Život na nesvázaném, volně visícím laně

17.04.2008 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Prague Ska Conspiracy je jeden z nejvýraznějších objevů poslední doby. Tito skáčkaři, disponující výbornou zpěvačkou Marianou Wesley a smyslem pro humor, vydali v lednu debutové album "Life On Ropes", které umístili na svůj web volně ke stažení. Jak se deska povedla?
8/10

Prague Ska Conspiracy - Life On Ropes

Skladby: W.T.N.A.P., Life On Ropes, Madness, Cauliflower's Dreamin', Prague City Lovers, Everlasting Fear, Mrs. Sorry, Robin' & Stealin', Kill, Visitors, No Future, Sound Of Music, More Than Freak
Vydáno: 31.01.2008
Celkový čas: 41:00
Jsou zjevením naší ska scény, kapelou, jaká tu dlouho chyběla. Prague Ska Conspiracy chtěli být v době svého vzniku instrumentální ska-jazzová formace. A zřejmě by se jim dařilo a jejich hudba by vůbec nebyla špatná, jenže došlo k personálním proměnám a následnému příchodu zpěvačky Mariany Wesley. Bylo proto jasné, že ska sice budou hrát i nadále, ale s tou čistě instrumentální muzikou to už nebude tak žhavé.

Mariana totiž disponuje výrazným, sytým hlasem, na němž je výsledný sound kapely po právu postaven. To ovšem neznamená, že by tu sedma dalších muzikantů byla jen do počtu. Jejich hráčský i skladatelský přínos je v kapele neoddiskutovatelný, jen by to prostě bez zpěvačky byla už docela jiná skupina.

V PSC se nám před ušima mísí znaky různých kultur a tak vedle jamajsko-britských vlivů, které jsou ve ska a rocksteady charakteristické, jsou tu zřetelné africké kořeny zpěvačky, ale i slovanská tradice, jež vše zabaluje dohromady a působí jako pojítko. Špinavá díra, jako je Praha (jak se o ní zpívá v skladbě "Prague City Lovers"), je svým multikulturním podhoubím tím správným prostředím pro podobně pestré formace.

I když jsou PSC na svém debutu postaveni na hlasu zpěvačky, přesto na desku zařadili i instrumentálku "Visitors". Vtipně a velmi příjemně upravenou nezapomenutelnou melodii Karla Svobody z kultovních "Návštěvníků". Melodickou linku tu, na rozdíl od klavíru v originální verzi, udává saxofon a do konceptu desky to celé výborně zapadá.

"Live On Ropes" je závan energie, která se vynořuje z mlhy zakouřeného klubu. Je to sytý a táhlý vokál, který vystupuje z oparu slévající se dunivé basy a kláves jak ze sedmdesátých let a zase se tam dobrovolně a naprosto vědomě vrací a zanořuje. Je to i život na zcela uvolněném a ničím nesvázaném, volně visícím laně, které se pohupuje a vlní v prostoru protkaném světelnými paprsky.

Vskutku vydařenou desku umístili PSC na svůj web volně ke stažení a nemohli si udělat lepší reklamu. Statut výrazného debutu je tím mnohokrát umocněn. Jsem zvědav, jakým směrem se jejich tvorba bude vyvíjet dál. Kapela totiž hovoří o plánovaném odklonu k soulu a r'n'b.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY