Zápisník šéfredaktora 1/2008

08.04.2008 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Pokud vám chyběl Týden v popu, jásejte, je zpátky! Sice to není ani týden, ani v popu, ale proč bazírovat na zbytečných detailech. V prvním zápisníku šéfredaktora musicserveru se dočtete něco o Nicelandovi, Pavlovi Kučerovi, The Orion Experience a nakonec přijde malý bonbónek. Chacha.
MySpace.com
© MySpace.com
Radši jednu celou než desetkrát kousek
Kapely a posléze i vydavatelství po celém světě pochopily, že internet může být opravdu silný nástroj k propagaci hudby. Ne jenom zdroj pirátství. A tak není žádnou výjimkou, když noví interpreti dávají na své MySpace.com, Purevolume či jakékoli jiné profily k poslechu pár skladeb několik měsíců před vydáním debutové desky. Budují si tak fanouškovskou základnu, současně tím mohou upozornit hudební blogy a servery, že tu jsou, jsou dobří a někdy za čas vydají album. Velmi často také i ty největší hvězdy (mezi nimi staré páky jako Rolling Stones, Nick Cave či Paul McCartney) týden před vydáním dají k poslechu ve vysoké kvalitě kompletní nahrávku.

V Česku je podobný přístup bohužel stále ojedinělý, ostatně před časem o tom psal Karel Veselý v téhle glose. Jako by si kapely, potažmo vydavatelé, neuvědomovali, že když jejich nového interpreta nehrají rádia a nemá třeba ani klip, který by se dal pouštět na Óčku, je právě internet skvělou cestou, jak případní posluchači mohou zkusit, jestli jim zrovna tahle hudba zachutná. A nadšení hudebních novinářů, které se zas tak často neodehrává, je na nic, když si čtenáři oslavných článků nemají kde pustit to, co je vychvalováno.

NiceLand - Rozhovor 3
© Sony BMG
Příkladem je NiceLand, vítěz minulého ročníku Coca-Cola PopStar, kterému právě vychází debutové album "Little Black Book". Před časem dal na svůj profil na MySpace.com skladbu "Lost In Encryption", kterou ale záhy musel stáhnout a nahradit ji pouze půlminutovými ukázkami písniček z desky. Stačí se ale podívat na mě, jak podobná upoutávka ve formě alespoň jedné skladby může zafungovat. Trefil jsem se do doby, kdy ještě na MySpace.com byla, a protože se mi okamžitě velmi zalíbila, rozhodl jsem se poslechnout si celé album v promoverzi, které jsem už jinak měl asi tři týdny doma a nějak se mi ho nechtělo pustit.

Copak někoho zajímají půlminutové ukázky? Jasně, když se jedná o Madonnu nebo jinou velkou hvězdu, fandové jsou lační i po krátkých návnadách, ale u interpretů, které téměř nikdo nezná a chtějí se prosadit, nemůžou krátké útržky písniček zabrat. A nezajímá mě žádné "to nejde, protože...". Když to jde po celém světě, musí to jít přece i v Česku.

Gaia Mesiah
© gaiamesiah.com
Když se někdo v práci nudí...
...jako třeba Pavel Kučera z Filteru, brouzdá po musicserveru a hledá, kde by nám mohl ukázat, jaká jsme béčka. Jednadvacátého března v 10:37 u nás vyšla novinka o tom, že kapelu Gaia Mesiah opustila zpěvačka. Pavel se neudržel a do názorů k článku napsal: "tahle zprava je stara pet dni a fur cekam, kdy se tu objevi. nakonec to ale mela driv i MF dnes. predpokladam, ze tam si to autor precetl." Zastyděl jsem se, že jsme tak pomalí, ale nedalo mi to a trochu jsem zapátral.

Skupina tu informaci zveřejnila na svém webu o den dříve. Na iDnes.cz zpráva vyšla ve stejný den jako u nás, ale až v 14:09, na webu Muzikus.cz v 15:11, na Novinkách v 15:17 a na Freemusic.cz si dali na čas, jejich čtenáři se to dozvěděli až 25. března. Není také těžké dohledat, že většina ze zmíněných serverů čerpala až z tiskové zprávy, která z vydavatelství Universal odešla ve 13:36, tedy o tři hodiny později, než vyšla novinka na musicserveru. Co z toho vyplývá? Že jsme o odchodu Marky Rybin na českém internetu (alespoň tedy z větších serverů, jestli o tom někdo psal na nějakém blogu či jinde, nejde úplně lehce dohledat) informovali jako první.

Dobře, Pavel zrovna v té době dělal s kapelou rozhovor, který vyšel v dubnovém Filteru, takže to měl z první ruky, ale že by jen proto chodil každý den na musicserver a čekal, až u nás ta novinka vyjde? No tak, Pavle, pokud se po nás chceš svézt, určitě najdeš spoustu lepších příležitostí, než je tahle.

The Orion Experience
© facebook interpreta
Příjemná posedlost
Před nedávnem jsem trošku se zděšením zjistil, že můj hudební vkus se místy nebezpečně blíží vkusu krále bulvárního blogování Pereze Hiltona. Stále dokola vychvaluje Robyn, Dragonette... a pak jsem si uvědomil, že zrovna tyhle má ve velké oblibě velká část (hudební) blogosféry. Perez ale velmi často na svém blogu mezi holou hlavou a holou p***ou Britney Spears dává prostor zcela neznámým interpretům, které vychválí a následně jim spoustami návštěvníků zahltí webové stránky či profil na MySpace.com. To se stalo i newyorské alternativněpopové (čti ultrapopové) kapele The Orion Experience, když upozornil na jejich skladbu "Obsessed With You". Nejen já jsem se jí stal taky obsessed a rozhodně za to nemůže jen kus textu, kde doprovodná zpěvačka zpívá "I wanna have sex with you". Zajímavé na skupině je také to, že i když hraje výtečné popové hitovky, je natolik undergroundová, že nemá nejen videoklip, ale ani profil na Wikipedii. Ale na jejich stránce na MySpace.com si tu prdu poslechnout samozřejmě můžete. A dobře uděláte.

Perla z archivu
Věděli jste, že existuje tohle? Nikdy bych nevěřil, že něco hrozného může být ještě horší...



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY