver.cz
X Factor - Top 5, 11.5.2008

X Factor: Oživlé mrtvoly dostaly Kamilu Nývltovou

Vydáno: 12.05.2008 08:17 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Noc oživlých legend aneb slavné písně těch, kteří již nějaký čas nejsou mezi námi, to bylo téma dalšího kola X Factoru. Většina písní tedy už měla nějaké to desetiletí za sebou, tudíž nebylo úplným překvapením, že soutěž opustila nejmladší finalistka Kamila Nývltová, leckdy mladší než písně, které zněly.

X Factor
© nova.cz
Noc oživlých mrtvol, pardon legend, to mělo být téma, kdy zazní slavné písně již dávno mrtvých interpretů. Tahle historizující témata jsou vždy trochu ošidná, ale dá se napsat, že v X Factoru to dopadlo celkem dobře, snad i proto, že většina zbývajících finalistů jsou už přeci jen starší ročníky a mají tuhle zralou muziku tak nějak v krvi. Jelikož se Nově nepodařilo žádnou oživlou legendu sehnat (Elvis sice jen odletěl, ale zatím se nevrátil), alespoň oživila v celé své kráse legendární "Thriller" Michaela Jacksona. Přišlo mi, že po Žbirkovi to byl asi nejlepší úvod, co kdy produkce vymyslela.

Xfactor, Jiří Zonyga, 8. kolo, Praha, 11.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
První reinkarnaci zařídil Jiří Zonyga, který si hned na úvod vybral nepříliš známou písničku Jiřího Schelingera "Hudba radost dává". Je nutno dodat, že u Zonygy bylo zřetelné, že jemu tahle hudba opravdu radost dává. Na něm je zkrátka dobře vidět, kdy mu písnička sedne a kdy ne, což se přenáší i na diváky. Jestliže budu hledat nějaký chlup na jeho vystoupení, pak mi trošku v jeho podání chyběla ta poezie Schelingerova projevu.

Xfactor, All X, 8. kolo, Praha, 11.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
All X se po minulém večeru, kdy mnohé překvapili válečnou tématikou, tentokrát vrátili do role showmenů. Opět spojovali více věcí - "Bugatti Step" a "Nebe na zemi" od Jaroslava Ježka a dua Voskovec Werich s "Another One Bites The Dust" od Queen a nemůžu si pomoct, tohle jamování mi od nich sedlo daleko více než předchozí minulý pokus o vážno. Spojování starých věcí s těmi o něco modernějšími jim v tomto případě docela dobře vyšlo a zakončení charlestonem na konci bylo zábavné i vtipné.

Xfactor, Ondřej Ruml, 8. kolo, Praha, 11.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Ondřej Ruml v případě prvního sledu riskoval snad ještě více než v prvních kolech, kdy zpíval "Can't Buy Me Love" od The Beatles ve swingové úpravě Michaela Bublého. Tentokrát vzkřísil "Smells Like Teen Spirit" Nirvany, ovšem opět ve swingové úpravě Paula Anky. Obával jsem se, jestli to nebude příliš avantgardní, přeci jen lidi jsou na originální verzi hodně zvyklí. Myslím, že originální by bylo spojit obě verze v jednu písničku, i když otázkou je, jak by to ve výsledku znělo. Jinak Ondřej Ruml si zkrátka drží svůj jazzy styl a ten dělá více než dobře.

Xfactor, Kamila Nývltová, 8. kolo, Praha, 11.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Kamilu Nývltovou stihl minulý týden obnovený zánět ledvin a bylo na ní patrné, že není ve své kůži. Z podstrčené "The Show Must Go On" od Queen, kteří jsou vlastně momentálně opravdu oživlou legendou, jsem měl rozporuplné pocity. Na jednu stranu se mi to líbilo, Kamila dokáže udělat z písničky vždy něco jiného, svoji vlastní podobu, což je velmi cenná deviza, ale na druhou stranu jsem se při jejím zvláštním frázování doslova osypával.

Xfactor, Martina Pártlová, 8. kolo, Praha, 11.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Martina Pártlová si prošla již dvojím vyřazováním a vždy přežila. V předešlých komentářích jsem psal, že už nemá čím překvapit. Nyní přiznávám, že jsem se šeredně mýlil. Její "Fever" původně od Peggy Lee, kterou naposled připomněla její oblíbená Madonna, byla zkrátka bomba. Jak v hale při generálce, tak i pak přes obrazovku bylo cítit erotické napětí a dusno, přitom její zpěv a vůbec podání měly neuvěřitelný náboj a sex-apeal. Martina tímto výkonem opravdu zabojovala a výrazně jí v tom pomohla i výborná kapela.

Xfactor, Jiří Zonyga, 8. kolo, Praha, 11.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Druhé kolo jelo po stejném jízdním řádu, takže nastoupil opět Jiří Zonyga a znovu s českou písničkou. I tentokrát oživil nepříliš známé, hlavně tedy pro mladší ročníky, "Dětské šaty" Petra Kalandry. Co se týče pěveckého výkonu jako takového, mohl bych opakovat stejná slova jako v prvním kolečku. Zonyga si tentokrát vybíral hodně srdcem a nejspíš spoléhal na to, že když ho sázkaři tipují až do finále, diváci ho pustí dále. Vybral si dvě velmi podobně znějící skladby a v celkovém dojmu tak lehce zapadl.

Xfactor, All X, 8. kolo, Praha, 11.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Na počátku druhého vystoupení All X to vypadalo, jako že budou lézt do zelí Ondřeji Rumlovi. "Jet Song" z muzikálu "West Side Story" opravdu zněl hodně swingově. Postupem času se ale z něj vyklubal opět zábavný beatbox, i když s hodně zpěvným pozadím. Samotné spojení beatboxu a swingu bylo velmi zajímavé a All X se po krátkém čase opět vytáhli. Bylo to perfektní spojení hudební stránky, zpěvu, originality a samozřejmě show. Ani dvě výborná vystoupení je ale tento týden neuchránila od Kdo s koho.

Xfactor, Ondřej Ruml, 8. kolo, Praha, 11.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Ondřej Ruml v druhém sledu vzkřísil Johna Lennona, přesněji řečeno jeho slavnou "Woman" a s přehledem jemu vlastním se mu ji podařilo zazpívat tak, že neztratila nic ze své původní atmosféry, ale přesto v ní byl znát faktor Ondřeje Rumla. Jinak ale stejně jako porota k jeho výkonu už nemám, co bych dodal. Snad jen to, že při sledování castingů bych nikdy neřekl, co se v tomhle zpěvákovi opravdu skrývá.

Xfactor, Kamila Nývltová, 8. kolo, Praha, 11.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Kamila Nývltová si jakou druhou písničku vybrala gospelovou "Son Of A Preacher Man", jež byla původně určená pro Arethu Franklin, ovšem jako první ji nahrála Dusty Springfield. I přesto, že to je písnička pro nás poměrně nezvyklého žánru, měl jsem z Kamily pocit, jako by se bála nám ukázat jinou svoji hudební stránku. Nesnažila se překvapit či zaujmout ničím jiným. V téhle fázi pořadu už musí něčím alespoň mírně šokovat, ne jen spoléhat na svůj výborný hlas. Diváci u televize těžko dokáží posoudit, jak moc těžká tahle písnička byla a že jí Kamila Nývltová zvládla na výbornou. Za její nominací na vyřazení tak nestály špatné pěvecké výkony, ale právě minimální snaha nějak riskovat. Velmi odvážnou záležitostí mohlo být například něco od Zuzany Navarové či od Evy Cassidy.

Xfactor, Martina Pártlová, 8. kolo, Praha, 11.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Martina Pártlová se překonala i ve svém dalším vystoupení, kdy zalovila, jako někteří před ní, u Queen. Známou roztleskávačku "We Will Rock You" si předělala podle reklamní verze od Britney, Pink a Beyoncé a musím říct, že se mi tahle verze v jejím podání opravdu líbila. Možná mohla přidat ještě špetku energie a třeba to nemuselo být ani ve zpěvu jako spíš ve výrazu. Ale i tak to bohatě stačilo na to, aby Martina v noci oživlých legend nečekaně překvapila a rozhodně by si tento večer nezasloužila vypadnout, což potvrdili i diváci u televize, kteří ji ušetřili od dalšího Kdo s koho.

Mám-li hodnotit tento večer, pak musím napsat, že noc oživlých legend zcela s přehledem ovládl Mark Knopfler, který hrál o pár kilometrů dále. Ale jelikož se bavíme o X Factoru, pak v tomto kole už byly rozdíly u jednotlivých soutěžících minimální a rozhodovaly zdánlivé detaily. Osobně se mi nejvíce líbila Martina Pártlová a naopak nejméně Jiří Zonyga, ale opravdu to bylo pouze v celkovém dojmu způsobeným výběrem písniček, ne tím, že by zpíval špatně. Diváci rozhodli tak, jak rozhodli. Ve chvíli, kdy došlo na lámání chleba a postavili se proti sobě Kamila Nývltová a All X, bylo jasno, že jedna kategorie bude příště bez soutěžících. Gábina Osvaldová nakonec vyčistila kategorii svého manžela Ondřeje Soukupa a poslala domů Kamilu Nývltovou.

Příští týden nás čeká v X Factoru americká noc plná r'n'b a swingu a důležitou změnou projdou pravidla - nyní už budou rozhodovat jen diváci, porotci od této chvíle výkony soutěžících pouze komentují.

X Factor - Top 5, 11.5.2008

Kompletní fotogalerii z šestého finálového večera X Factoru naleznete zde.

  • ruml? (gypton, 12.05.2008 09:48) Reagovat

    no upřímně ruml mě tentokrát nenadchnul...
    mám jeden styl co mu sedí ale rock nebo pop mu nesedí..
    čím to je sprasil a woman průměr...

  • K Rumlovi (ala, 12.05.2008 10:55) Reagovat

    Řekla bych, že teď už ve značné míře působí halo efekt a vzniklé sympatie na základě hudebního směřování, jinak si nedokážu vysvětlit chvalozpěv na přesládlé Woman, které podle mě bylo Rumlovým kalkulem na získání hlasů od puberťaček po Gráském. Také jeho výběr Ankovy cover verze nejslavnějšího songu Nirvany byl jasný krok vedle. V obou písničkách se navíc ukázalo, že je majitelem nepříliš zajímavého hlasu, což se mu zatím daří maskovat svou muzikalitou a snahou o showmanství, která však působí prvoplánově podbízivě.

    • Re: K Rumlovi (Rena, 12.05.2008 12:33) Reagovat

      Souhlas, taky se mi to jeho velebení už zajídá. Zas tak geniální není. Je Dobrej, ale toto slovo ho vystihije. Nic víc

  • Souhlas s recenzí (Jirka, 12.05.2008 15:06) Reagovat

    Tak poprvé co sem chodím musím do puntíku souhlasit s výše napsanou recenzí! Do puntíku! :)

  • ... (Henkel, 12.05.2008 18:32) Reagovat

    Souhlas s recenzentem. Fever od Pártlové byla skvělá, Zonyga šel na jistotu, ale od Schellingera bych v jeho podání přecejen rád slyšel tu Růženku, nu což. Nývltová ukázala, že výběr písní byla její velká slabina, resp. to, že se nechá dotlačit do něčeho, co jí nesedí. Jen nechápu Ondřeje Soukupa a jeho horlivé obhajování jejího výkonu. Nývltovou pohřbil sám... All X vsadili 2x na podobnou kartu, oba výkony byly výborné, ale u nich je asi potřebné nevstupovat 2x do jedné řeky během jednoho večera... to se jim vymstilo, ale nevypadli a pro soutěž to bude jen dobře.Ruml byl perfektní. Ukázal, co v něm je při písni McFerrina. Teď se baví, dělá to po svém. I kdyby nevyhrál, tak se chytí, protože někdo jako on na české populární scéně chybí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Poletíme?, Lucerna - Velký sál, Praha, 17.10.2024
Naživo: Hudba Poletíme? poletovala dvě hodiny Lucernou. Kapela pokřtila novou desku Téměř vyprodaná pražská Lucerna přivítala známou brněnskou formaci v čele s Rudolfem Brančovským. Stala se útočištěm pro její největší samostatný koncert a zároveň křest alba "Hvězdy to těžký maj". Rolí kmotrů se... čtěte zde
Vydáno: 19.10.2024 14:30 v sekci Naživo
XIII. století - Noc vlků 6/10
Recenze: Na "Noci vlků" se XIII. století mění v tetelivé stíny své vlastní minulosti Kapelu XIII. století lze označit za synonymum domácího gothic rocku - a alba "Amulet", "Gotika" a "Nosferatu" za jeho stavební kameny. Bratři Štěpánové vystavěli na troskách své punkové minulosti spojené s formací Hrdinové nové... čtěte zde
Vydáno: 19.10.2024 08:00 v sekci Recenze
Nick Cave & The Bad Seeds, The Murder Capital, O2 arena, Praha, 17.10.2024
Naživo: Čistá krása. Nick Cave & The Bad Seeds v O2 areně odehráli svůj nejpozitivnější koncert Andělské hlasy tří vokalistek a jednoho vokalisty odstartovaly dvou a půl hodinovou cestu za štěstím. Povznášející vokály v úvodní skladbě "Frogs" mohly fanoušky démonického Nicka rozhodit, nicméně přes nálož smutku se Cave... čtěte zde
Vydáno: 18.10.2024 12:15 v sekci Naživo
Seal, enteria arena, Pardubice, 16.10.2024
Naživo: Seal strhl publikum v pardubické enteria areně na svou stranu Seal už, podobně jako třeba Sting, umisťuje svá představení také do menších měst. Po Brnu či Karlových Varech přišly na řadu Pardubice. Kapacitu enteria areny sice nenaplnil, přesto šlo o výjimečný zážitek pro všechny... čtěte zde
Vydáno: 17.10.2024 20:30 v sekci Naživo
Melanie Martinez, Men I Trust, Elita, O2 arena, Praha, 16.10.2024
Naživo: Melanie Martinez dovezla do O2 areny za hodně peněz málo muziky Česká premiéra Take That, sólový Samu Haber ze Sunrise Avenue, Seal v Pardubicích a Melanie Martinez v O2 areně. Jak letos na podzim nebylo moc na co chodit, najednou aby se člověk v jednom večeru rozkrájel na čtyři díly, aby mohl být... čtěte zde
Vydáno: 17.10.2024 18:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Fifth Harmony na "7/27" postupují směle vpřed (03.10.2016 14:00)
- K(r)ávoviny: ostudy týdne - Shakira, Steven Tyler a X Factor (27.05.2014 08:00)
- Přípravy na souboj Hlasu a X Factoru vrcholí (08.01.2014 09:50)
- Desátou vítězkou britského X Factoru se stala Sam Bailey (16.12.2013 10:54)
- Kylie a Dannii Minogue budou společně porotcovat v X Factoru (26.06.2013 10:12)
- Na okraj: Odsunuli Šeherezádu, třeba odsunou i SuperStar (21.03.2011 00:00)
- Příští rok nás čeká Česko Slovenská SuperStar i X Factor (25.10.2010 09:42)
- Nejprodávanější album v Británii mají Girls Aloud (09.11.2008 22:00)
- Finalisté X Factoru přepsali v Británii letošní statistiky (02.11.2008 22:39)
- Publicistika: Co (ne)přinesl X Factor (07.07.2008 05:00)

ALBUM TÝDNE 42/2024

Vladimír Mišík
Vteřiny, měsíce a roky

Do třetice všeho dobrého i zlého, řekli si asi Vladimír Mišík a Petr Ostrouchov a znovu se rozhodli spojit své síly. O nahrávce "Vteřiny, měsíce a roky" se už se značným předstihem hovořilo jako o jednom z adeptů na desku roku. Aby ne, když vlastně každé nové Mišíkovo album představuje malý zázrak. Jak dopadlo?

10/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 20.10.
The Driver Era (US) (SaSaZu, Praha)
Čt 24.10.
Crystal Fighters (UK/ESP) (Roxy, Praha)
Čt 24.10.
Electro Deluxe (feat. B Side Band) (Lucerna Music Bar, Praha)
So 26.10.
Purple Disco Machine (DE) (SaSaZu, Praha)
So 26.10.
Elliphant (SWE) (Fuchs2, Praha)
Po 28.10.
Šťastný/Žáček (CZ) (Sono Centrum, Brno)
Út 29.10.
Soen (SWE) (Masters of Rock Café, Zlín)
Čt 31.10.
Frank Turner (UK) (Roxy, Praha)
Čt 31.10.
Septiclesh (GR) (Masters of Rock Café, Zlín)
So 02.11.
Dream Theater (US) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Coldplay Lucie Vondráčková Taylor Swift Lady Gaga Madonna Linkin Park Queen Kabát Dua Lipa Billie Eilish Katy Perry Viktor Sheen Marek Ztracený Black Country Communion Ed Sheeran Richard Müller
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe