Detox netřeba

11.03.2008 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

"Toxique tě pohltí a nepustí!" křičí do světa promomateriály prodávající eponymní debut pražské kapely Toxique. Ovšem my víme, jak to s takovými materiály je, že...? Ovšem někdy se zase stane, že na nich něco je. A "Toxique" je zrovna ten případ. I když teda nakonec přece jen pustí.
7/10

Toxique - Toxique

Skladby: Soul & Shine, Two Sides, Be Good, Honey, Clap Trap, My Dear, The Right Man, Remember, Naked Sculpture, Telephone, Bad Feelin', Count Ten, F* Business, So Into You, Story, Way, Two Sides (Radio edit)
Vydáno: 18.02.2008
Celkový čas: 58:44
Vydavatel: RGM Entertainment
OK, tak co už jste o Toxique slyšeli a četli? Stevie Wonder, hm... Amy Winehouse, hm... Eurosong, Coca-Cola Popstar, výjimečná zpěvačka, kdo si to vypálí, přijde o hodně. Fajn. Většina z toho je pravda. Tahle parta kámošů a kámošky ze školy se pomalu (bráno v kontextu internetové rychlosti) začíná dostávat do povědomí Česka, eponymní debut jim k tomu dopomáhej. A já myslím, že se to povede.

Na internetu se povaluje mash-up písní "Rehab" Amy Winehouse a "Toxic" Britney Spears. Jmenuje se "Detox". Geniální. Stejně jako myšlenka nechat v kapele zpívat Kláru Vytiskovou. Ona je Toxique. Toxique jsou ona a vědí to všichni, jakkoliv se tímhle tvrzením naprosto zasklí ti šikovní kluci okolo. Ne nadarmo je v tomhle textu Winehouse zmiňovaná dvakrát, ne nadarmo je zmíněná v každém článku o pražské partičce, ne nadarmo ji má kapela mezi prvními přáteli na MySpace.com. Ty hlasy jsou si vážně podobné a jestli existuje spravedlnost, měly by se ty naše zatuchlé Slavice na tom prohnilém bidýlku trošku povrtět, aby se tam Vytisková vlezla.

A propos, kluci šikovní okolo. Že mají muziku v krvi, je věc jasná. Desku naplnili sedmnáctkou písní tykajících si tu s funkem, tu s blues, tu s jazzem, tu s retro-popem, tu s bůhvíčímještě, ale hlavně s dobrou poctivou písničkou. Toxique měli soudnost a každou z písní nafoukli, ale nepřefoukli - ve skladbách se tak pořád něco děje, ale pocit přeplácanosti se nedostavuje. Toxique neměli soudnost a co nenechali udělat se žádnou skladbou, udělali s celou deskou. Přefoukli ji. Sedmnáct položek včetně reklamy na druhé (sic!) album a zbytečného radio editu (nebo se fakt ještě někde hraje na tři minuty? I když má originál 3:34? To jako va?) zabaví, ale unaví.

"Toxique" je album skupiny, která ví, co chce, a ví, jak toho dosáhnout. Je to nadějné album, ze kterého se dají vydloubávat docela sexy korálky. Je to album kapely, která nám ještě ukáže. Doufám.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY