Video Jukebox 08/2008

11.04.2008 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

The Wombats
The Wombats - Backfire At The Disco (Pizza Parlour version)
žánr: indie rock / pop punk / pizza country
info: oficiální web, MySpace.com

Jasně, liverpoolská trojka The Wombats není žádný Mesiáš kytarové scény. Ale zase na druhou je jejich deska "A Guide To Love, Loss And Desperation" vhodná jako dárek úplně pro kohokoli. A to včetně těch, kteří tvrdí, že britská indie scéna je pomalu pohlcována svým vlastním stínem - jako další důkaz. The Wombats chybějící špetku jedinečnosti honí, kde se dá, a tohle video je pokus, který pobaví. Skupina ke svému novému singlu "Backfire At The Disco" natočila tři promo lajv verze chystané singlovky - jen s banjem, na třech zajímavých veřejných místech: v tramvaji, na paintballovém hřišti a v pizzerii (viz níže). A pokud mi jako první napíšete, kdo že si u The Wombats v poslední jmenované verzi koupil pizzu, dostanete malou možnost promluvit do obsahu příštího Video Jukeboxu. Tak neváhejte...


Kanye West
Kanye West feat. Chris Martin - Homecoming
žánr: rap / hip hop
info: oficiální web, MySpace.com

Jeden z nejsledovanějších rapperů (v Glastonbury ale bude headlinovat Jay-Z) a frontman jedné z nejsledovanějších skupin současnosti - Kanye West a Chris Martin. Jde sice již tak trochu o otvírání starých hrobů, protože písničku (až na refrény) měl Kanye v šuplíku pět let a samotná skladba pak pochází z loňského alba "Graduation", ale vzhledem k tomu, že se blíží nové album britských Coldplay a také proto, že je tohle prostě nejlepší písnička z Kanyeho posledního alba, si pozornost zaslouží. A vůbec, na obávaný tanec Chrise Martina je radost pohledět kdykoli. Možná i on byl jedním z důvodů, proč nakonec Chris dostal přednost před Johnem Legendem, který písničku nazpíval původně.


The Kooks
The Kooks - Always Where I Need To Be
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

S The Kooks bychom si mohli obtáhnout hodně slušnou paralelu k The Wombats. Indie banda z Anglie, ze které jsou v Británii paf a na kterou Amerika nahlíží pouze mezi prsty a jen proto, aby na ně poukazovala. Ale jednou na to mají školu (Brighton Institute Of Modern Music), tak to prostě dělat musí - alespoň tak mi to vždycky tloukla do hlavy máma. Po dva roky staré debutové placce "Inside In / Inside Out" připravili The Kooks na letošní jaro svou albovou dvojku "Konk" (vychází 14. dubna), na které se - soudě alespoň podle pilotního singlu - hudebně posunuli přesně o... nic. Takže se to pořád poslouchá zatraceně dobře.


Gnarls Barkley
Gnarls Barkley - Run
žánr: alternative / soul / hip hop
info: oficiální web, MySpace.com

Pamatujete si duben 2006? Jak jsme všichni začali být možná crazy? Toto jaro si pro nás Gnarls Barkley připravili svou druhou desku "The Odd Couple" a její pilotní singl "Run" dostal od kmotřiček videoklip, který se tak úplně nezalíbil britské MTV. Lépe řečeno - on se jí určitě líbil, ale neprošel zátěžovými testy a byl označen za zdraví nebezpečný, může prý způsobovat epileptické záchvaty. I když Danger Mouse má pochopitelně jasno: "Podle mě je to video svěží..." Cameo roli si v tomhle svěžím hudebním filmu střihl i Justin Timberlake, najdete ho ještě předtím, než mu při závěrečné rozlučce zamáváte?


Petr Kotvald
Petr Kotvald - Mumuland
žánr: er... pop?
info: oficiální web, MySpace.com

Jak tak vzpomínám na uplynulé ročníky výročních cen Akademie populární hudby, napadají mě jen dvě opravdu povedené chvilky - R.E.M. živě a Meky Žbirka, který se z pozice moderátora opřel do Petra Kotvalda (jména již možná nebudou sedět): "Umře kytarista, rocker. Přijde k němu svatý Petr, posadí jej do červeného ferrari a nadhodí, že mu prý splní jakékoli přání. Rocker pochopitelně odvětí, že by si rád zahrál s tou nejlepší kapelou na světě, takže za chvilku už kráčí po pódiu - publikum šílí, za škopkama Phil Collins, basa Paul McCartney, kytara Joe Satriani, za mikrofonem Freddy Mercury... Rocker bere kytaru, mrkne na Phila, ten to odpočítá a kapela spustí: Mámá leo la Mumulend, máma leo la Mumuleeend..." Vivat Meky!


Je libo přídavek?
Róisín Murphy - You Know Me Better (žánr: electronica / pop)
Rochelle - Fer De Lance (žánr: electro / pop / indie)
Goldfrapp - Happiness (žánr: electronica / pop)
Terne Čhave - Ajajaj (žánr: world music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY