Dara a Tvyks - Suiit party v Mecce

22.10.2000 21:07 - Martin Mikuláš | foto: facebook interpreta

Páteční Suiit v pražském klubu Mecca byla sice méně sweet než ta předešlá v Radosti, ale Dara Rolins s DJem Tvyksem opět slízli smetanu.
Dara a Tvyks
© EastBase
Po příjemném zážitku z vystoupení Dary Rolins a DJe Tvykse v Radosti FX jsem se nechal zlákat i na jeden koncert z jejich turné po Čechách, Moravě a Slovensku. Koncertní miniturné zahájili 14. října v olomouckém klubu Barumba a já jsem si dal Suiit party v pražské Mecce. V porovnání se Suiiit v Radosti zde bylo podstatně méně dekorací, asi proto, že pořadatelé si nebyli jisti, kolik lidí přijde a kolik můžou do sladkosti klubu investovat. Zatímco v Radosti byly stěny oblepené bonbóny a na barech stále nějaké laskominy, v Mecce jsem zaregistroval jen jakousi červenou plachtu v chilloutu, která tam jindy nebývá. Během party se pak roznášeli na podnosech gumoví méďové, které jste mohli žvýkat a žvýkat a žvýkat, dokud vám nevypadly čelisti z pantů. I mě však překvapila slabší návštěvnost. O sto lidí víc a bylo by to akorát.

O půlnoci jsem v monotónní house music zaregistroval první funky beaty, to nastupoval DJ Tvyks. Jeho hodinový sólo set měl naladit publikum na hlavní hvězdu večera, ale house parties jsou u nás bohužel stále spíše o monotónním tanci, než o touze bavit se. Většina lidí je zvyklá na jednoduché a neměnné tuc tuc tuc tuc, a když tam Tvyks pustil jen trochu víc funky rytmus, tak někteří odcházeli, protože prostě nebyli schopní cítit ten rytmus a bavit se. Škoda. Myslím, že kdyby hrál Tvyks třeba v Londýně, kde se lidi umí bavit mnohem lépe než u nás, hrál by skvěle. V Mecce to byl takový kompromis. Kolem jedné hodiny nastoupili na pódium tanečník a tanečnice o chvíli později i Dara Rolins, tentokrát ve velice sexy přiléhavých stříbrných kalhotách a podprsence. "Yeeeeah yeeeeah, dobrý večer!" …a už to jelo.

Od koncertu v Radosti byla Dara s Tvyksem mnohem sehranější. Na muziku, která se jim v předchozích vystoupeních osvědčila, věděli oba, co mají dělat. Tvyks působil více jako doprovod a občas podklad ztlumil úplně a dal prostor jenom Darince, pak to tam pustil všechno naplno a ruce byly nahoře. Vystoupení tak lépe gradovalo a celý koncert získal na dynamičnosti. V rozhovoru po Suiiit v Radosti Dara nevyloučila ani vydání společné taneční mixované desky z DJem Tvyksem. Vzhledem k tomu, že toto duo čekají ještě čtyři vystoupení a koncert od koncertu jsou lepší a sehranější, ihned po skončení turné bych je nahnal do studia a tu desku natočil. Nebo ještě lepší by bylo živá vystoupení natáčet a desku z nich potom sestříhat. Kdyby se na nahrávkách podařilo správně zachytit atmosféru koncertů, příjemně by se to poslouchalo. I v Mecce se mi Darinka příjemně poslouchala, je to bezpochyby výborná zpěvačka a já jsem velmi zvědavý na její funky desku, kterou nyní točí v Americe, ale přesto jsem ji skoro celou dobu sledoval pouze ze sedačky, na parket mě nevytáhla.

Kolem půl třetí vystřídal Tvykse DJ Dys-Martin. Už jsem si myslel, že mě z jeho setu opravdu nechytne ani jedna skladba a chystal se k odchodu, ale najednou se tam objevilo fajn sólo na trubku. Spodky přestaly dělat tuc tuc a rozjel se půlminutový swingový nářez. Naši milí tuc tuc tanečníci to vůbec nepochopili, zastavili se a čuměli jako tele na vrata. Jen já jsem se tam v rohu probudil k životu. Dys-Martin ale pochopil, že tudy cesta nevede, tak musel chudáky nešťastné tanečníky vyléčit opět nějakým tuc tuc.

Pořádajíci agenrura Eastbase v propagačních materiálech slibovala, že koncert bude drama a možná přijde i Shakespeare, ale nepochopil jsem proč. Jediné drama byl kejklíř, šašek na chůdách, který žongloval se třemi zapálenými pochodněmi. Artisticky žádný geniální výkon, ale ve tři ráno na to koukáte jako na člověka, který si přehazuje tři žluté rozmazané koule, takže sklidil potlesk. Nejdramatičtěji na mě působily dva veliké středověké svícny. Na každém asi třicet zapálených svící. Ve spojení s kouřem ve mně při některých hudebně temnějších pasážích opravdu vyvolávaly dramatické pocity, nic veselého. Set Dys-Martina nebyl na naše poměry špatný, ale už jsem byl na odchodu. Bylo půl čtvrté a Mecca byla plná zhruba z poloviny.

Suiit party v Mecce, DJ Tvyks a Dara Rolins, DJ Dys Martin a další, Praha, 21.10.2000


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY