Měsíc v hip hopu (4/2008)

18.04.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Který z hiphopových producentů dělá nejlepší beaty? Vrátí se Eminem? Které rapové kapely se chystají v létě do Česka a jaké jsou nejlepší desky posledních čtyř týdnů? Odpovědi na otázky se dozvíte v dubovém vydání našeho real měsíčníku, který vás provádí novinkami v urban music.
Nejlepší hiphopoví producenti současnosti

Kdo momentálně dělá nejlepší beaty? Lupou jsme prohlédli scénu hiphopových producentů od undergroundu až po pop a našli šest hitmakerů, jejichž styl definuje současný hip hop. Můžete si poslechnout jejich nejlepší tracky a samozřejmě také nesouhlasit a nechat pod článkem svůj názor.

Underground:

Madlib
MySpace.com

Madlib
© myspace.com/madlib
Produkce podepsaná jménem Otis Jackson Jr. si drží stabilně vysokou laťku už dobrých pět let. Beatmaker a příležitostný rapper je nejznámější pod přezdívkou Madlib (zkratka: Mind Altering Demented Lessons In Beats). Velký otisk ale zanechal i jako rapující héliové alter ego Quasimoto, projekt Madvillain (s MF Doomem), Jaylib (s J Dillou) nebo jazzové kombo Yesterday's New Quintet. Neúnavný Madlib za poslední rok vypustil kolekci instrumentálek "Beat Konducta Vol 3-4" a kompletně produkoval album Percee P "Perseverance" a skvělé tracky napsal pro Erykah Badu a Taliba Kweli. Během pár týdnů by měla vyjít kolaborace s Ivanem Contim z brazilské jazzové skupiny Azymuth nazvaná Jackson Conti a debutové album Supreme Team (s Karriem Rigginsem). Nejvíce pracující producent v undergroundu? Jednoznačně.

Check this out:
Erykah Badu - "The Healer" (z "New Amerykah Part One (4th World War)")
Mighty Joseph - "Legend" (z "Empire State")

J Dilla
MySpace.com

J Dilla
© myspace.com/jdilla
Zrak vás neklame, J Dilla je sice už dva roky po smrti, ale než zemřel, udělal tolik beatů, že z něho rappeři budou ještě nějaký čas žít. Posmrtné singly s jeho produkcí vydali Phat Kat, Common, Styles Of Beyond, Busta Rhymes a docela nedávno Akrobatik a zdá se, že to pořád ještě není všechno. V záloze je ještě celé album "Jay Love Japan" a několik dalších dosud nevydaných beatů.

Check this out:

Akrobatik - "Put Ya Stamp On It" (z "Absolute Value")

Pozor na ně: Black Milk, Pete Rock, 9th Wonder, Rick Rock, Hi-Tek

Mainstream:

Just Blaze
MySpace.com

Just Blaze
© myspace.com/justblazeradio
Just Blaze má hodně starostí se svým labelem Fort Knocks Entertainment a letos zatím příliš tracků z jeho dílny nevyšlo (výjimkou je Common - "The Light '08 (It's Love)"), přesto si zaslouží své místo v našem seznamu. Má totiž v rukávu jeden tajný triumf - debut Saigona "The Great Story Never Told", který kompletně produkoval. V záloze jsou další alba z Fort Knocks, na kterých se podepsal, jmenovitě: Naldege "Naledge IS Power" či M.E.D. "Time For Re-Up".

Check this out: Saigon - "C'mon Baby"

The Hitmen
MySpace.com

The Hitmen
© myspace.com/hitmen1
Produkční tým kolem Diddyho fabriky Bad Boy Entertainment čítá kolem desíti členů a je mezi nimi třeba Mario Winans, podpis je ale vždy stejný - The Hitmen. Od časů, kdy pracovali s Biggiem nebo Mary J. Blige, se vlastně jejich zvuk ani moc nezměnil, jen prostě znova přišel do módy. Samply ze starých soulových desek perfektně zapadly na loňská alba "American Gangster" od Jay-Z a "The Big Doe Rehab" od Ghostface Killah. Letos by měly jejich status potvrdit nové tracky, které udělali s Lil Jonem a Nasem.

Check this out: Roc Boys (And The Winner Is)... (z "American Gangster")

Pozor na ně: Rick Rock, ?uestlove, Scott Storch, DJ Toomp, Cool & Dre, DJ Premier, The Alchemist, Kanye West, Sa-Ra

Pop

Polow Da Don
MySpace.com

Polow Da Don
© bmi.com
Dva silné roky rámované více než desítkou Top 10 hitů má za sebou atlantský beatmaker Polow Da Don. Mezi současnými hitmakery bez rozlišení žánrů mu stačí snad jen T-Pain, Timbaland a Stargate. Letošní rok zahájil ve velkém stylu, Usherův singlu "Love In This Club" se dostal na americké číslo jedna a PDD má v záloze nové singly Ciary, Chrise Browna, Beyoncé nebo Nellyho. Dokáže ho někdo zastavit?

Check this out: Usher ft. Young Jeezy - "Love In This Club".

Terius Nash & Tricky Stewart
MySpace.com

The-Dream
© facebook interpreta
Vloni číslo jedna s "Umbrella", letos s "Touch My Body", tím se ale úspěchy dvojice Nash & Stewart nevyčerpávají. Společně natočili polovinu tracků na "Love Hate" (Nashovo alterego The-Dream), pomohli Mary J. Blige ("Just Fine"), J. Holidayovi ("Bed") a na vydání čeká singl "High Price" Ciary.

Check this out: The-Dream - "Falsetto" (z "Love Hate")

Pozor na ně: T-Pain, Danja, Akon, Timbaland, will.i.am, J.R. Rotem, Swizz Beatz

Český republika

Enemy
MySpace.com

Enemy
© myspace.com/ememy001
Jako blesk z čistého nebe působí zjevení Enemyho na domácí hiphopové scéně. Kdysi sice udělal jeden beat na "Frekvence P.H.A.T.", pak se ale zavřel do studia a dlouho nic nevypouštěl ven. Jedna produkce pro PIO Squad, jedna pro LA4, remix a pak hlavní úder na "Gorila vs. Architekt" Vladimira518. Ememy má všechno, co patří ke špičkovému producentovi - rozpoznatelný rukopis, originální nápady a chytré samply. Na aktuální singl PIO Squad "Život" z jejich nové desky "Interview" si dovolil vysamplovat "It's Too Late" Otise Reddinga, tedy stejnou skladbu, na které Kanye West postavil "Gone" z "Late Registration" a výsledek je více než uspokojivý. Jeho producentské album by mělo vyjít ještě letos a můžeme se na něj jen těšit.

Check this out: Pio Squad ft. Vec - "Život" (z "Interview")

Pozor na ně: Trafik, Wich, D-Tonate, Sifon, Shadow D

Vrátí se Eminem?
Eminem
© Rolling Stone
Název jeho best-of kolekce "Curtain Call" byl zlověstný a Eminem se opravdu na dva roky vytratil z rapových kolbišť. Nikdy přímo neřekl, že končí, spíše vyhýbavě oznamoval krátkodobou pauzu: "Chci si v hlavně urovnat, kam může moje kariéra směřovat," řekl na konci roku 2005, než se odmlčel. Teď se zdá, že sladké časy důchodu (pobytu na odvykačce) jsou pryč a Eminem pracuje na pátém studiovém album. Koncertní comeback si odbude na květnové oslavě devadesátých narozeninách Nelsona Mandely v Hyde Parku a pak už hned do studia s Dr. Dre. Přípravu desky potvrdili také jeho spolupracovníci 50 Cent, T.I., The Alchemist, Bishop Lamont nebo Obie Trice.

Neklidní důchodci:

Jay-Z - Pohřební "The Black Album" a velkolepý rozlučkový koncert v Madison Square Garden měly uzavřít kariéru nejlepšího rappera současnosti. Jay-Z ale vydržel v saku jen tři roky, aby se v roce 2006 vrátil s "Kingdom Come".

DMX - Poté, co v roce 2003 vydal "Grand Champ", oznámil DMX, že končí s rapem. Nevydržel a o tři roky později vydal "Year Of The Dog...Again".

Mase - Jeho důchod trval pět let a důvodem byla misijní činnost. Návrat s "Welcome Back" v roce 2004 ale nebyl zdaleka tak úspěšný, jak čekal.

Lupe Fiasco slibuje ukončení kariéry hned po druhém albu. Možná je to trik, jak zvýšit prodej "The Cool", možná to myslí vážně. Ostatně Bow Wow mluví o odchodu do důchodu už ve svých devatenácti. Neměli by hoši nejdřív něco dokázat, aby pak měli u krbu v papučích na co vzpomínat?

Bill Cosby chystá hiphopové album
Překvapivá zpráva přichází z centrály asi nejslavnějšího černošského komika všech dob - Bill Cosby chystá hiphopové album. Někdejší stand-up komik a hlavní hvězda rodinného televizního sitcomu "The Cosby Show" si dal za úkol navštívit všechny důležité černé hudební styly a natočit desky, které budou šířit pozitivní poselství v afro-americké komunitě. Hiphopové album se bude jmenovat "Cosby Narratives Vol. 1: State Of Emergency" a o produkci se postarali Bill "Spaceman" Patterson a Ced Gee (bývalý člen Ultramagnetic MCs). Ohlášení hosté jsou SupaNova Slom, Jace The Great a Brother Hahz (žádný strach, taky nikoho z nich neznám). Oproti prvním zprávám nebude sedmdesátiletý Cosby rapovat ani zpívat, ale napsal většinu textů a je autorem konceptu.

Public Enemy a The Roots v České republice
The Roots
© okplayer.com
Dvě klíčové kapely hiphopových dějin přijedou v nejbližších měsících do České republiky. Public Enemy v 80. letech provokovali a točili jedny z nejlepších desek historie a 30. května vystoupí na Výstavišti v Praze-Holešovicích. Na konci srpna by pak na Hip Hop Kemp do Hradce Králové měli dorazit filadelfští The Roots, neboli nejlepší živá hiphopová kapela. Představí nové album "Rising Down". Do Hradce dorazí také Pharaohe Monch, Atmosphere nebo Brother Ali. V nejbližší době navíc v Čechách vystoupí také The Clipse nebo Lil Wayne (snad už konečně).

Další novinky

Noel Gallagher z Oasis vyjádřil svoji nelibost nad tím, že na Glastonbury vystoupí Jay-Z. "Glastonbury má tradici kytarové muziky... Hip hop tady nemá co dělat. Je to špatně."
Alicia Keys má zvláštní teorii o gangsta rapu. Prý ho je to tajný plán, jak přinutit Afro-američany, aby se navzájem postříleli, řekla časopisu Blender. A smrt Biggieho a Tupaca byla jen součástí plánu na likvidaci černošských vůdců.
• Zatímco o svatbě dvojice Jay-Z a Beyoncé spekulují média, Papoose a Remy Ma oficiálně přiznali, že chystají sňatek. Bude se ale muset odehrát v rychlosti, Remy Ma totiž nastupuje v červnu výkon trestu.
Soulja Boy v nebezpečí. Dvanáctiletý kluk hodil kamenem po jeho autobuse projíždějícím městečkem Bloomington. Když se ho policie zeptala, proč to udělal, odpověděl: "Nenávidím Soulja Boye."
Young Buck už není členem G-Unit, na tiskové konferenci to oznámil 50 Cent. Bude sice i nadále vydávat na značce G-Unit, ale už nebude členem party.

Top alba měsíce

Mighty Joseph - Empire State
Mighty Joseph - Empire State
Comeback Cannibal Ox je ve hvězdách, dokud ale Vast Aire bude točit takhle výborné desky, nic se neděje. Komiksoví hrdinové skrytí pod maskou Mighty Joseph útočí poprvé a většina jejich úderů míří přímo na solar. O kvalitách Vast Aire není třeba diskutovat, překvapením je dosud skoro neznámý Karniege, který se postaral o rap stejně jako o hypnotické beaty á la "Enter Wu Tang". Pod "Legend" je podepsaný Madlib a na jeho osmibitovou instrumentálku dávají Mighty Joseph nejtvrdší rány.

Eric Lau - New Territories (Ubiquity)
Eric Lau - New Territories
Eric Lau se narodil v Londýně, dětství prožil v Číně a teď žije v Americe, kde Ubiquity vydávají jeho regulérní albový debut. Nová teritoria v názvu berte s nadhledem, Lau a jeho vokalisté (hlavně tedy vokalistky) spíše obzírají ty už existující v rámci hranic fúze dřevního soulu a hip hopu. Dává si maximálně záležet, aby jeho tracky byly pořádně smooth a někdy to maličko přehání. Je prostě tak strašně cool, až to začne nudit. Vážně ale jenom občas.

Modré hory - Dobré slohy mixtape (mixed by DJ SPANK) (Ajlavmjuzik)
Modré hory - Dobré slohy mixtape
Cestovatel po paralelních vesmírech Peťo Tázok se vrací jako člen sdružení Modré hory, jejichž mixtape patří k tomu nejlepšímu, co se v domácím rapu událo. Můžou za to introspektivní texty Tázoka aka Bene a jeho parťáka Lyrika. Vypnout telefon, zamknout dveře na zámek a poslouchat. A dělat si poznámky. Mixtape je ke stažení zde.

Guilty Simpson - Ode To The Ghetto (Stones Throw)
Guilty Simpson - Ode To The Ghetto
Detroitský Guilty Simpson už rapoval na spoustě desek, ale žádná z nich nenesla jeho jméno. Spolupracovník J Dilly se konečně dočkal s "Ode To The Ghetto" na Stones Throw. Soudě podle seznamu producentů to měla být výstava potence hiphopového undergroundu, Guilty se ale svým stylem a texty blíží spíše k G-Unit. OK, není to zrovna Rick "Zero IQ" Ross, jen má prostě trochu předvídatelné texty (bitches, guns, cash) a někdy zní znuděně a bez energie. Jak moc jsem se na album těšil, tak přišlo zklamání. Moje chyba. Vážně?

Chystané desky
(podle Pauseandplay, datum platí pro Evropu)

Bizzy Bone - "A Song for You" (21.4.)
Lyfe Jennings - "Lyfe Change" (21.4.)
Lil Mama - "VYP - Voice Of The Young People" (21.4.)
Atmosphere - "When Life Gives You Lemons, You Paint That Sh*t Gold" (21.4.)
Prodigy - H.N.I.C., Pt. 2 (21.4.)
Madonna - "Hard Candy" (28.4.)
The Roots - "Rising Down" (28.4.)
9th Wonder & Buckshot - "The Formula" (28.4.)
One Be Lo - "The R.E.B.I.R.T.H." (4.5.)
Foxy Brown - "Brooklyn's Don Diva" (13.5.)
Kidz In The Hall - "The In Crowd" (13.5.)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY