Písničkářská knížka plná emocí

07.04.2008 00:00 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Příjemné překvapení, nejlepší domácí debut za poslední dobu a rozhodně nejoriginálnější produkt soutěže Coca-Cola PopStar v Česku. Zdá se vám to příliš mnoho chvály? Možná, ale "Little Black Book", debut písničkáře NiceLanda, si ji jednoduše zaslouží. Jak se ostatně dočtete i v naší recenzi.
8/10

NiceLand - Little Black Book

Skladby: Leave Me Out, Sanity, Daddy Needs This, Now That You’re Here, Lost In Encryption (Back To You), Belief, Shining, On The Floor, Tightly, Come On, Waterfall Flow, Song Owned, Say Something, Homes
Vydáno: 11.4.2008
Celkový čas: 48:09
Vydavatel: Sony Music
Nemusí se vám líbit jeho emo image týpka, co se líčí, dokonce nemusíte mít v lásce ani soutěž Coca-Cola Popstar, kterou vyhrál. Jedno ale NiceLandovi upřít nemůžete. Totiž že disponuje velkým skladatelským talentem, jehož osobitost na české scéně doposud chyběla. To s přehledem dokazuje na debutu "Little Black Book". Protože jsme se této desce a okolnostem kolem nahrávání věnovali už v rozhovoru a v "Čerstvě (ne)staženo", pojďme rovnou k hudbě samotné.

NiceLand na debut umístil třináct písní (plus hříčku "Say Something"), ve kterých se odkazuje na Johnyho Cashe, R.E.M., Coldplay nebo Placebo. "Nejsem odrhovačka na tvém rádiu, " zpívá v otvíráku "Leave Me Out", kterým definuje náladu celé nahrávky. Pokračuje hitovkou "Sanity" a přes coldplayovku "Lost In Encryption (Back To You)" se dostane třeba ke country v písni "Song Owned". Jednotícím prvkem desky je Nicelandův naléhavý projev (pozor, neplést s emo projevem!) a lehký sarkasmus a cynismus v textech, díky kterým se do témat o vztazích nemá šanci vplížit patos.

Kus práce odvedl producent Yarda Helešic, který dal písním ten správný háv. Tak například: V baladě "On The Floor" se přímo nabízelo použít smyčce, čímž by se z písně stalo klišé. Třebaže úspěšné. Helešic si však vystačil pouze s klavírem a akustickou, respektive elektrickou kytarou. Tím zůstala skladbě krása drahokamu, čerstvě vyjmutého z horniny. Podobně jako hypnotizující "Waterfall Flow", ve které jemně tepe elektronika (vypomohl s ní Jan Čechtický) a píseň zní jako něco mezi a-ha a Muchowem. Potěší i booklet, který vlepený do digipacku má jako správná book očíslované stránky a dokonce textilní záložku.

NiceLand nastavil svým debutem laťku vysoko a bude zajímavé pozorovat, jak se s ní popasuje při další tvorbě. Na "Little Black Book" se totiž představil jako talentovaný písničkář, jehož práce je originální, pestrá a zároveň sympaticky upřímná.

P.S.: Jestli jsou stejného názoru i mí kolegové, zjistíte v připravované makrorecenzi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY