shop.musicserver.cz
Vladimir 518 - Gorila vs. Architekt

Gorila a architekt v těle rappera

Vydáno: 26.02.2008 05:00 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Vladimir 518 z PSH vypustil do světa svoji první sólovou desku "Gorila vs. Architekt". Potvrdil jí panování labelu Bigg Boss nad českým hip hopem. Penera za mikrofonem doplňují Orion, James Cole, Hugo Toxx, La4, Kateřina Winterová, Ridina Ahmedová, Ivan Hoe, ale třeba také Lešek Semelka.

9/10

Vladimir 518 - Gorila vs. Architekt

Vydáno: 24.01.2008
Celkový čas: 69:59

Skladby: Intro, 518, Václavák feat. Kateřina Winterová, Pražský producenti jsou top, H.C.H.B. feat. Ivan Hoe, Gorila, Nenechám si vzít svůj klid feat. Orion, Kung-fu rap feat. X-Kmen, Děti prázdnoty feat. Lešek Semelka, Nemůžu se zalíbit všem feat. Ivan Hoe, Smíchov - Újezd feat. Hugo Toxxx, Orion, Nespoutáš mně feat. Ridina Ahmedová, Santa Klaus feat. Bony a klid, Vítěz sebere všechno feat. James Cole, LA 4, Chci k ohni blíž, Boogie Down Praha

Vydavatel: Bigg Boss

Ve světovém hip hopu platí, že pokud se špičkový rapper nebo producent na chvíli zastaví, za moment ucítí za zády dech pronásledovatelů, kteří čekají na sebemenší chybu, aby ho (ji) mohli na špici vystřídat. V české populární hudbě je to trochu jinak. Posluchači i kritika mají pocit, že kapely a interprety vlastní a že ti nemají právo na změnu. Jak si vás jednou zaškatulkují, tak změnit výrazně směr znamená konec. Domácí rapový pionýři PSH to poznali po druhé desce. "Rap'n'Roll" leckdo poměřoval optikou "Repertoáru" a Orionovi a Vladimirovi vzkazovali, že se zpronevěřili svým kořenům flirtováním s módním párty soundem. Hip hop v roce 2006 je jinde než v roce 2001 a o dva roky později to platí ještě více. Posun, který zahájilo Orionovo druhé "Teritorium", dokončuje Vladimirova sólovka "Gorila vs. Architekt". Deska je ve znamení svěžího electro soundu a monstrózních basových linek, což dokonale funguje na velkých reproduktorech v klubu. Znamená to jediné: otcové zakladatelé českého rapu si začali užívat. A mají na to právo.

Vladimir mluvil o své sólovce vlastně od časů "Repertoáru". Než ji ale opravdu dokončil, musel nejprve postavit impérium jménem Bigg Boss. Čekání se vyplatilo, Vladimir 518 (který patří také mezi špičkové domácí výtvarníky a grafiky) předstupuje před posluchače jako rapper i člověk, který už něco v životě dokázal a může na to být náležitě pyšný. A Bigg Boss je jedna z takových věcí. Label postavil kolem spřízněných osobností ze staré pražské školy a jako klíčové rozhodnutí se ukázala být práce s producenty. Markovi vydal Bigg Boss vloni na jaře výborné autorské album "Velmi nebezpečné známosti" a na "Gorila vs. Architekt" se o beaty starají čtyři kmenoví producenti komunity - Wich (Indy&Wich), Mike Trafik (PSH), Sifon (WWW) a Enemy. Konkurence zvedá kvalitu a v průběhu desky je dobře slyšet, jak se pánové předhání v tom, kdo dá lepší beat. Dvanáctiminutová výkladní skříň "Pražský producenti jsou top", v níž se všichni potkali, je pak nejlepší reklamou na budoucnost domácího hip hopu.

Nebyl to ale hédonistický electro sound s častými úlety do futuristických experimentů, co mě při prvním poslechu "Gorila vs. Architekt" překvapilo nejvíce. Album jsem vlastně celé slyšel až cestou do Roxy, kde se deska křtila a k mému údivu Vladimir tento akt svěřil Leškovi Semelkovi. Jeho refrén v "Děti prázdnoty" je perfektní, stejně jako citace Pražského Výběru ("Václavák", "Nenechám si vzít svůj klid"), ale teprve s pomocí komiksové projekce křestu jsem pochopil a všechny ty reference na osmdesátky do sebe konečně zapadly. Nejde jen o to, že český hip hop prostě potřebuje ctít nějaké domácí tradice, takže proč kromě Lesíka Hajdovského a Manželů neobdivovat také soulového barda Semelku? Vlastně to není nic nového, PSH bez uzardění samplovali normalizační pop na "Za všechno může čas" (b-strana singlu "Praha Remix", 2002). Navíc mi připadne, že generace domácích hiphoperů kolem třicítky utíká do časů svého dospívání. Není to ale nějaká uplakaná nostalgie, spíše vzpomínání na časy, kdy ještě ve fantazii mohli zachraňovat svět (samply z "Total Recall") nebo kdy se dalo být opravdu dekadentní (proto trochu moralizující Semelka zpívá "jsme děti prázdnoty/děti barů a klubů"). Je to roztomilá úchylka, která dává Vladimirovým rýmům novou dimenzi. Jinak jeho rýmům vládne svět komiksů (převtělení v X-Kmen), grafiti ("Smíchov-Újezd") nebo vzpomínky na časy, kdy se potloukal v hernách. Kromě obvyklých témat, jako jsou deklamace nadřazenosti Bigg Boss, ale vždy ještě dokáže přijít s něčím zcela neobvyklým, jako je převedení rapu do obrazů z kouzelnické show ("H.C.H.B.").

Jestli název desky (a obal nebo text "Gorila") naznačuje, že pod rapperovou maskou se skrývá rozdvojená osobnost, pak po šestnácti skladbách je třeba konstatovat, že Vladimir je víc Architekt, než Gorila. Ubral sice na rozjímavých a obtížněji pochopitelných poselstvích, které ho proslavily na "Repertoáru", přemýšlivější texty mu ale pořád sedí více než drsné pózy. Místo, aby konkurenci rozšlapal, rozebere ji argumenty. A tak mu do rolí ostrých hochů musí přijít na pomoc jeho rapoví parťáci - Orion (jako hiphopový kuchař horující proti pirátům v "Nenechám si vzít svůj klid"), Hugo Toxx (zlý writter v "Praha-Újezd") nebo James Cole ve "Vítěz bere všechno".

Bigg Boss zatím soustavně vypouští do světa kvalitu (WWW, La4, Marko), ale "Gorila vs. Architekt" je v kontextu jejich diskografie zatím nejlepší. Ačkoliv jako rapper Vladimir zaostává za charismatickými Supercrooo, udělal přelomové album, které je pro domácí hip hop zásadní v tom, kolik nečekaných komnat zároveň otevírá. Ve vzduchu visí otázka, jestli budou Vladimirovu mnohačetnou osobnost náctiletí posluchači v éře prosťáčků Marpa a Tafroba vůbec schopni pobrat. Neznámá slova si najdou ve výkladovém slovníku češtiny, ale to, co 518 chce sdělit, možná mnozí pochopí až za pár let.

Vladimirovi producenti

Když nepočítáme intro a převzatý beat od anglického producenta DMX Krew ("Václavák"), o beaty na desce se postarali čtyři kmenoví producenti Bigg Boss.
Wich má svůj sound, který rozpoznáte po pár tónech, čímž ale nechci říct, že se vykrádá. Při mohutném bounce ("Gorila", "Kung-fu rap) vám nezbude nic jiného než dát ruce vzhůru a kývat s nimi do rytmu. Tomu se říká "klubová produkce".
Mike Trafik už na dvojce PSH ukázal, že má skvělý cit pro minimalismus s maximální chytlavostí a na Vladimirově debutu to prokazuje. Jeho kusy ("Nenechám si vzít svůj klid", "Smíchov - Újezd") vám zůstanou po prvních posleších v uších nejdéle.
Enemy sice kdysi debutoval už na "Frekvence P.H.A.T.", ale opravdu velké věci začal vypouštět teprve vloni. Charakterizuje ho maximální originalita, třeba šraml "H.C.H.B" je na domácí hip hop zcela atypický. Dva z jeho tracků navíc doplňuje zpěvák Ivan Hoe z CZ Beatbox Allstars.
• Návrat WWW s albem "Neurobeat" byl prvním počinem Bigg Boss a Sifon pro Vladimira napsal dva nelehké tracky ("Chci k ohni blíž" a část v "Přažští producenti..."). Přesně tyhle věci posouvají český hip hop dál.


NÁZORY
  • Velmi jednostraně pojatá recenze (Flash, 26.02.2008 08:10) Reagovat

    s naprostou ignorací jiných názorů od "prosťáčka" Karla Veselého.

  • Karel (rex, 26.02.2008 09:15) Reagovat

    Ano,Karel Vesely je jeden z nejvice pomylenych lidi vesmiru.Temer vzdy vedle jako jedle.

  • Ne (mekele, 26.02.2008 09:40) Reagovat

    S dovolenim, ta deska je naprosto bezradna a neposouva nikam nic. Srovnejte ji s Neurobeatem WWW, kouknete k sousedum na Pet Otazok. To jsou progresivni a stylotvorne veci. Tohle je jenom hloupa muzika bez nazoru prehlusena spoustou hostu.

  • Dekadentni lze byt jen v 80tkach? (J, 26.02.2008 09:55) Reagovat

    Ja bych nebyl tak krutej. I kdyz faktem je, ze se mi nejvic libi K ohni bliz, protoze Sifon je Sifon. A hlavne to nema uplne blbej text.
    Nejak sem opravdu nepochopil tu poznamku o dekadenci?Dnes uz nelze byt dekadentni? Hudebne to neni spatne album,ale ty texty mi prilis dospele neprijdou{srovnejte s Pet Otazok ci WWW}.
    Je pravda, ze pro fanousky Marpa budou mozna trosku jine a ne tak dobre, ale to jeste neznamena, ze jsou dospele. Co sem ale vubec nepochopil je, proc Vladimir neudela oddelena alba, dat vedle sebe track Chci k ohni bliz a hned vedle toho klasickej track o tom jak tagujeme,jsme drsny a fakujeme benga mi prijde opravdu uchylny. Nasere to obe skupiny, fanousky WWW i fanousky PSH, zkratka to k sobe vubec nesedi.

  • První poslech (Vojta, 26.02.2008 14:35) Reagovat

    Před chvílí jsem to doposlouchal a jakž takž se to dalo, ale podruhé si to už nepustím. Hudba je většinou skvělá, ale ty texty se nadají poslouchat (až na výjimky) a lezly mi na nervy. Přijde mi, že celá scéna hiphopu je v textech jedno velké klišé a fakt už mě ty jejich texty nebaví, jsou POŘÁD stejný.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Brněnský festival BATCH má kompletní program, zahraje i Lenny či Vladimir 518 (29.09.2023 11:58)
- Video: Vladimir 518 natočil s Katarzií singl "Vidim to, jako by to bylo včera" ke sci-fi filmu "Bod obnovy" (17.09.2023 08:00)
- Publicistika: Český rap v roce 2022 (24.02.2023 12:01)
- Yzomandias a Nik Tendo drží prvenství v albovém žebříčku, v patách jim jsou Rest a DJ Wich (09.12.2022 15:46)
- PSH vydali u příležitosti uvedení filmu PSH Nekonečný příběh nový song "Nekonečno" (01.11.2022 11:16)
- Film PSH Nekonečný příběh míří do kin a má trailer, slavnostní premiéra s koncertem je otevřena veřejnosti (18.10.2022 15:52)
- Po úspěchu PSH Nekonečný příběh v kinech přicházejí tvůrci se společnou Nekonečnou tour filmu a koncertu kapely (27.09.2022 11:51)
- Rozhovory: Vladimir 518 (PSH) - Rozhodně není jednoduchý jít s kůží na trh (12.09.2022 14:00)
- Divácký hit z Varů o PSH bude 13. září exkluzivně uvedený v kinech a jako bonus živě v diskusi vystoupí Vladimir 518, Orion a Mike Trafik (25.08.2022 09:30)
- "Míra otevřenosti, kam nás kluci pustili, je fakt obdivuhodná," říkají tvůrci filmu "PSH Nekonečný příběh" (30.06.2022 19:12)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Paws Rush U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu