Akademie rozhodla, že Irglové oscarová nominace zůstane

30.01.2008 13:04 - Honza Kulig | foto: facebook interpreta

Markéta Irglová & Glen Hansard
© Archiv
Americká filmová akademie potvrdila nominaci písně "Falling Slowly" v kategorii o nejlepší filmovou píseň roku. Předseda hudební komise Charles Bernstein k tomu uvedl: "Sešli jsme se a potvrdili, že nominace 'Falling Slowly' je oprávněná. Opírali jsme se o písemná ujištění a detailní chronologii, kterou poskytli skladatelé."

Hudební komise Oscarů potřebovala vyjasnit, zda byla píseň opravdu napsána pro "Once" a také v jakém rozsahu zazněla na veřejnosti. "To první vyřešilo místopřísežné prohlášení a chronologie vzniku, to druhé pak fakt, že písničku hráli jen v Evropě a České republice. Tudíž jim to tady nemohlo dát žádnou výhodu," uvedl Bernstein. Zdůraznil tak fakt, že Oscary jsou pořád ještě americké filmové ceny. Nicméně The Frames hráli "Falling Slowly" v USA na koncertech už v roce 2005.

Mimo jiné i proto pochybnosti zůstávají, ačkoli hudebníkům už zřejmě v cestě za úspěchem nic nestojí. Například režisér John Carney ještě loni v rozhovorech říkal, že Hansarda začal pro "Once" přemlouvat v roce 2005, najednou ale ujišťuje akademii, že projekt nosili v hlavě minimálně od roku 2002.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY