Megara, Iola, Deianeira i ty další cácorky

25.04.2008 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Projekt Hercules And Love Affair, za kterým stojí newyorský DJ Andy Butler a vokalisté Nomi, Kim Ann Foxman a Antony Hegarty, má být letošním želízkem v ohni labelu DFA. Se svým eponymním debutovým albem prý sklízí samé chvály. musicserver vlnu nadšení nepodpoří - to album z řady nevybočuje.
5/10

Hercules And Love Affair - Hercules And Love Affair

Skladby: Time Will, Hercules' Theme, You Belong, Athene, Blind, Iris, Easy, This Is My Love, Raise Me Up, True False / Fake Real
Vydáno: 10.03.2008
Celkový čas: 46:29
"Tohle bude obrovské!" nechal se unést ve třetím Měsíci v taneční hudbě Karel Veselý. Není. Ve skutečnosti je "Hercules And Love Affair" stejnojmenného projektu DJ Andyho Butlera akorát obrovská nuda, dala by se nahrávka na smeč sestřelit příliš drzým pisálkem. Ale být tak drzý se nepatří. To jen tenhle Augiášův chlév zkrátka pořád tak trochu zasmrádá a nepomohly ani proudy Antonyho Hegartyho.

Při popisu hudby Hercules And Love Affair čtenář narazí na výrazivo jako post-disco, nu-disco, taneční hudba pro starší a pokročilé, inteligentní party sound. Hm? Nic proti terminologii, ovšem co komu je po jméně, když se při poslechu nedostavuje takřka jediný pocit - ani kladný, ani záporný? Jednotlivé skladby jsou zpravidla odpáleny raketovým startem (tedy žádný pomalý rozjezd), přičemž první sekundy nestydatě prozradí zcela vše. Nezatají ani kousek, na smyčku se vrství další smyčky, tu jedna ubude, tu další přibude, nervní trubky jsou otravné, melodie nevýrazné a překvapení se nekoná. Jako když si koupíte levnou žvýkačku, po pár přežvýknutích vysajete všechnu chuť, co kdy měla, a když ji vyplivnete, tak na ni při vší smůle ještě šlápnete a nalepíte si ji na podrážku. Traktorek.

Jak už bylo řečeno v úvodním odstavci, kromě dalších vokalistů Butlerovi vypomohl Antony Hegarty z Antony And The Johnsons. A ten "ty další" docela upozadil. I když - ač třeba úvodní "Time Will" patří mezi výraznější kousky desky, mezi skladby roku má pramalou šanci se zařadit. Dá se spekulovat, do jaké míry se dal vytěžit koncept vyplývající z názvu projektu po stránce textové nebo vizuální (vzpomínáte na Imperio? Teda ne že by to muselo být némlich totéž, ale...), nic to nemění na faktu, že "Hercules And Love Affair" deskou roku nebude. Pár mírně chytlavých písní v šedi disca. Megara, Iola, Deianeira i ty další cácorky vzaly roha, tunika zteřela.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY