"La Traviata" po česku

21.04.2008 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Po "Excaliburu" a "Obrazu Doriana Graye" připravil skladatel, kytarista, hráč na klávesy a tentokrát i zpěvák Michal Pavlíček další muzikál pro divadlo Ta Fantastika. Příběh plný lásky a romantiky, noblesních melodií a lehce povrchních textů. "Dámu s kaméliemi" podle předlohy Alexandra Dumase mladšího.
7/10

Michal Pavlíček - Dáma s kaméliemi

Skladby: O čem ženy sní, Jak se točí svět, Líbej mě jako déšť I., Bledá, Kdo umí žít, K lásce já, Matahari, Copak je vám pane?, Číča, Líbej mě jako déšť II., Jachtou si tě polechtám, Plavem něžnou tmou, Letí vteřina, Nech se unést, Svatební, Budeš hotová, Poušť, Nechci tě milovat, Lásky se nezříkej, Zavátá, Zlá lásko
Vydáno: 04.02.2008
Celkový čas: 62:30
Vydavatel: Parlophone
Více než sto padesát let starý a stále se opakující příběh přenesli autoři libreta Viktorie Čermáková a Karel Steigerwald do současnosti. Příběh studenta Adama (Miroslav König a Vojtěch Dyk), jenž je až po uši zamilován do zpěvačky Markéty (Bára Basiková), ta je ale vydržovaná zajištěným zbohatlíkem Baronem (Kamil Střihavka a Václav Noid Bárta). Příběh opravdové, silné lásky, který se nese ruku v ruce s bolestí a smutkem a přechází až v tragické vyústění.

"Dáma s kaméliemi" stojí a je silně ukotvena v Pavlíčkově výborné, rock-popové muzice, tentokrát až nebývale romantické, přesto s jasně čitelným rukopisem autora a s nezbytnými zpestřujícími ejakulacemi jeho kytary. Hudbě melancholické s jistou dávkou sentimentu. Stejně i pěvecké výkony všech zúčastněných výborně sedí, jen je zvláštní, že nedošlo také k představení druhé alternace hlavní postavy (Lucie Bílá).

Muzikál převedený na cédéčko bývá často těžko uchopitelný a člověk, který představení neviděl, se v takových nahrávkách obvykle ztrácí. S "Dámou s kaméliemi" je to ještě o něco spletitější bludiště, než je obvyklé. Autoři disku se nesnaží podat posluchači pomocnou ruku - z informačně nedostatečného bookletu nezjistíte, kdo je kdo, a na to, že tu některé postavy alternuje více hlasů, musíte přijít sami. Zorientovat v příběhu se povede až po několika pozorných posleších ideálně s pomocí webu muzikálu.

Svůj díl viny na tom má i těžko uchopitelné libreto. Z textů, v nichž najdete nejedno klišé, jen velmi těžko umístíte příběh do správného kontextu. To, že jsou hlavními postavami student práv a populární zpěvačka, nemusí být na první pohled patrné, naopak můžete žít s pocitem, že jde o mladého námořníka a manželku movitého vlastníka doků.

Trocha autobiografie

Příběh "Dámy s kaméliemi" byl v dobách svého vzniku skandálním tématem. Pikantnost mu dodával i fakt, že Alexandre Dumas v něm použil autobiografické momenty ze vztahu s francouzskou kurtizánou Marií Duplessis. Po nesčetném množství adaptací (nejznámější je patrně Verdiho opera "La Traviata") dochází k zajímavým autobiografickým momentům i v Pavlíčkové muzikálu. Bára Basiková, Lucie Bílá, Michal Pavlíček i Viktorie Čermáková mají, podobně jako zralá Markéta s dospívajícím Adamem, svou osobní zkušenost ze vztahu s mladšími partnery.

V každém případě máme tu čest s dalším kvalitním českým muzikálem, což není málo. A většina výhrad z recenze bude patrně (sám jsem zatím muzikál neviděl) návštěvníkům představení rozprášena spolu s - u CD chybějícím - vizuálním vjemem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY