Březnový MUSIC provází po "Ikarovi" Jaromíra Nohavici

05.03.2008 13:08 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Music 03/2008
© facebook interpreta
Titulní stranu březnového Mus!cu obsadil Jaromír Nohavica, jehož deska "Ikarus" je bezesporu jednou z nejočekávanějších domácích novinek letošního jara. Nový Mus!c vám nabídne podrobného průvodce albem, které Nohavica nahrál živě v druhé polovině ledna na osmi koncertech v Ostravě. V půlce února již bylo CD vyrobeno a v březnu se dostává do oficiální distribuce. Co na něm najdeme se dozvíme od Vladimíra Vlasáka.

A co dalšího se dočteme v novém MUS!Cu?

GLEN HANSARD & MARKÉTA IRGLOVÁ Pohádka o lásce (Saša Neuman)
Ani čerstvé udělení slovutné zlaté oscarové sošky nepřebije to, co dění kolem filmu "Once" znamená pro irského zpěváka a muzikanta Glena Hansarda a českou zpěvačku a pianistku Markétu Irglovou - našli v životě jeden druhého. "Vždycky jsem cítila, že mě ke Glenovi poutá něco silného," komentuje to zpěvačka a pianistka. "Nikdy jsem to ale nedala najevo, protože bylo jasné, že není možné, aby se to naplnilo. Nemělo smysl o tom ani snít." V životě je ale často všechno trochu jinak, než si myslíme.

VLADIMIR 518 Nabourávat dogmata a klišé (Lukáš Kadeřábek)
Vladimir 518 patří mezi nejdůležitější postavy českého rapu. S domovskými Penery Strýčka Homeboye má na kontě dvě desky, které zásadně ovlivnily podobu zdejší scény a podobně revoluční vliv má i sotva rok fungující label BiggBoss, jehož je Vladimir spoluzakladatelem. Nyní přichází se svou první sólovkou "Gorila vs. Architekt", jež by se mohla stát jednou z rapových událostí roku.

R.E.M. Rychlejší než smrt? (Martina Kotrbová)
Když Michael Stipe hovořil začátkem roku v britském časopise Q o finišujících přípravách nové desky, prohlásil, že na předchozím řadovém albu "Around The Sun" (2004) R.E.M. "zbloudili ze své cesty", ale teď už jsou zase zpátky. Jeden čtenář k tomu posléze skepticky napsal: "Mám pocit, že něco podobného říkal už v roce 2004 o 'Reveal'. Jak můžeme vědět, že tentokrát mluví pravdu?"

NO NAME Hudbu je třeba obhospodařovat (Vladimír Vlasák)
Šesté album skupiny No Name nazvané "V rovnováhe" odráží životní zkušenosti muzikantů z Košic, kteří se už dávno stali v Česku pojmem. Ostatně jejich novinka vznikala stejně jako předchozí deska "Čím to je?!" ve studiu Petra Jandy nedaleko od Prahy. O nových písničkách, psaní dopisů i slovanských kořenech si s Igorem Timkem povídal Vladimír Vlasák.

SIMPLE PLAN Nejšťastnější kapela na světě (Josef Vlček)
Chuck Comeau je bubeník a spoluzakladatel quebecké pop punkové kapely Simple Plan. Ti právě vydávají třetí album a jejich vydavatel tvrdí, že tohle je deska, která jim definitivně získá místo ve světové extratřídě. Na to, jak to vidí sama kapela, se Chucka zeptal Pepa Vlček.

GOLDFRAPP Návrat domů (Saša Neuman)
Duo Goldfrapp, donedávna modla americké klubové taneční scény, udělalo rázný řez. Inspirováni anglickou venkovskou krajinou natočili Alison Goldfrapp a Will Gregory desku křehkou jako závoj víly v ranním oparu nad rybníkem. Takhle radikální rozhodnutí jistě vyžaduje kus odvahy. Zvláště v době, kdy nahrávací průmysl dotáhl do dokonalosti iluzi o tom, že úspěšný model je třeba ždímat, dokud to jde. Goldfrapp ale nikdy nebyli "normální" kapela.

LENNY KRAVITZ Nejen hudbou živ je člověk (Josef Vlček)
Kdyby hudební průmysl zkolaboval úplně, Lenny Kravitz se poklidně může věnovat své alternativní kariéře interiérového designéra. Zatím k tomu ale není důvod. A Lennyho nové album "It's Time For A Love Revolution" rozhodně stojí za poslech.

Další rozhovory a články nového čísla:

AMY WINEHOUSE Hvězda padá vzhůru (Martina Kotrbová)
GOOD CHARLOTTE Emo rock nebo tanyny? (Dalibor Vik)
TOXIQUE Dědictví černé galaxie (Franta Fiala)
NO GRAVITY Rock patří na pódium (Josef Vlček)

V pravidelných rubrikách nechybí tradiční měsíční přehledy novinek hudebních i filmových, přes 60 recenzí na nová CD a DVD, přehled kinopremiér, měsíční albová hitparáda, soutěže o desky a lístky na koncerty a další zajímavosti.

Více na www.e-music.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY