shop.musicserver.cz
X Factor - Top 7, 27.4.2008

X Factor: Po banánové slupce vyklouzl Gránský

Vydáno: 28.04.2008 07:24 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Ačkoli byli do neděle v X Factoru už dva soutěžící, kteří okusili atmosféru vyřazování, v banánové noci jak Kamila Nývltová, tak All X zabojovali. Ve finále se tak rozhodovalo mezi dvěma "nováčky" - Davidem Gránským a Martinou Pártlovou. Noc to byla poměrně dusná, horší výkony střídaly ty výborné.

X Factor
© nova.cz
Po úvodním tématu celé soutěže, tedy ohnivé noci, tento týden přišlo další podobné téma, a sice banánová noc. Opět zněly převážně latinsko-americké rytmy, občas se propletly s kubánskými a sem tam i africkými. Banánová noc byla posledním večerem, kdy soutěžící zpívali pouze jednu písničku, od příště už uslyšíme vždy od každého dva kousky. O úvod se tentokrát postaral Kanaďan Karl Wolf někdejším hitem skupiny Toto "Africa", který si předělal k obrazu svému a slavil s ním slušné úspěchy. Upřímně řečeno, mám pocit, že takový Dan Nekonečný by na úvod prokázal daleko lepší službu než Wolf. Na druhou stranu zpíval alespoň živě.

X Factor, Za 5 dvanáct - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver
Jako první se banánové noci napili Za 5 dvanáct se směskou dvou písniček, z nichž jednou byla "Banana Boat" a druhou "Cuba Pete" známá z filmu "Maska". Při jejich vystoupení jsem zůstal úplně štajf. Nejdřív spustili acapella první z písniček ve sborovém podání a následně na to naroubovali živou "Rumba Pete". Sice naplnili podstatu večera, ale když ono to na mě působilo spíš směšně a velmi podobně jako onehdá Julián Záhorovský a jeho "La Bamba", což ještě více podtrhávali zpěváci svým frázováním a divnou angličtinou.

X Factor, Martina Pártlová - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver
To Martina Pártlová už byla jiné kafe. Sáhla po "Hoy" Glorie Estefan a i když španělsky mluvícím divákům možná vstávaly vlasy hrůzou na hlavě, protože se text učila pouze foneticky, mě, španělsky nerozumícího naopak velmi potěšila. Díky její sytosti, hloubce a barvě hlasu dostala rázem tato jihoamerická hudba zcela jiný rozměr, a přirozeně tak nepůsobila jako kopie Glorie Estefan. K tomu všemu dodala ještě ladný pohyb a přiměřené vzezření, takže její výkon se mi velmi líbil. I to drobné rytmické foux pas na začátku jsem jí odpustil. Zjevně jí to ale neodpustili diváci či je spíše nenadchla natolik, aby jí posílali hlasy, a objevila se v Kdo s koho.

X Factor, David Gránský - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver
Podobná slova chvály nemohu použít u Davida Gránského, který se snad jako jediný minul tématem. Ano, "Samba v kapkách deště" od Burmy Jones má už v názvu latinsko-americký tanec, ale přeci jen je to taková česká samba, jež nemá s tou brazilskou téměř nic společného. Navíc ani David Gránský není Bohouš Josef, a tak i ta písnička vyzněla velmi zvláštně. Ve snaze si ji trošku ohnout ke svému naturelu, působila až příliš zpěvně a to téhle písničce vůbec neslušelo. Vůbec její výběr byl pro Davida osudný. Mladé holky tím nezaujal a starší ročníky už teprve ne. Nikoho asi nepřekvapila jeho účast v závěrečném vyřazování.

X Factor, Ondřej Ruml - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver
Ondřej Ruml naopak nepřestává překvapovat a je stále lepší a lepší. Velkou odvahou byl už výběr písně, respektive interpreta. Bobby McFerrin je opravdu jedním z nejlepších zpěváků na světě a uchopit jeho "Don't Worry, Be Happy" chce i dávku umu. Ovšem provedení bylo ještě odvážnější, než bych kdy v téhle soutěži čekal. Asi chodím na špatné koncerty, ale samplování sama sebe jsem viděl pouze jednou na koncertě výborného trumpetisty Erika Truffaze a nyní opět v podání Ondřeje Rumla. Za tento výkon, jenž se nedá popsat jinými slovy než obdivuhodný, neskutečný a impozantní, by se nemusel stydět ani jakýkoli profesionál. Ondřej Ruml nejenže předvedl nejlepší výkon, jaký jsme mohli vidět nejen v X Factoru, ale i v ostatních podobných soutěžích, on naprosto přesáhl soutěž jakou takovou.

X Factor, Kamila Nývltová - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver
Jindy výborná Kamila Nývltová ve světle toho předcházejícího výkonu zapadla. Ne že by byla vysloveně špatná, ale možná s "I'm Goin' Bananas" trochu přecenila své schopnosti. S naprostým přehledem udýchat, utancovat a především uzpívat takovou písničku, jakou si vybrala, snad ani nešlo. O úplném propadáku bych ale taky psal nerad. Mělo to šmrnc, energii, rytmus i krásu pro oko.

X Factor, All X - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver
Po minulém vyřazování tentokrát výrazně zabojovali i All X. Sice se trošku nemohli domluvit, kam budou své počínání směřovat, jestli do Nigérie, odkud údajně čerpali, nebo z Karibiku, odkud nás zdravili, či z Austrálie, odkud pochází didgeridoo - nástroj, který si přinesli a na který i k mému překvapení zahráli. Kdyby tentokrát omezili beat box a nechali působit jenom onu africko-australskou inspiraci, byla by jejich směska excelentní, takhle byla jen skvělá. Nechyběl tomu ani výborný nápad, ani výborné provedení včetně závěrečného tance. Od ohnivé noci byl tento večer jejich nejlepším.

X Factor, Jiří Zonyga - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver
Jak jsem již psal, horší výkony střídaly ty opravdu povedené a jelikož se tento týden All X vyznamenali, Jiří Zonyga, nejspíš aby nenarušil posloupnost, patřil opět k těm horším, ne-li nejhorším. Stejně jako All X v minulém kole udělal chybu, že si vybral Santanovu "Smooth", kde mu chyběl právě Santana. Navíc v příšerném oblečení, s brýlemi a se zvláštním pohybem po jevišti vypadal spíš jako Pučmeloud. Vůbec nepůsobil přirozeně. Jak říká Jim Hacker v "Jistě, pane premiére": "Tohle se zkrátka nepovedlo."

Na konec ještě všichni zbývající soutěžící zazpívali slavnou "The Lion Sleeps Tonight" a bylo to určitě lepší než pokusy ze SuperStar s původními písničkami. Myslím, že tenhle týden je o vítězi kola jasno zcela a zřetelně. Těžko někdo mohl trumfnout Ondřeje Rumla a pokud by se mělo hodnotit pouze kvalitativními měřítky, pak by byl i jasným vítězem X Factoru. Velmi dobrý dojem zanechali i All X a Martina Pártlová. Kdo se mi naopak vůbec nelíbil, byl tento týden Jiří Zonyga s Davidem Gránským.

U druhého jmenovaného jsem se shodl s diváky, u Martiny Pártlové nikoli. Ve svých druhých vystoupeních trošku ubrali oba, ovšem ve chvíli, kdy spustil David Gránský falešně a především rezignovaně, bylo jasné, že i on už tuší, že bude tím vypadnuvším on. Bylo mu totiž jasné, že o jeho osudu bude rozhodovat jeho věčný kritik Petr Janda. Překvapení se nekonalo, a tak Ondřeji Soukupovi zbývá v soutěži už jen jediné želízko v podobě Kamily Nývltové. Ta i zbývající soutěžící se budou muset příště pořádně vytáhnout ve velmi přitažlivém tématu česko-slovenské noci.

X Factor - Top 7, 27.4.2008

Fotogalerie:

X Factor, Karl Wolf - Top 7,27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver

X Factor, Karl Wolf - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver

X Factor, Za 5 dvanáct - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver

X Factor, tanecnici - Martina Pártlová - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver

X Factor, Martina Pártlová - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver

X Factor, David Gránský - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver

X Factor, Ondřej Ruml - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver

X Factor, Ondřej Ruml - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver

X Factor, Kamila Nývltová - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver

X Factor, Kamila Nývltová - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver

X Factor, All X - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver

X Factor, All X - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver

X Factor, Jiří Zonyga + barmani - Top 7, 27.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver

  • Ruml (Vojta, 28.04.2008 07:55) Reagovat

    Samplování sebe sama dělají skvěle třeba DVA (www.2dva.cz/), ale Ondřej Ruml byl včera opravdu famózní.

  • Asi chodíš na špatný koncerty :-) (Honza Průša, 28.04.2008 08:06) Reagovat

    Zajdi někdy na Einstürzende Neubauten a užiješ si vlastního samplování dosyta. A nebo na Circus Ponorka, Honza Ponocný to, stejně jako Ondřej Ruml, dělá výborně.

    A k výkonům - ano, Gránský vypadl zcela zaslouženě a už dlouho tam neměl co dělat, ale Pártlová je další kandidát na vyhazov. Zpívá sice dobře, ale její vystoupení postrádají šmrnc a šťávu a je to od začátku do konce jedna velká, šedivá a zatuchlá nuda.

  • Pártlová (Miar, 28.04.2008 08:29) Reagovat

    Nevim, co je na ní nudného. Zpívá určitě líp než zbylé hudební skupiny (když si koupím něčí cd zajímá mě jak dotyčný zpívá a ne jak se chová na jevišti). Že by neměla šťávu si taky nemyslím, spíš mám dojem, že zpívala dost pitomou písničku.
    Pokud by měl někdo vypadnout tak rozhodně za512. jsou až příliš podbíziví a neupřímní. A po all x zpívají ze zbylých finalistů nejhůř

  • Samplování (Frigo, 28.04.2008 09:44) Reagovat

    Ondřej Ruml byl včera naprosto fantastický. Fakt mě to dostalo. Co se týče samplování tak Sušická skupina Orchestra (ve složení housle+bicí) je velký zážitek.

  • X Fucktor? (Honza, 28.04.2008 12:12) Reagovat

    Pánové a dámy z Musicserveru, tak mě tak napadá...opravdu máte za potřebí se tolik věnovat téhle televizní soutěži? každý týden obsáhlá reportáž,kdo a jak zpíval. nebylo by lepší se věnovat seriozní novinařině, objevovat nové kapely, dát si tu práci, chodit do klubů na neznámá jména, psát reporty z těchto akcí? X faktor už nemůže světu dát nic. možná pár hvězdiček, které stejně skončí v lepším případě v muzikálu, v horším na diskotéce. Umělecký přínos NULA. Ale ono je to pohodlný, že? sednout v neděli k telce, zkouknout soutěž, pak napsat report a máme nějaký materiál, kterým můžem zaplácnout prostor na našich stránkách. trochu mi to připadá jako za málo peněz hodně muziky. Musicserver jsem si oblíbil a pořád mám pocit, že je vaše síla jinde, než v šíření slávy TV Nova a přízpívání tak k obrovskému zisku telefoních společností, které rejžují, na nebožácích co každou neděli posílají smsky. A nebo snad máte pocit, že Superstar a X faktor vznikly kvůli neodbytné touze někoho hledat nový talent? ale no tak...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Cure - Alone 9/10
Audio: Čekání je u konce. Poslechněte si depresivní "Alone", první singl z novinky The Cure Kolik náznaků a lákání na nové album si museli fanoušci The Cure vyslechnout jen proto, aby se dočkali jednoho zklamání za druhým? Robert Smith několikrát tvrdil, že nahrávku téměř dokončili, na koncertech z ní hráli hned... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 15:30 v sekci Audio / Video | Audio
teepee -  Nová deska symbolizuje přerod
Rozhovory: teepee - Nová deska symbolizuje přerod Kapela teepee vydala v půlce září třetí album "Blue Moon Rising", na němž pokračuje ve spolupráci s britským producentem Tomem O. Marshem a berlínským labelem Springstoff. Proměnou v dospěláky se dvojice více otevřela a v písních... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Girl In Red, Nieve Ella, Forum Karlín, Praha, 23.9.2024
Naživo: Z nemocné Girl In Red v Praze fanynky omdlévaly Nepatří mezi nejlépe vokálně vybavené zpěvačky na světě a ani po poslechu jejích desek si nesednete na zadek z toho, jak skvělé songy složila. Girl In Red jako by podpořila svůj vlastní umělecký pseudonym tím, že sama bude... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 20:30 v sekci Naživo
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado Nálož hudebních novinek vede tentokrát roztančená Katy Perry, dlouho očekávaný návrat Nelly Furtado, německý DJ Purple Disco Machine, country star Keith Urban, comeback slaví Manu Chao, rockové příznivce potěší Nightwish, Seether,... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 16:30 v sekci Novinky | Nové desky
Wardruna - Himinndotter 8/10
Video: Wardruna s "Himinndotter", modlitbou k dceři nebes, oznamuje nové album Temní norští šamani Wardruna oznámili své šesté studiové album. Novinku nazvanou "Birna" můžeme očekávat v lednu příštího roku. Název, česky "Medvědice", napovídá tematické zaměření kolekce na hlubší poznání tohoto... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Fifth Harmony na "7/27" postupují směle vpřed (03.10.2016 14:00)
- K(r)ávoviny: ostudy týdne - Shakira, Steven Tyler a X Factor (27.05.2014 08:00)
- Přípravy na souboj Hlasu a X Factoru vrcholí (08.01.2014 09:50)
- Desátou vítězkou britského X Factoru se stala Sam Bailey (16.12.2013 10:54)
- Kylie a Dannii Minogue budou společně porotcovat v X Factoru (26.06.2013 10:12)
- Na okraj: Odsunuli Šeherezádu, třeba odsunou i SuperStar (21.03.2011 00:00)
- Příští rok nás čeká Česko Slovenská SuperStar i X Factor (25.10.2010 09:42)
- Nejprodávanější album v Británii mají Girls Aloud (09.11.2008 22:00)
- Finalisté X Factoru přepsali v Británii letošní statistiky (02.11.2008 22:39)
- Publicistika: Co (ne)přinesl X Factor (07.07.2008 05:00)

ALBUM TÝDNE 39/2024

London Grammar
The Greatest Love

Anglická indiepopová formace London Grammar patří mezi kapely, u nichž máte pocit, že by měly být slavnější, než jsou. Přitom trojice dosud představila řadu skvělých singlů jako "Nightcall", "Metal & Dust" nebo "Big Picture" a spoustu dalších. Změní to nové album "The Greatest Love"?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Linkin Park Lucie Vondráčková Madonna Oasis Taylor Swift Coldplay Dua Lipa Viktor Sheen Queen Billie Eilish Biffy Clyro Abba Ed Sheeran David Gilmour BTS The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe