MP3 Jukebox 19/2008

07.05.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Kidz In The Hall ft. Bun B, Pusha T and Cool Kids - Drivin' Down the Block (Remix) (9/10)
MP3 ke stažení (Pitchfork)
žánr: hip hop

Kidz In The Hall - The In Crowd
Hodní kluci to měli v hip hopu za poslední desetiletí těžké, protože scéně zcela dominovali svalnatí gangsteři a jejich povídačky o kriminálních aktivitách. Od okamžiku, kdy Kanye West položil na lopatky 50 Centa, se ale všechno obrací a z undergroundu se rojí rappeři, kteří než aby dealovali crack na nárožích, si radši čtou komiksy. Přesně takoví jsou Naledge a Double-0 alias Kidz In The Hall. Jejich dva roky starý debut "School Was My Hustle" udává tón už samotným názvem, ve které se hiphopeři nestydí přiznat své vysokoškolské vzdělání. Od jejich nové desky "The In Crowd" (vychází v půlce května) se čeká hodně a KITH napětí ještě zvyšují singlem "Drivin' Down The Block". Most mezi slavnou minulostí undergroundového hip hopu a současností staví vysamplovaný refrén z jednoho tracku Masta Ace (óda na projíždění se svým městem s "Low End Theory" A Tribe Called Quest v přehrávači) a nespočet citátů z hiphopové historie. Podklad je ale prudce současný s kovovým beatem a pumpující basou s nádechem electra. To, co si můžete výše stáhnout, je remix, v němž KITH pomohli Bun B z UGK, Pusha T z Clipse a další velký objev Cool Kids.


Long Blondes - Guilt (Pantha Du Prince Remix) (9/10)
MP3 ke stažení (Pitchfork)
žánr: minimal

Long Blondes - Couples
Anglická indie popová banda Long Blondes. Fašanda Kate Jackson z Long Blondes se v remixu mění do podoby éterického anděla, který se snáší nad jeho minimalistickými beaty. Loňské album Pantha Du Prince "This Bliss" bylo přesně takhle krásné, plné zadumaných ambientních pasáží, ale někdo jako Kate tam ještě chyběl. Teprve s ní je to dokonalé. Na osm a půl minuty vypněte telefon, spolubydlící nebo děti a jenom poslouchejte.


No Age - Eraser (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: noise rock

No Age - Nouns
Skladby dvojice No Age jsou jako čekání ve frontě na zmrzlinu. Spousta těšení se, pak se konečně dočkáte explozivního smyslového (nebo smyslného) zážitku a dřív než si ho pořádně užijete, je konec. Už to, že do dvou a půl minuty dovedou nacpat tolik dějových zvratů, je malý zázrak, "Eraser" nejdříve začne nevinnou předehrou, aby se těsně za polovinou změnil v noise-punkovou vypalovačku, ze které vás bude mrazit po celém těle. Budete chtít víc, ale sorry - to je konec. Takhle si s posluchači hrají na většině tracků nové desky "Nouns", která vyšla v Americe včera. A nejpodivnější je to, že se toho účastníme s úsměvem na tváři.


Cansei de Ser Sexy - Rat Is Dead (Rage) (7/10)
MP3 ke stažení (Pitchfork)
žánr: electro punk

Cansei de Ser Sexy
Na brazilských Cansei de Ser Sexy bylo nejsvůdnější to, jak dokázali po svém spojit electro, punk rock a specificky brazilské ingredience. První singl z jejich nové desky "Donkey" se jmenuje "Rat Is Dead (Rage)" a z bývalé slávy CSS už zbyl jen ten punk rock. Možná se na tom podepsal nový bubeník Jon Harper, který hrával s The Cooper Temple Clause a do své soupravy se pořádně opírá. Špatná zpráva pro všechny, kteří si CSS vysnili jako nu-rave, na druhou stranu zpěvačce Lovefoxxx to sedne i v téhle poloze. Kytarista kapely Adriano Cintra podle Wikipedie tvrdí, že píseň zní "skoro jako grunge". Než začnete CSS oplakávat, vězte, že zbytek alba, které vychází v půlce července, by měl být hodně jiný.


Flight Of The Conchords - Business Time (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: funk, comedy

Flight of the Conchords - Flight Of The Conchords
Komediální duo Flight Of The Conchords zažívá v posledních týdnech něco jako naplnění svého amerického snu. Má to jeden háček - Bret McKenzie a Jemaine Clement jsou z Nového Zélandu. Jejich show na HBO má závratnou sledovanost, nedávno dostali svoji první Grammy a oba pánové momentálně platí za nejvtipnější duo planety. Jejich hudební album navíc boduje v Top 3 amerického žebříčku. Realita jako kdyby tentokrát překonala fikci, v níž je Flight Of The Conchords neúspěšné folkové duo a jeho členové typičtí loseři. Zkuste "Business Time" jako ukázku jejich umění. Je to tak trochu parodie na rádoby svůdné groove bílého funku a zároveň, ehm... svůdný bílý funk osobně. V seriálu se objevila v dílu, v němž Jermaine sní o manželském životě se svojí milovanou. Rituál (pravidelný sex ve středu, čištění zubů jako předehry) nakonec skončí totálním sexuálním fiaskem.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY