MP3 Jukebox 07/2008

13.02.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Vampire Weekend - Oxford Comma (9/10)
Mp3 ke stažení
žánr: pop, afro-beat

Vampire Weekend - Vampire Weekend
Co odlišuje skvělou kapelu od dobré? Originalita, roz(vz)hled, vlivní kamarádi v hudebním byznysu, talent? Kdybych to věděl přesně, nechám se zaměstnat jako hledač talentů. Vampire Weekend na první pohled vypadají jako docela tuctová skupina, ale když spustí, je jasné, že máte co do činění s něčím výjimečným. V jejich hudbě zní Paul Simon (inspirace world music) a The Strokes (chytlavé refrény) dohromady a jejich skladby originálně zapadají do světoobčanství globalizované populární hudby. Jsou z New Yorku, nicméně vydávají na britském labelu XL Recordings a první blog, který o nich začal psát, se věnuje africké hudbě. Jsme sice teprve v polovině února, ale jejich bezejmenný debut je předčasným kandidátem na album roku. Zkuste skladbu "Oxford Coma", která je tak průzračná a jednoduchá, až vás při ní napadne, proč už taky dávno neděláte to samé. Ale věřte mi, zase tak jednoduché to není.

Sissy Wish - DWTS (8/10)
Mp3 ke stažení
žánr: pop, electro

Sissy Wish - Beauties Never Die
Kdybych pokaždé, co napíšu, že norské městečko Bergen je bezednou studnicí hudebních talentů, vhodil do pokladničky padesátikorunu, už bych si dneska mohl koupit letenku na jih Norska. Zpěvačka Sissy Wish alias Siri Wålberg je další z objevů bergenské hudební komunity a ačkoliv v roce 2005 dostala norskou Grammy jako nejlepší zpěvačka, ve zbytku světa se o ní začíná mluvit teprve teď. Její loňské třetí album "Beauties Never Die" vyšlo pod velkou firmou a singl "DWTS" by mohl konečně nakopnout její slávu za hranicemi rodné země. Je to radostná disco jízda pod oblohou bez mráčků. Pokud jste si kdysi zamilovali Annie, Sissy vám zkrátí čekání na její nové album.

Belong - Late Night (8/10)
Mp3 ke stažení (Pitchfork)
žánr: ambient, noise

Belong - Colorloss Record EP
Před dvěma lety duo Belong ohromujícím způsobem zhudebnilo na albu "October Language" přírodní katastrofu svého rodného New Orleans. Plochy sonického hluku zasahující chvíli do enovského ambientu a chvíli do čistého noise oživily ducha experimentů My Bloody Valentine. Belong se teď vrací s dalšími zvukovými nálety v podobě EP "Colorloss Record". "Late Night" je jako Mona Lisa, kterou někdo polil kyselinou. Někde uprostřed té maznice se prý skrývá kouzelná krása. Není moc vidět (ehm, slyšet), ale to neznamená, že tam není.

Donna Regina - She's My Friend (7/10)
Mp3 ke stažení
žánr: indie pop, elektronika

Donna Regina - More
Kolínská elektronická kapela Donna Regina už existuje přes patnáct let a jejím poznávacím znakem je zpěvačka Regina Janssen, respektive její líný smyslný projev v nezaměnitelné angličtině s německým přízvukem. Skladba "She's My Friend", kterou pověsili na internet, je z loňské desky "More" a nad rozlámanými beaty dokazuje um čistého, intimního písničkářství Güntera Janssena.

These Are Powers - Chipping Ice (7/10)
Mp3 ke stažení (Pitchfork)
žánr: noise rock, post-punk, art-punk

These Are The Powers
Při poslechu novinky These Are Powers z jejich chystaného EP "Taro Tarot" mě napadl obraz kytarových riffů, které řezají ledové kostky. Nová kapela bývalého basáka Liars Pata Noeckera se nijak neomezuje v agresivitě a drsný rock patrně vyznávají jako psychologickou terapii, která je má zbavit návalů zuřivosti. Jejich loňské album "Terrific Seasons" byl soundtrack k večírku psychicky nestabilních jedinců a "Chipping Ice" v tom pokračuje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY