Květnový MUSIC zpovídá Daniela Landu

08.05.2008 08:32 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Music 05/2008
© facebook interpreta
Daniel Landa, herec, zpěvák, skladatel a muž kontroverzních názorů, se chystá uvést na pódium novou hru "Tajemství zlatého draka". Stane se tak na podzim v Mahenově činohře Národního divadla v Brně. Proti uvedení této hry se ale ozývají někteří brněnští zastupitelé. Co si o celé situaci myslí Daniel Landa sám se dozvíte z rozhovoru v květnovém MUS!Cu.

A co dalšího nový MUS!C nabídne?

MADONNA Exkurze do cukrárny (Vladimír Vlasák)
Madonna vlastně nepřekvapila. Stále se proměňuje, jde jen o to jak. "Hard Candy", její jedenácté studiové album, má balení jakési perverzní sladkosti. Ale jak už to u Madonny bývá, dostane se vám i lecčehos navíc. Novým albem vás píseň po písní provede Vladimír Vlasák.

VEC Nechcem hovoriť to, čo všetci (Lukáš Kadeřábek)
Slovenský rapper Vec, který na sebe poprvé výrazně upozornil v polovině 90. let ve formaci Trosky, patří bez nadsázky k zásadním postavám čs. hip hopu. Pro valnou většinu scény je jeho osobnost i hudba nezpochybnitelnou autoritou, které se vyplatí naslouchat. Nejen na novou desku, příznačně nazvanou "Funkčný veterán", se ptal Lukáš Kadeřábek.

LOU FANÁNEK HAGEN Co se děje v Jevanech (František Fiala)
Lou Fanánek Hagen vydal za čtvrtstoletí Tří sester dosud jen tři bokovky: dvě se skupinou Hagen Baden a kolekci oblíbených generačních coverů "Stará Kovárna jako zamlada", natočenou s muzikantskými souputníky. Nové album s domovským názvem "Jevany" je tak vlastně jeho historicky první opravdová sólovka. O ní, i o Jevanech samotných si s Fanánkem povídá Franta Fiala.

DUFFY Z jiného světa (Martina Kotrbová)
Kříženec Amy Winehouse a Dusty Springfield. Tak bývá nejčastěji popisována křehká blondýna Duffy, konkrétně její silný a upřímně působící emotivní hlas, okouzlující retro muzika se soul-jazzovou atmosférou a koneckonců i elegantní vizáž ve stylu 60. let. Podle velké části britské kritiky bude třiadvacetiletá velšská zpěvačka největším hudebním objevem letošního roku.

PORTISHEAD Do třetice všeho dobrého (Saša Neuman)
Deset let se čekalo na novou desku Portishead. A vyplatilo se to. Bristolští spoluzakladatelé fenoménu zvaného trip hop rozhodně nechtěli jen zopakovat svůj starý sound. Změnila se doba, ale změnili se i oni sami. Vítejte ve světě nových, ale zaplaťpámbu pořád starých dobrých Portishead!

TRENT REZNOR Cesta k absolutní svobodě (Lukáš Kadeřábek)
Trent Reznor (alias Nine Inch Nails) dal průchod své nespokojenosti se službami velké nahrávací společnosti tím nejkonstruktivnějším způsobem. Po vypršení smlouvy od ní odešel a vytvořil osobitý, funkční a neprodělečný způsob distribuce svých nahrávek prostřednictvím internetu.

BRATŘI EBENOVÉ Věci, které spojují (Vladimír Vlasák)
Žádná deska bratří Ebenů zatím neměla jednoslovný název. Když ovšem Marek, David a Kryštof Ebenovi nahráli novou píseň "Chlebíčky", bylo jim jasné, že je vymalováno. "Chlebíčky" jako "lahůdka" charakterizují kus historie českého národa a stvrzují ráz alba, jež Marek Eben označuje za lehce nostalgické.

METALLICA Kdo si počká, ten se dočká (Martina Kotrbová)
100°C Jak uvařit hudbu (Martin Holeček)
HOOVERPHONIC Svoboda je základ (Martina Kotrbová)
CAVALERA CONSPIRACY Velké usmíření (Josef Vlček)

V pravidelných rubrikách nechybí tradiční měsíční PŘEHLED NOVINEK hudebních i filmových, PŘES 50 RECENZÍ na nová CD a DVD, přehled kinopremiér, měsíční albová hitparáda a soutěže o desky a lístky na koncerty. Více na www.e-music.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY