MP3 Jukebox 17/2008

23.04.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

M83 - Graveyard Girl (9/10)
MP3 ke stažení (XLR8R)
žánr: shoegaze, pop

M83 - Saturdays = Youth
Znáte holky, které se rády líbají na hřbitově? Francouzský hudebník Anthony Gonzalez z M83 nejspíše ano, protože o jedné takové napsal písničku. "Graveyard Girl", stejně jako celé nové album "Saturdays = Youth" je úchylně osmdesátkové, emocionálně chladné a absolutně popové - a přesto (nebo spíše právě proto) je naprosto dokonalé. Není se třeba za nic stydět, "Graveyard Girl" je jako velké cukrkandlové lízátko, které si chvíli pořádně užijete a špejli od něho si pak schováte, aby vám připomínala ty sladké chvíle. Po asi patnáctém poslechu se pořád nemůžu nabažit.


James Pants - Ka$h (9/10)
MP3 ke stažení

James Pants - We're Through (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: electro-funk

James Pants - Welcome
Divím se, že jméno, jako je James Pants, ještě nikdo nepoužil. Vždyť to jméno už samo o sobě napovídá, že jeho autor bude vyznávat prudkou eleganci, svůdné pohyby a šťavnatý funk. Takže když Stones Throw ohlásili, že v květnu vydají debutové album "Welcome" hudebníkovi pod jménem James Pants, bylo mi všechno jasné. Zapomeňte na Lidella, Pants je novým králem bílého soulu. (Jen se nedívejte na fotky, na kterých vypadá jako pako.) Jeho "Ka$h" je jako kosmická loď, kde se provozuje volný sex s mimozemšťany za doprovodu kyselinových kláves. "We're Through" je druhý díl, ve kterém nekonečná láska zrodila vesmírného spasitele s funkovou basou v podpaží. Na to album se vážně zatraceně těším.


Wolf Parade - Call It A Ritual (8/10)
MP3 ke stažení (Pitchfork)
žánr: indie rock

Wolf Parade
Kanadští Wolf Parade vloni posbírali chválu za svůj debut "Apologies To The Queen Mary" a teď se zdá, že druhé album je na spadnutí. Mělo by se jmenovat "Kissing The Beehive", vyjít by mělo někdy v červenci. Soudě podle ochutnávky "Call It a Ritual" se můžeme těšit na sound, který zní jako trochu temnější Arcade Fire. Vždyť Wolf Parade vydávají na Sub Pop!


Christopher Willits & Ryuichi Sakamoto - Toward Water (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: ambient, drone

Christopher Willits & Ryuichi Sakamoto - Ocean Water
Ryuichi Sakamoto je japonský skladatel elektronické hudby a soundtrack k "Poslednímu císaři" mu vynesl Oscara i Grammy. Sakamoto v posledních letech přičichl k experimentální elektronice a vystřihl si několik dech beroucích kolaborací s Fenneszem nebo Alva Noto. Jeho nejnovější počin se jmenuje "Ocean Fire" a Sakamoto ho připravil s Christopherem Willitsem, americkým specialistou na kytarový ambient. V "Toward Water" vodní živel evokují rozmazané kytarové plochy a Sakamotovo pípání podmořskou hladinu zabydluje životními formami. Jen pro trpělivého posluchače, který si rád nechává omývat uši neobvyklými kompozicemi.


Kassin + 2 - Ya Ya Ya (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: bossa nova, jazz

Kassin+2 - Futurismo
Trpíte civilizačním pesimismem a potřebuje důkaz, že lidstvo má ještě právo žít na této planetě? Zkuste brazilskou skupinu Kassin + 2 a všechny splíny se brzy rozplynou. Bossa nova se špetkou psychedelického stylu tropicalia od trojice jazzmanů z Ria má v sobě písek a slunce z Copacabany. Jejich loňské album "Futurismo" vychází konečně i ve zbytku světa a posluchači tak budou moci ocenit jejich zhudebnění utopie nekonečného léta. Na "Ya Ya Ya" hostují také John McEntire z Tortoise a Sean O'Hagan z High Llamas.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY